01.07.2019

Compot de caise

Sambata am fost in piata ca sa cumpar caise pentru gem, si ajungand acolo am vazut tarabele pline cu caise care mai de care mai frumoase... m-am hotarat sa fac si cateva borcane cu compot. Am rugat vanzatoarea sa imi aleaga niste caise mai tari, putin mai coapte....tocmai bune pentru acest compot.  Asa ca...m-am apucat de treaba.😍

Daca probati reteta mea de Compot de caise, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.


     Ingrediente:
  • 3 kg caise
  • 500 g zahar(aproximativ)







Mod de preparare:
Mai intai ne ocupam de sterilizarea borcanelor si a capacelor. Le spalam cu apa si detergent de vase, apoi le clatim. Punem borcanele intr-o tava, fara sa se atinga intre ele, apoi o introducem in cuptor. Aprindem cuptorul la foc mic (120-140 °) si dupa 20 de minute il inchidem. In acest moment punem si capacele(pe langa borcane) si le lasam sa se raceasca in cuptor.
Alegem caise mai putin coapte, tari si cam de aceeasi marime. Le spalam si le lasam la scurs. Dupa ce se scurg le taiem in doua si le indepartam samburii. Le asezam in borcane sterilizate. Eu am pus caise cat sa umple cam ¾ din capacitatea borcanului, daca doriti mai mult lichid puneti mai putine fructe. Am umplut 7 borcane: 4 borcane au avut capacitatea de 550 ml, iar 3 au fost de 720 ml. La borcanele mai mari am adaugat cate 3 linguri de zahar, iar la cele mai mici 2 linguri si jumatate. Daca doriti puteti adauga mai putin zahar. Caisele mele nu au fost atat de dulci si am preferat sa pun mai mult. Am umplut borcanele cu apa si le-am inchis cu capace. Punem borcanele cu caise la fiert intr-un vas mare pe fundul caruia asternem un prosop de bucatarie. Daca nu aveti unul asa mare  puteti pune borcanele in mai multe vase.Turnam apa cat sa treaca de umarul borcanelor. Le lasam sa fiarba 20 de minute dupa primul clocot. Dupa acest timp, inchidem focul, acoperim vasul cu un capac si punem peste el o patura. Lasam borcanele pana a doua zi sa se raceasca in apa in care au fiert, apoi le putem depozita in pivnita sau camara. La iarna tare bine ne va prinde 😊. Eu fac la fel toate compoturile: de visine, gutui, prune, etc.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💚. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.











>

2 comentarii:

  1. Gheorghe Topor16/7/22

    O reteta simpla si care m-a ajutat foarte mult.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult ca ti-a fost de folos. O zi buna!

      Ștergere