27.12.2018

Foi cu zahar ars si crema cu aroma de migdale

Acest desert cu foi este printre prajiturile mele preferate. Foile si crema au gust bun, deosebit. Un desert fraged ce ti se topeste in gura, cu aroma unica. Va invit cu drag sa-l faceti si voi!



Daca probati reteta mea de Foi cu zahar ars si crema cu aroma de migdale, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.


     Ingrediente
     Foi:

  • 200 g zahar
  • 125 ml apa
  • 100 ml ulei
  • 2 oua
  • 500-550 g faina
  • o lingurita bicarbonat de sodiu( sau amoniu) stins intr-o lingura cu otet
  • un varf cutit de sare
    Crema:
  • 800 ml lapte
  • 5 linguri faina
  • 200 g zahar
  • 150 g unt gras, la temperatura camerei.
  • 2 lingurite esenta de migdale(sau dupa gust)
  • un varf cutit de sare





Mod de preparare
Foi:
Punem zaharul intr-o craticioara pe foc potrivit. Cand se caramelizeza(fara sa se arda) , turnam apa (atentie la aburi!) si lasam sa fiarba pana se dizolva complet caramelul. Cand este gata, dam deoparte craticioara si lasam siropul sa se raceasca complet.
Punem intr-un bol siropul racit, uleiul, ouale, bicarbonatul stins in otet si sarea. Amestecam bine cu telul, apoi incepem treptat sa incorporam faina cernuta. Framantam rapid un aluat potrivit de tare, apoi il lasam sa se odihneasca la temperatura camerei o jumatate de ora. Il invelim in folie alimentara.
Dupa acest timp, aprindem cuptorul la foc mediu(180°C).
Impartim aluatul in 4 bucati egale. Vom intinde, pe rand, 4 foi cu dimensiunea de aproximativ 30 x 20 cm. Le intindem cu sucitorul direct pe hartie de copt pe care o presaram cu faina. Daca este nevoie infainam si sucitorul. Transferam foaia cu hartie cu tot pe dosul unei tavi, indreptam marginile daca este cazul, apoi o intepam din loc in loc cu furculita. Coacem foile aproximativ 5-7 minute sau pana marginile devin usor maronii. Stati cu ochii pe ele ca se ard numaidecat!….nu trebuie sa le rumenim prea tare, doar sa le uscam. Cand sunt gata, le transferam cu hartie cu tot pe un blat sau o alta suprafata plana si le lasam sa se raceasca. Trebuie sa umblam usor cu foile ca sunt 
foarte casante. Se pot face si cu o saptamana inainte de a le umple cu crema.
Crema:
Punem zaharul, sarea si faina intr-un vas. Le amestecam bine cu telul, apoi turnam laptele rece in timp ce amestecam. Avem grija sa nu fie cocoloase. Punem vasul pe foc potrivit si fierbem pana amestecul se ingroasa. In acest timp amestecam continuu cu telul. Cand este gata, dam deoparte si adaugam esenta de migdale. Lasam crema sa se mai raceasca putin(sa devina doar calduta), apoi adaugam untul. Amestecam bine cu telul, punem deasupra cremei o folie de plastic si o lasam sa se raceasca complet.
Asamblare:
Impartim crema in trei parti egale. Punem prima foaie(eu am pus hartie de copt in tava) intr-o tava. Intindem o parte din crema peste foaie, acoperim crema cu urmatoarea foaie si presam usor cu palmele. Procedam la fel cu restul de foi si crema. Punem peste ultima foaie hartie de copt si un tocator mare cat sa acopere foile. Lasam peste noapte la rece sa se preseze si sa se inmoaie foile. A doua zi feliem prajitura si o servim alaturi de cei dragi 😊
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💛. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete de DULCIURI.
















Aici gasiti reteta PRAJITURII LAMAITA.

16 comentarii:

  1. Fac si eu aceste foi, doar ca pun compoziția pe foc mic, 5 minute, apoi adaug faina.
    Crema o fac din ouă bătute pe aburi, vanikie4si unt.
    Un adevărat deliciu...
    Voi încerca si varianta ta, mulțumesc frumos 💖

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag! Si varianta ta suna tare bine :)

      Ștergere
  2. Mulțumim! Revin cu un comentariu după ce le fac 😄

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim4/12/22

    Îmi plac rețetele dumneavoastră pt că sunt foarte bine explicate și mai ales accesibile pt orice buzunar! Sărbători frumoase și binecuvintate vă doresc stimată doamnă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud asta. Sarbatori frumoase sa aveti si voi, Doamne ajuta!

      Ștergere
  4. Anonim7/12/22

    RETETELE SINT SUPER IAR DV. SINTETI MINUNATA VA DORESC SARBATORI FERICITE

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos. Sarbatori frumoase sa aveti si voi!

      Ștergere
  5. Anonim21/1/23

    Imi place cum explicati si aratati modul de lucru pentru fiecare reteta.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru aprecieri. O seara minunata sa aveti!

      Ștergere
  6. Anonim10/12/23

    Minunat, abia astept sa o incerc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim10/12/23

    Rețetele sint super, sărbători fericite vă doresc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult, sarbatori frumoase sa aveti si voi!

      Ștergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!