Daca probati reteta mea de Cornulete fragede cu untura si smantana sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook- Facebook.😉.
Ingrediente:
- 250 g untura solida
- 250 g smantana cu 20% grasime
- 2 linguri cu apa minerala
- 2 linguri zahar pudra vanilat(optional)
- ½ lingurita sare
- 600-650 g faina
- rahat, gem(de care va place, dar sa fie gros), gem amestecat cu nuca tocata
- zahar pudra
Mod de preparare:
Intr-un castron punem untura, smantana, apa minerala, zaharul si sarea. Le amestecam si incepem sa adaugam treptat faina. Cantitatea de faina poate varia usor, plus/minus 1-2 linguri. Trebuie sa obtinem un aluat potrivit de tare. Framantam rapid doar cat sa se incorporeze bine ingredientele. Daca framantam aluatul in exces cornuletele nu vor mai fi atat de fragede. Cand aluatul este gata il infasuram in folie alimentara sau il punem intr-o punga si il dam la frigider pentru cel putin 2 ore sau cel mai bine peste noapte.
Dupa acest timp aprindem cuptorul la foc mediu(170-180°C).
Pentru cornuletele cu umplutura de rahat procedam asa: rupem cate o bucata din aluat cam de 150 g... restul il punem din nou in frigider pana intindem urmatoarea foaie. Ii dam forma sferica si o intindem cu sucitorul intr-o foaie rotunda cat mai subtire. Punem deasupra foii o farfurie si cu un cutit decupam aluatul de jur imprejurul acesteia. Taiem foaia in 16 triunghiuri, punem fasii de rahat la baza fiecaruia, apoi rulam. Punem cornuletele astfel formate in tava. Daca doriti puteti asterne in tava hartie de copt. Procedam la fel pana umplem tava cu cornulete. O dam la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute sau pana cornuletele incep sa se rumeneasca pe margini. Cand sunt gata, scoatem tava din cuptor, lasam cornuletele 5 minute sa se racoreasca, apoi le "tavalim" prin zahar pudra.
Pentru cornuletele cu umplutura de gem procedam in felul urmator: intindem aluatul intr-o forma dreptunghiulara sau patrata cam de 3-4 mm grosime. Taiem fasii de 5 cm latime si intindem pe fiecare margine gem sau gem amestecat cu nuca(vezi foto mai jos). Eu pe unele fasii am pus gem de gutui, iar pe altele un amestec de gem de prune, gutui si nuca tocata, Rulam fasiile(ne putem ajuta de lama unui cutit mai mare) si le taiem in bucati de 3-4 cm. Le asezam in tava si dam tava la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute sau pana se rumenesc usor pe margini. Cand se racoresc putin le pudram cu zahar. Sunt delicioase si se topesc in gura de fragede ce sunt. Cu cat satu mai mult se fragezesc mai tare.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Aici gasiti reteta CORNULETELOR IN VARIANTA DE POST (CU BORS).
Buna seara! Intrebare: in tava nu mai punem hartie de copt? Multumesc si, inca o data, sunteti super tare!
RăspundețiȘtergereBuna seara, Michaela! Nu este nevoie sa punem hartie, cornuletele se coc mai bine in acest fel. Iti multumesc pentru vizita si pentru aprecieri. O noapte linistita! <3
ȘtergereAm incercat astazi, prajitura turnata, cu mere si cornuletele! Super bune! Multumesc din suflet! Sper sa pot incerca tot mai ulte din retele tale! Congrats!
ȘtergereBuna! Ma bucur mult ca ti-au placut. Iti multumesc si eu pentru vizita si te mai astept cu drag in bucataria mea virtuala! :)
RăspundețiȘtergereSânt foarte bune rețetele tale.Am făcut multe din ele.
RăspundețiȘtergereMa bucur mult ca iti plac si ca le incerci. Te pup, o zi frumoasa!
ȘtergereDeabea apuc sa fac cornulețe le cu untura
ȘtergereO seara linistita.
Ma bucur ca ti-ai facut timp sa le faci, cum ti-au iesit? V-au placut?
ȘtergereNu se pune praf de copt an cornulete?
ȘtergereNu, nu este nevoie
ȘtergereLa ce temperatura se coc cornuletele? Multumesc
RăspundețiȘtergereBuna. Se coc la 170-180 de grade.
ȘtergereApa minerală trebuie să fie carbogazoasă sau plată?
RăspundețiȘtergereBuna! Apa carbogazoasa.
ȘtergereBuna seara d-na Gicuță!Ce bine arata cornulețele.Trebuie neapărat să le incerc.Eu am o rețetă de a mamei dar untura cu borș.Si ies foarte fragede.M-ati făcut curioasa sa incerc și varianta cu smântână.O seara buna!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Flori! Daa, si in varianta cu bors si untura sunt foarte bune :)
ȘtergereAm facut aceste cornulete acum cateva zile. Sunt minunate! Felicitari pentru blogul tau!!!
RăspundețiȘtergereIti multumesc mult...ma bucur mult ca ti-au placut cornuletele :)
ȘtergereAm făcut azi cornuletele conform rețetei dumneavoastră!
RăspundețiȘtergereAu ieșit super delicioase, fragede și nu necesită mult timp!
Sunt super rețetele dumneavoastră!
Am încercat pentru prima dată mai multe mâncăruri și prăjituri și au ieșit super!
Felicitări pentru acest blog!
Sănătate multă și sărbători binecuvântate!
Iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase ce mi le-ai adresat. Ma bucur ca iti plac retetele si iti reusesc. Sarbatori cu bine va doresc si voua!
ȘtergereBuna! Nu trebuie drojdie in aluat sau praf de copt sau bicarbonat ?
RăspundețiȘtergereBuna. Nu, nu este nevoie de agenti de crestere sau afanatori.
ȘtergereMulțumesc pentru răspuns !
RăspundețiȘtergereCu mare drag!
ȘtergereBuna ziua voiam să va întreb nu trebuie și oua?
RăspundețiȘtergereBuna. Nu, nu este nevoie de oua. O seara frumoasa si sarbatori fericite!
ȘtergereBuna ziua!untura rece de la frigider sau la temperatura camerei? Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereUntura solida la temperatura camerei
ȘtergereBună ziua, am făcut rețeta de cornulețe sunt foarte bune dar când nu am untură le pot face cu unt ? Dacă da se pune același gramaj de 250 ?
RăspundețiȘtergereBuna. Ma bucur ca v-au placut cornuletele. Se poate folosi si unt, tot 250 g, dar sa fie gras, peste 80% grasime. O zi frumoasa!
Ștergere