29.09.2017

Castraveti in saramura

Ca la orice muraturi, vom folosi legume proaspete. In cazul castravetilor, trebuie sa ii cumparam pe cei care au floare. Cel mai bine este sa ii punem la murat dupa data de 15 septembrie cand se mai racoreste.😉



Daca probati reteta mea de Castraveti in saramura, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.

    Ingrediente:
  • 4 kg de castraveti
  • hrean(aproximativ 250 g)
  • 2 capatani usturoi
  • 2 crengute uscate de marar
  • 2 morcov(optional)
  • ardei iuti (optional)
  • boabe de mustar (optional)
  • 6 linguri cu sare grunjoasa pentru muraturi



Mod de preparare:
Spalam castravetii in apa rece indepartand coditele si florile, apoi ii lasam la scurs.
Cand sunt bine scursi ii punem intr-un vas de metal....un lighean, o cratita incapatoare sau o oala mai larga.
Punem pe foc o oala cu 6 litri de apa si adaugam 6 linguri cu sare de muraturi(neiodata). Lasam sa fiarba la foc mic si trecem cu lingura prin apa ca sa se dizolve sarea. Din momentul in care saramura clocoteste o mai lasam 2-3 minute pe foc, apoi oprim focul si dupa ce se racoreste 5 minute maxim o turnam peste castraveti....saramura trebuie sa treaca peste castravetii. Acoperim vasul cu un capac sau prosop gros si il lasam asa peste noapte. A doua zi scurgem saramura inapoi in oala si o punem pe foc sa clocoteasca. Oparim a doua oara castravetii si ii lasam pana saramura se raceste. Cand este rece, o scurgem din nou in oala .
Asezam castravetii in borcane (am folosit borcane de 720 ml ) spalate si uscate. Pe fundul borcanelor punem crengute uscate de marar, iar printe castraveti punem usturoi(taiem cateii de usturoi in jumatati), fasii de hrean, rondele de morcov, ardei iuti, si boabe de mustar....eu am pus 1/2 lingurita la borcanul de 720 ml. Punem borcanele cu castraveti pe tavi de metal sau le asezam pe lama unor cutite.
Clocotim din nou saramura, apoi  o turnam cu polonicul in borcane, peste castraveti. Ne va mai ramane saramura, dar o vom arunca. Punem capacele, le strangem bine si invelim borcanele cu o patura. Cand se racesc complet le depozitam la loc mai racoros. In cateva zile zeama castravetilor se va tulbura putin, dar nu va speriati, in maxim 2 saptamani isi va reveni la normal...se va limpezi. Vom avea niste castraveti  crocanti si aromati.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete de CONSERVE/MURATURI.







Aici gasiti reteta GOGOSARILOR LA OTET (FARA FIERBERE)


27 de comentarii:

  1. Asa îi pregătesc și ru

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim frumos pentru reteta gustoasa

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim13/9/20

    Cate borcane ies? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Dar nu fermentează dacă ii puneți imediat în borcane și le închideți cu capac? Eu mereu am pățit acest lucru! 😥Ce mă sfătuiți să fac? Vă mulțumesc mult! 🤝

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se va tulbura zeama putin, dar in aproximativ 2 saptamani isi va reveni la normal :)...nu afecteaza gustul castravetilor cu nimic.

      Ștergere
  5. Anonim22/9/22

    După rețeta dumneavoastră am pus și eu castraveții, îmi plac toate rețetele dumneavoastră!

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim3/7/23

    Multumesc, voi încerca reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, astept sa imi spui cat de mult v-au placut.

      Ștergere
  7. Anonim17/7/23

    Este o placere sa va urmăresc retetele, explicate atât de bine și frumos. Mărturisesc ca nu pe toate care le-am văzut postate le-am și pus în aplicare (din varii motive obiective), dar, oricum, va admir cât sunteți de gospodina și ce bunătăți ne învățați sa preparam. Va mulțumesc frumos și pentru aceasta rețetă, pe care, sincer va mărturisesc, și eu o folosesc de f.multi ani și de care sunt f.multumiya. va doresc multa sănătate și spor în tot ce faceți !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu pentru aprecieri si cuvintele frumoase. Ma bucur mult ca retetele mele iti sunt de ajutor, te imbratisez tare!

      Ștergere
  8. Anonim14/10/23

    Aceasta reteta se poate face si cu gogonele?

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim11/7/24

    Felicitări pt toate rețele pe care n-i le împărtășiți!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim11/7/24

    Cele mai bune rețete!!!

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!