26.12.2018

Tort Smantanel

Acest tort, fin, moale, racoritor si delicios, a fost tortul nostru de Craciun. Se prepara rapid, iar cu aluatul pentru foi se lucreaza foarte usor. Cu siguranta am sa-l repet...cat mai curand! 😍



Daca probati reteta mea de Tort Smântânel, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite...omul cat traieste invata.
     

     Ingrediente
     Foi:

  • 200 g smantana fermentata (20 % grasime sau mai mult) 
  • 125 g unt moale (80-82 % grasime) 
  • 150 g zahar 
  • 2 lingurite esenta de vanilie 
  • o lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu stins intr-o lingura cu otet 
  • un varf cutit de sare 
  • 500 g faina 
    Crema:
  • 800 g smantana fermentata (20 % grasime sau mai mult) 
  • 200 g smantana pentru frisca 
  • 250 g zahar pudra cu aroma de vanilie 


Mod de preparare
Foi:

Punem toate ingredientele intr-un bol mai putin faina si le amestecam bine cu telul. Incepem sa adaugam treptat faina si framantam rapid aluatul. Daca este nevoie mai adaugam 1-2 linguri cu faina. Trebuie sa ne iasa un aluat potrivit de tare si usor lipicios. Infasuram aluatul in folie alimentara si il dam la frigider pentru cel putin o jumatate de ora.
Dupa acest timp incingem cuptorul la 180-190°C.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in 8 bucati cat mai egale. Presaram blatul de lucru cu faina. Luam cate o bucata de aluat si o intindem cu sucitorul intr-o forma rotunda de aproximativ 22-23 cm. Daca este nevoie presarati putina faina si pe sucitor. O transferam pe dosul unei tavi pe care am asternut hartie de copt. Daca doriti, puteti intinde aluatul direct pe hartie de copt presarata usor cu faina, apoi o transferati cu totul pe dosul tavii. Dam tava la cuptor pentru aproximativ 10 minute sau pana blatul incepe sa se rumeneasca usor pe margini. Cand este gata, scoatem tava din cuptor si transferam blatul cu hartie cu tot pe masa sau pe un tocator. Asezam o farfurie de 20 cm diametrul peste blatul fierbinte si cu un cutit decupam marginile. Marginile decupate le vom pastra pentru decorarea tortului. Procedam la fel si cu celelate bucati de aluat. Suprapunem blaturile doar cand se racesc.
Crema:
Mixam smantana pentru frisca (trebuie sa fie rece, sa stea peste noapte la frigider) cu zaharul pudra pana aceasta prinde consistenta. Adaugam in 2-3 reprize smantana fermentata si mixam la viteza medie. In maxim un minut crema ar trebui sa fie gata.
Ansamblare:
Punem pe un platou prima foaie de tort si o ungem cu crema(cam doua linguri pline), asezam a doua foaie, o presam putin cu palmele si intindem si peste ea crema. Procedam la fel cu restul de foi si crema, apoi acoperim si marginile tortului cu un strat subtire de crema. Zdrobim cu sucitorul aluatul ramas din decuparea foilor si il presaram pe margini si deasupra tortului…fiecare poate decora dupa imaginatie sau eveniment. Dam tortul la rece peste noapte, apoi il putem felia si servi alaturi de cei dragi. Un desert fin, moale, delicios si racoritor. Recomand cu drag sa-l faceti si voi!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete de TORTURI.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!

COPYRIGHT Bunătăți din bucătăria Gicuței ©2016- 2024. Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).