29.02.2016

Prajitura Lamaita

Prajitura Lamaita este una dintre prajiturile copilariei. Contine foi coapte pe dosul tavii, iar crema este imbogatita cu unt. Lamaia din crema are rolul de a face prajitura racoroasa. Este o prajitura delicioasa si frageda de ti se topeste in gura💜.


Daca probati reteta mea de Prajitura Lamaita, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite....omul cat traieste invata💜.


    Ingrediente
    Foi:

  • 650 g faina(aproximativ)
  • 3 oua
  • 9 linguri zahar 
  • 9 linguri ulei
  • 9 linguri lapte
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • un praf de sare
  • un pliculet amoniu de prajituri(7g)
   Crema:
  • 300 g unt 82% grasime
  • 8 linguri faina
  • 8 linguri zahar
  • un litru lapte
  • o fiola esenta de vanilie
  • coaja si sucul de la o lamaie



Mod de preparare
Foi:

Spargem ouale intr-un bol si le mixam cu zaharul, zaharul vanilat si sarea pana acestea din urma se dizolva. Adaugam treptat uleiul si laptele, apoi amoniul stins in otet. Incepem sa adaugam faina cernuta si sa amestecam. La inceput amestecam cu  lingura, apoi  cu mana. 
Cand se formeaza aluatul il rasturnat pe blatul de lucru infainat si il framantat pana nu se mai lipeste de maini. In functie de calitatea/umiditatea fainii putem reduce sau mari cantitatea pe care am mentionat-o la ingrediene. Trebuie sa obtinem un aluat nici prea moale, nici tare. Cand aluatul este gata il punem din nou in bol, punem deasupra lui folie alimentara si il lasam la odihnit jumatate de ora la temperatura bucatariei.
Dupa acest timp impartim aluatul in 4 parti egale.
Pe masa usor infainata modelam fiecare bucata de aluat in forma de bila. Lasam o bila de aluat, iar pe celelalte le punem in bol si le acoperim cu folie alimentara. Incepem sa intidem prima bila de aluat pe masa infainata. Daca este nevoie pudrati cu faina si sucitorul ca sa nu se lipeasca aluatul de el. O intindem cat mai aproape de dimensiunea tavii. Cand este gata, o rulam pe sucitor, o asezam pe hartie de copt deruland-o, apoi o transferam cu totul pe fundul tavii. Indreptam marginile daca este cazul. Daca doriti puteti intepa aluatul din loc in loc cu furculita....eu nu l-am intepat de data aceasta😊, dar la sfarsit prajitura a fost si gustoasa si aspectuasa.Introducem tava in cuptorul preincalzit la foc moderat(180°C) si coacem foaia aproximativ 5-7 minute sau pana incepe sa se rumeneasca usor pe margini. Stati cu ochii pe ea ca se arde numaidecat!….nu trebuie sa o rumenim prea tare, doar sa o uscam. Cand este gata, o transferam cu hartie cu tot pe un blat sau o alta suprafata plana. Trebuie sa umblam usor cu foile ca sunt foarte casante.
Procedam la fel si cu celelate bile de aluat. Cand foile se racesc, le putem suprapune una peste cealalta cu hartia de copt intre ele. Le putem face si cu o saptamana inainte de a le umple cu crema.
Crema:
Punem intr-un vas/oala mica, faina, zaharul si coaja de lamaie.  
Le amestecam bine cu telul in forma de para, apoi turnam zeama de lamaie si laptele rece in timp ce amestecam. Avem grija sa nu fie cocoloase. Asezam vasul pe foc mic si amestecam continuu cu telul pana compozitia se ingroasa. Cand este gata, dam vasul deoparte, adaugam esenta de vanilie si lasam amestecul sa se raceasca cu o folie deasupra. Cand  se raceste adaugam untul moale si mixam pana la omogenizare.
Asamblare:
Montam prajitura in tava pe dosul careia am copt foile. Impartim crema in trei parti egale. Asezam prima foaie in tava si intindem o parte din crema. Asezam a doua foaie peste crema si presam usor cu palmele. Procedam la fel cu urmatoarele foi si  crema. Punem folie alimentara sau hartie de copt peste prajitura, apoi asezam un tocator/blat mare de marimea ei ca sa stea presata. O lasam pana a doua zi ca sa se inmoaie foile, apoi o putem portiona si servi/imparti cu cei dragi. Este o prajitura delicioasa cu foi fragede ce se topesc in gura.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete cu DULCIURI .



7 comentarii:

  1. Este extraordinara,am mai mancat si voi face si eu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu va suparati pe mine,dar ar fii de folos sa scrieti si dimensiunile tavilor pe care le folositi la fiecare reteta,asta ca sa nu dam greș cu reteta.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata! Ai dreptate, am omis sa scriu dimensiunea tavii. Aceste foi se coc pe tava mare de aragaz. Am sa scriu in reteta si dimensiunea.Iti multumesc pentru vizita si atentionare si-ti doresc o saptamana frumoasa!

      Ștergere
  3. Buna ziua,se poate inlocui amoniul cu altceva?Aici,unde locuiesc nu gasesc din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. Cu drag! Iti multumesc si eu pentru vizita si comentariu :)

      Ștergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!