12.09.2018

Blat de tort cu vanilie

Respectati pasii din reteta si veti obtine un blat aerat si pufos chiar daca nu contine praf de copt sau alti agenti de crestere💜.



Daca probati reteta mea de Blat de tort cu vanilie, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cum v-a iesit. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.

    Ingrediente:
  • 6 oua
  • 200 g zahar
  • 150 g faina
  • 25 g fulgi de cocos(se pot inlocui cu 25 g faina)
  • 3 linguri ulei
  • o lingurita extract/esenta de vanilie
  • un varf cutit sare




Cateva sfaturi utile de care trebuie sa tinem cont inainte sa ne apucam de prepararea blatului:
1. Toate ingredientele pe care le folosim trebuie sa fie la temperatura camerei.
2. Vasul in care batem albusurile trebuie sa fie curat si uscat. La fel si paletele mixerului.
3. Mixarea albusului cu zaharul se face cel putin un sfert de ora. Zaharul trebuie sa se dizolve complet. Cu cat albusurile sunt mixate mai mult, cu atat vom obtine un blat pufos si aerat.
4. Faina o cernem si o adaugam treptat, in mai multe transe. Incorporarea ei se face usor, cu miscari largi, de jos in sus. Trebuie sa pastram cat mai mult din aerul acumult prin baterea albusurilor. La fel incorporam si amestecul de galbenus si ulei.
5. In primele 20 de minute nu vom deschide usa cuptorului.
Mod de preparare:
Aprindem cuptorul la foc mediu(170-180ºC).
Imbracam fundul si peretii interiori ai unei forme rotunde(24 cm diametrul) cu hartie de copt.
Spargem ouale separand albusurile de galbenusuri. Atentie mare ca albusul sa nu aiba nicio urma de galbenus. Mixam albusurile cu sarea pana devin spuma, apoi incorporam treptat zaharul in ploaie si mixam bine pana acesta se dizolva. Ne va iesi o bezea tare si lucioasa. Separat, peste galbenusuri punem lingura cu lingura uleiul si amestecam bine cu telul. Adaugam si vanilia. Cu ajutorul unei spatule de bucatarie incorporam treptat amestecul de galbenus peste bezea. Amestecam cu miscari largi de jos in sus(prin rasturnare). Adaugam in mai multe reprize si faina cernuta si amestecata cu fulgii de cocos procedand la fel ca la galbenus.
Punem aluatul in forma pregatita dinainte, nivelam, scuturam si lovim usor forma de masa. O introducem in cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute. Dupa primele 35 de minute facem testul scobitorii: infigem o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata, fara aluat prins de ea inseamna ca blatul este copt. Cand blatul este gata il scoatem cu tot cu hartie din tava si il lasam sa se raceasca. Il feliem doar atunci cand este bine racit (dupa cel putin 2 ore). Priviti ce aerat este!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😘. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.







2 comentarii:

  1. Anonim23/10/22

    Buna ziua. Eu l-am facut si e super. Nu e nici prea dulce. E perfect. Multumim pt rețetă. 😘

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!