31.12.2018

Prajitura Craiasa zapezii

Acesta este ultimul desert facut pe anul acesta(2018). Un desert delicios, fin, care se preparara relativ usor. Recomand cu drag sa-l faceti si voi.


Daca probati reteta mea de Prajitura Craiasa zapezii, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata! 😍

   
    Ingrediente
    Blat:

  • 5 albusuri
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri faina
  • 2 linguri fulgi nuca de cocos
  • o lingurita esenta de vanilie
  • un varf cutit de sare
    Crema:
  • 5 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 600 ml lapte
  • 250 g unt moale cu 80% grasime
  • 100 g ciocolata neagra(50%cacao)
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • un varf cutit de sare
     In plus:
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • 250 ml lapte caldut(pentru inmuiat biscuitii si blatul)
  • 100 g biscuiti Petit Beurre(aproximativ)
  • 2 linguri fulgi de nuca de cocos(pentru presarat deasupra prajiturii)


Mod de preparare
Blat:

Aprindem cuptorul la foc mediu(175-180°) si tapetam o tava(25x35cm) cu hartie de copt
Mixam spuma albusurile cu sarea, apoi adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam bine dupa fiecare ca sa se dizolve complet. Adaugam treptat (in fir subtire) uleiul, apoi aromatizam cu esenta. Lasam mixerul deoparte si incorporam faina si nuca de cocos amestecand usor de jos in sus cu o spatula de bucatarie.
Punem aluatul in tava pregatita dinainte si il intindem uniform. Dam tava la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute sau pana blatul se rumeneste usor deasupra. Cand este gata, scoatem blatul din tava si cand se racoreste putin il stropim cu 3-4 linguri de lapte caldut.
Crema:
Intr-o craticioara punem galbenusurile, zaharul si sarea. Le amestecam cu telul, apoi adaugam faina lingura cu lingura si amestecam pana la omogenizare. Turnam laptele treptat in timp ce amestecam. Amestecam bine ca sa nu fie cocoloase. Punem craticioare pe foc mic sau pe baie de aburi si fierbem pana crema se ingroasa. In acest timp amestecam continuu. Cand este gata, dam craticioara deoparte, adaugam esenta si amestecam. Impartim crema in doua parti egale(o vom pune in doua boluri). Intr-unul din boluri adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam bine pana aceasta se topeste. Lasam cremele sa se raceasca, apoi in bolul cu ciocolata adaugam 100 g unt taiat cubulete. In celalat bol punem restul de unt (150 g). Mixam bine fiecare crema pana la omogenizare.
Asamblare:
Punem blatul pe o tava si intindem peste el crema de ciocolata. Inmuiem pe rand biscuitii in laptele cald si ii asezam peste stratul de crema. Peste biscuiti intindem crema galbena. Mixam smantana(trebuie sa fie foarte rece) pentru frisca cu zaharul si o intindem deasupra cremei de vanilie. Deasupra presaram nuca de cocos. Lasam prajitura sa stea cel putin 2 ore in frigider dupa care o putem portiona. Este divina! 
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete cu DULCIURI.





















16 comentarii:

  1. Anonim26/3/19

    Buna seara d-na Gicuta.Foarte bine arata prajiturica:)demult o am in plan sa o fac.am facut multe retete de ale dvs si toate au iesit gustoase
    Vroiam sa va intreb,la frisca cand o batem,o indulcim cu zaharul pudra,ca doar asa am in casa.Ca am vazut in nu stiu ce retete ca frisca de casa se mai bate cu zahar pudra vanilat.Eu nu prea fac dulciuri cu frisca,decat foarte rar.dar aceasta prajiturica o am pe lista de foarte mult timp si nu vreau sa dau gres.O seara minunata va doresc.Flori

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!Iti multumesc si ma bucur ca incerci si iti plac retetele mele.Desigur, in frisca se poate adauga si zahar vanilat. Te pup, o zi frumoasa!

      Ștergere
  2. Anonim6/4/19

    Buna ziua d-na Gicuta.Am facut intru final aceasta prajitura.Foarte buna,fina exact cum ati spus dvs in descriere.Si nu e foarte dulce,exact pe placul meu
    Multumesc pt reteta.O voi mai repeta cu siguranta
    O zi minunata va doresc
    Flori

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Ma bucur mult ca ti-a placut!O zi frumoasa si tie!

      Ștergere
  3. Buna seara! Am o întrebare, de ce trebuie pus untul cand crema este rece si nu cand e caldă?
    O seara frumoasă si sărbători fericite!
    P.S.:E foarte buna prajitura, mulțumesc pentru rețetă!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara! Am o întrebare, de ce trebuie pus untul cand crema este rece si nu cand e caldă?
    O seara frumoasă si sărbători fericite!
    P.S.:E foarte buna prajitura, mulțumesc pentru rețetă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Se poate adauga untul si in crema calda, doar ca exista riscul ca aceasta sa se taie.Cea mai buna metoda este aceasta....Sarbatori fericite si voua!

      Ștergere
  5. Extraordinar de Bună! Am urmărit instrucțiunile tale pas cu pas și mi-a ieșit o bunătate de prajitura. Succes incontinuare! ��

    RăspundețiȘtergere
  6. Am o rugaminte la DVS.ce marime de tava folositi la aceasta prajitura fina....multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte buna prăjitură. Am făcut o și eu și a ieșit perfect. Mulțumesc pt rețetă.

    RăspundețiȘtergere
  8. Tatiana19/12/22

    Vă mulțumesc frumos pentru rețetă! Abia aștept să o încerc de Crăciun! Sărbători binecuvântate! ❄️❄️❄️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, sarbatori linistite si fericite sa aveti si voi!

      Ștergere