Ingrediente:
Pentru o tava cu dimensiunile 24x24cm
- aproximativ 400 g biscuiti Petit-beurre
- 1,200 kg mere
- 7 linguri zahar(sau dupa gust)
- 1 pliculet zahar vanilat
- un varf lingurita de scortisoara
Crema de vanilie:
Mod de preparare:
Spalam merele, le stergem, le curatam de coaja si cotor, apoi le dam pe razatoarea cu orificii mari. Le punem intr-un vas pe foc cu zaharul, zaharul vanilat si scortisoara. Le calim la foc iute pana scade tot lichidul format, apoi le lasam sa se raceasca.
Crema:
Cu ajutorul telului in forma de para amestecam galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat si sare cat luam in doua degete. Adaugam faina lingura cu lingura amestecand bine dupa fiecare, apoi turnam laptele treptat si amestecam din nou. Punem compozitia intr-un vas cu fundul gros si o fierbem pe foc mic sau pe baie de aburi pana crema se ingroasa ca o smantana. Amestecam continuu ca sa nu se lipeasca crema de fundul vasului. Cand este gata, oprim focul de sub vas, lasam putin crema sa se racoreasca, apoi adugam untul si esenta. Omogenizam, acoperim suprafata cremei cu folie alimentara si lasam sa se raceasca.
Asamblare:
Imbracam o tava( am folosit una cu pereti detasabili )in interior cu folie alimentara. Lasam folia sa cada si pe marginile tavii ca la sfarsit sa putem acoperi prajitura. Incepem sa asezam biscuitii pe fundul tavii unul langa celalalt. Peste biscuiti punem merele calite, nivelam si asezam cel de-al doilea strat de biscuiti. Intindem crema uniform, iar deasupra cremei asezam inca un strat de biscuiti. Acoperim prajitura cu folia si dam tava la frigider peste noapte. A doua zi portionam prajitura si o servim alaturi de cei dragi. Simplu de facut si tare buna! Nu este nevoie sa insiropam biscuitiii, se vor inmuia atat cat trebuie de la mere si crema.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
- 750 ml lapte
- 5 galbenusuri
- 100 g unt 82%grasime
- 6 linguri zahar(sau dupa gust)
- 5 linguri faina
- 2 pliculete zahar vanilat
- 2 lingurite esenta de vanilie(puteti folosi pastaie de vanilie)
- putina sare
Mod de preparare:
Spalam merele, le stergem, le curatam de coaja si cotor, apoi le dam pe razatoarea cu orificii mari. Le punem intr-un vas pe foc cu zaharul, zaharul vanilat si scortisoara. Le calim la foc iute pana scade tot lichidul format, apoi le lasam sa se raceasca.
Crema:
Cu ajutorul telului in forma de para amestecam galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat si sare cat luam in doua degete. Adaugam faina lingura cu lingura amestecand bine dupa fiecare, apoi turnam laptele treptat si amestecam din nou. Punem compozitia intr-un vas cu fundul gros si o fierbem pe foc mic sau pe baie de aburi pana crema se ingroasa ca o smantana. Amestecam continuu ca sa nu se lipeasca crema de fundul vasului. Cand este gata, oprim focul de sub vas, lasam putin crema sa se racoreasca, apoi adugam untul si esenta. Omogenizam, acoperim suprafata cremei cu folie alimentara si lasam sa se raceasca.
Asamblare:
Imbracam o tava( am folosit una cu pereti detasabili )in interior cu folie alimentara. Lasam folia sa cada si pe marginile tavii ca la sfarsit sa putem acoperi prajitura. Incepem sa asezam biscuitii pe fundul tavii unul langa celalalt. Peste biscuiti punem merele calite, nivelam si asezam cel de-al doilea strat de biscuiti. Intindem crema uniform, iar deasupra cremei asezam inca un strat de biscuiti. Acoperim prajitura cu folia si dam tava la frigider peste noapte. A doua zi portionam prajitura si o servim alaturi de cei dragi. Simplu de facut si tare buna! Nu este nevoie sa insiropam biscuitiii, se vor inmuia atat cat trebuie de la mere si crema.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Multumesc frumos pt.tot ce faceti !
RăspundețiȘtergereIti multumesc si eu,Paraschiva! O zi frumoasa!
ȘtergereMulțumesc pentru rețete multă sănătate
ȘtergereCu drag, sanatate tuturor!
ȘtergereMultumim ! Incrediente la indemana,f.simplu si repede se face si gustoasa si sanatoasa.
RăspundețiȘtergereAsa este, o seara frumoasa!
ȘtergereDimensiunea tavii?
RăspundețiȘtergereBuna dimineata! Tava are dimensiunea 24x24 cm , este mentionat acest lucru si in reteta :) O zi frumoasa!
