Ingrediente
Pentru 2 checuri avem nevoie de:
- 8 oua de marime medie
- 1 cana si jumatate cu zahar(300 g)
- 2 cani cu faina(300 g)
- 1/2 cana ulei
- 1 lingurita esenta de rom
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 2 linguri cacao(50 g)
- un varf cutit de de sare
- 1 litru lapte
- 1 cana cu zahar(200 g)
- 4 galbenusuri
- 6 linguri faina(150 g)
- 175 g unt 82% grasime
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 300 g ciocolata 50%cacao
- 75 g unt
- 100 ml lapte
- 100 g ciocolata alba
- 2 linguri lapte
Mod de preparare
Checuri:
Faina, zaharul si uleiul le vom masura cu o cana de 250 ml sau le vom cantari. Masuram/cantarim toate ingredientele ca sa le avem la indemana. Din cantitatea de faina scoatem doua linguri si le punem deoparte. Tapetam doua tavi cu hartie de copt. Udam inainte tavile in interior ca sa se aseze frumos hartia in ele. Eu am folosit tavile de cozonac cu dimensiunea 32cm x12cm x7cm). Aprindem cuptorul la foc mediu(180°C).
Spargem ouale separand albusurile de galbenusuri. Albusurile le vom pune in bolul mixerului sau alt bol, iar gabenusurile intr-o craticioara sau alt vas cu fundul mai gros care sa aiba volumul de cel putin 1, 5 litri. Mixam albusurile cu sarea pana obtinem o spuma tare. Adaugam in trei reprize zaharul si mixam bine de fiecare data pana acesta se dizolva complet. Vom obtine o bezea tare si lucioasa.
Separat, cu ajutorul telului in forma de para amestecam galbenusurile cu uleiul pus ca la maioneza. Cu mixerul la viteza mica incorporam treptat galbenusurile in bezea. Adaugam in 3-4 reprize faina cernuta amestecand usor, de sus in jos cu telul sau o spatula de bucatarie.
Spargem ouale separand albusurile de galbenusuri. Albusurile le vom pune in bolul mixerului sau alt bol, iar gabenusurile intr-o craticioara sau alt vas cu fundul mai gros care sa aiba volumul de cel putin 1, 5 litri. Mixam albusurile cu sarea pana obtinem o spuma tare. Adaugam in trei reprize zaharul si mixam bine de fiecare data pana acesta se dizolva complet. Vom obtine o bezea tare si lucioasa.
Separat, cu ajutorul telului in forma de para amestecam galbenusurile cu uleiul pus ca la maioneza. Cu mixerul la viteza mica incorporam treptat galbenusurile in bezea. Adaugam in 3-4 reprize faina cernuta amestecand usor, de sus in jos cu telul sau o spatula de bucatarie.
Compozitia obtinuta o impartim in doua parti egale. Peste o parte punem cacaoa si esenta de rom, iar in cealalta parte punem cele doua linguri de faina oprite si esenta de vanilie. Omogenizam ambele compozitii la fel ca mai inainte, cu miscari usoare de dos in sus. Turnam compozitia alba si cea maro in tavi. Punem tavile in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 30-35 minute. Putem sa facem testul cu scobitoarea: infigem o scobitoare in mijlocul checului si daca iese curata, fara aluat prins pe ea, inseamna ca este copt. Daca se prinde aluat pe scobitoare mai le lasam 5 minute in cuptor, apoi repetam testul. Cand sunt gata, scoatem checurile din tavi si le lasam sa se raceasca complet.
Cat timp checurile stau la copt in cuptor pregatim Crema:
Peste galbenusurile din cratita punem zaharul si amestecam bine cu telul in forma de para. Zaharul nu trebuie sa se dizolve, se va dizolva cand vom fiebe crema. Adaugam faina lingura cu lingura amestecand bine dupa fiecare, apoi turnam laptele treptat si omogenizam.
Punem amestecul astfel obtinut la fiert pe foc mic. Daca doriti il putei fierbe pe baie de aburi. Fierbem crema amestecand continuu cu telul pana se ingroasa ca o smantana mai groasa. Cand este gata, oprim focul de sub cratita, adaugam untul si esenta, apoi omogenizam. Punem direct peste crema folie alimentara, apoi o lasam la racit.
Asamblare:
Taiem checurile in felii, apoi le ungem pe o parte cu crema. Le lipim alternand feliile albe cu cele maro. Eu am facut doua bucati pe care le-am asamblat direct pe o tava.
Dam tava la frigider pana pregatim glazura: punem toate ingredientele intr-un vas si le topim pe baie de aburi.
Turnam glazura calda peste cele doua prajituri si dam din nou tava la frigider.
Decor:
Cat timp checurile stau la copt in cuptor pregatim Crema:
Peste galbenusurile din cratita punem zaharul si amestecam bine cu telul in forma de para. Zaharul nu trebuie sa se dizolve, se va dizolva cand vom fiebe crema. Adaugam faina lingura cu lingura amestecand bine dupa fiecare, apoi turnam laptele treptat si omogenizam.
Punem amestecul astfel obtinut la fiert pe foc mic. Daca doriti il putei fierbe pe baie de aburi. Fierbem crema amestecand continuu cu telul pana se ingroasa ca o smantana mai groasa. Cand este gata, oprim focul de sub cratita, adaugam untul si esenta, apoi omogenizam. Punem direct peste crema folie alimentara, apoi o lasam la racit.
Asamblare:
Taiem checurile in felii, apoi le ungem pe o parte cu crema. Le lipim alternand feliile albe cu cele maro. Eu am facut doua bucati pe care le-am asamblat direct pe o tava.
Dam tava la frigider pana pregatim glazura: punem toate ingredientele intr-un vas si le topim pe baie de aburi.
Turnam glazura calda peste cele doua prajituri si dam din nou tava la frigider.
Decor:
Rupem ciocolata alba intr-un vas, adaugam laptele peste ea si o topim pe baie de aburi. Cand se racoreste luam cu lingurita si trasam dungi deasupra prajiturilor peste glazura.
Cel mai bine este sa lasam prajitura peste noapte in frigider(eu am taiat-o pe prima dupa 2 ore).Taiem prajitura oblic, incepand cu un colt, astfel se vor obtine feliile dungate. Spornica, frumoasa si delicioasa❤!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii, plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete de DULCURI.
Cel mai bine este sa lasam prajitura peste noapte in frigider(eu am taiat-o pe prima dupa 2 ore).Taiem prajitura oblic, incepand cu un colt, astfel se vor obtine feliile dungate. Spornica, frumoasa si delicioasa❤!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii, plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete de DULCURI.
Aici l-am repetat doar ca i-am facut o glazura simpla de cacao- reteta aici
Mega delicios acest chec l metru, as manca vreo 2 metri pe nerasuflate 😂
RăspundețiȘtergereBuna dimineata! Te pup si te imbratisez cu drag! Si eu am zis la fel, este foarte bun! :)
ȘtergereFoarte bine arata si ma gandesc ca este si gustos multumim pentru reteta
RăspundețiȘtergereIti multumes mult...da, este ceva delicios!
ȘtergereSuper reteta!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru apreciere. O zi frumoasa!
ȘtergereAspectuoase și gustoase!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos!
ȘtergereFoarte bun acest tort! Mulțumesc pentru rețetă!
RăspundețiȘtergereCu drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri!
ȘtergereMultumesc pentru reteta
ȘtergereCui drag, o primavara frumoasa sa ai!
Ștergere