ȘtergereArata foarte bine
ȘtergereO sa incerc chiar miine. Multumesc pt ideii.
Cu drag Elena
Buna, Elena! Iti multumesc pentru vizita si comentariu...ai facut prajitura, cum ti-a iesit?
ȘtergereBună!Interesantă prăjitură.Cu siguranță am să o încerc. Mulțumesc frumos pentru rețetă
ȘtergereCu drag, si eu iti multumesc pentru aprecieri! O zi buna!
ȘtergereFoarte buna !! Am savurat o de dimi la cafea. Tava mea a fost mai mare si nu a iesit asa inalta 😊
RăspundețiȘtergereVandana, ma bucur mult ca v-a placut prajitura. Iti multumesc pentru vizita si te mai astept in bucataria mea! Sa ai o saptamana frumoasa!
ȘtergereBună seară, as putea înlocui faina cu amidon?
RăspundețiȘtergereBuna! Desigur, se poate inlocui. In aceasta reteta 4 linguri de amidon sunt sufuciente. O zi buna si te mai astept la mine in bucatarie :)
ȘtergereMulțumesc!
ȘtergereCu drag!
RăspundețiȘtergereBună se poate face și fără mere numai cu budinca sau alte creme
RăspundețiȘtergereBuna. Da, se poate face
ȘtergereCea mai bună prajiturică! O savuram cu placere
RăspundețiȘtergereTe pup, o zi frumoasa!
ȘtergereMâine o sa o fac și eu dar crema o putem înlocui cu budinca?
RăspundețiȘtergereBuna. Nu am incercat, dar cred ca se poate inlocui.
ȘtergereSuper! Am facut-o si eu azi.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca v-a placut :)
ȘtergereSuper foarte buna am făcuto și eu și a ieșit foarte buna și ia plăcut și soției mele. Vă mulțumesc
RăspundețiȘtergereCu drag! Ma bucur sa aud asta, o seara frumoasa sa aveti!
ȘtergereDaca o sa am timp de pasti voi face tortu cu kivi si portocale si am sa postez in grup.O zi frumoasa dna.Gicuta multa sanatate
RăspundețiȘtergereBuna ziua d-na Gicuță.Am făcut și eu aceasta prajiturica
RăspundețiȘtergereE absolut delicioasa 😊 Plus că eu deasupra am făcut și o glazura de ciocolata amaruie,care s-a potrivit cu crema de vanilie care era mai dulce și cu merele acrișoare.Absolut minunata și răcoritoare,exact pe gustul meu
Mulțumesc de rețetă.O zi frumoasa sa aveti.
Buna, Flori. Ma bucur ca ti-a placut prajitura, iar ideea cu glazura este excelenta. Pup, o saptamana frumoasa!
ȘtergereAstăzi am făcut prajitura. A fost apreciată de membrii familiei. E delicioasă. Mulțumim pt. rețetă. Zile frumoase să aveți!
RăspundețiȘtergereBuna dimineata! Ma bucur ca a fost si pe gustul vostru. O zi frumoasa si voua! <3
Ștergereastazi o fac si eu
RăspundețiȘtergereBuna! Ai facut prajitura, cum ti-a iesit?
ȘtergereEste prima oara când fac aceasta prăjitură. Minunată! Iar crema este perfecta și pe gustul tuturor din casa ( a trebuit sa ascund bolul de fiica-mea ,altfel rămâneam fără �� ) . Mulțumesc pentru rețetă!
RăspundețiȘtergereAm distribuit peFB , dacă nu te deranjează
ȘtergereMa bucur ca v-a placut. Referitor la distribuirea pe facebook, iti multumesc, chiar ma ajuta. O zi miununata!
ȘtergereMulțumim. Mătușa mea făcea această rețetă fără biscuiți și vă asigur că era minunată și așa ��
RăspundețiȘtergere:)
ȘtergereFelicitări pentru munca depusă, simplu,ușor și gustos!
RăspundețiȘtergereMultumesc
ȘtergereMultumesc mult de tot ❤
RăspundețiȘtergereCu mare drag. Si eu iti multumesc pentru aprecieri!
ȘtergereMultumesc pntru reteta. 😘❤
RăspundețiȘtergereCu mare drag, sa iti fie de folos!
Ștergere❤️ voi pregati impreuna cu fetita mea reteta ❤️ mi se pare minunata de dus la scoala pentru festivalul toamnei🫶🫶🫶
RăspundețiȘtergereDaa, este o idee excelenta. Pup, o zi frumoasa!
ȘtergereForte apreciata prajitura.Multumesc pentru inspiration. 😊
RăspundețiȘtergereCu mare drag, ma bucur ca este si pe gustul dvs. O seara frumoasa!
Ștergere