13.04.2017

Tort Dobos

Blaturi subtiri de pandispan si crema densa de ciocolata ...combinatia perfecta! Recomand reteta cu mult drag!

Daca probati reteta mea de Tort Dobos, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.
    

    Ingrediente
    Foi:
  • 6 oua
  • 6 linguri faina
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 2 pliculetete zahar vanilat
   Crema:
  • 300 g unt cu cel putin 80%grasime
  • 200 g zahar
  • 4 oua
  • 100 g ciocolata 75% cacao
  • 100 g ciocolata 50% cacao
  • 3 linguri cacao
  • 1 fiola esenta de rom
   Caramel:
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingurita otet
   Decor(optional):
  • 1 cana cu miez de nuci taiat
  • 50 g ciocolata topita intr-o lingurita de unt

Mod de preparare:
Inainte de a ne apuca de pregatirea foilor taiem 6 coli de hartie de copt. Trasam in mijlocul lor, cu creionul, cate un cerc de 22 cm diametrul. Aprindem cuptorul la foc potrivit (180 
°C)
Foile:
Separam galbenusurile de albusuri si mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare. Adaugam treptat zaharul,  zaharul vanilat si mixam pana acesta se dizolva.
Batem galbenusurile cu telul impreuna cu uleiul pus ca la maioneza, apoi il incorporam treptat in albusuri. La sfarsit adaugam in mai multe transe faina cernuta amestecand usor cu o spatula.
Impartim aluatul in sase parti egale(eu l-am cantarit). In tava unsa cu putin ulei asternem cate o coala din  hartia pregatita dinainte. Intindem o parte din aluat cat tine cercul trasat si dam tava la cuptor pentru aproximativ 7-8 minute sau pana foaia se aureste pe margini. Cand foaia este coapta, trecem cu lama cutitului pe sub ea ca sa o desprindem de pe hartie. Coacem toate foile si le lasam sa se raceasca fara sa le suprapunem. Foaia cea mai frumoasa o oprim pentru a o imbraca in caramel.
Crema:
Mixam ouale intregi cu zaharul pana acestea se albesc. Le punem la fiert pe baie de aburi si amestecam cu telul  pana se ingroasa ca o budinca. Cand este gata, dam deoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele. Omogenizam si lasam sa se raceasca.
Mixam untul spuma si adugam treptat amestecul racit de oua si ciocolata. Adaugam si cacaoa treptat, apoi aromatizam cu esenta.
Caramel:
Punem zaharul intr-o craticioara pe foc mic si il lasam sa se topeasca fara sa se arda. Cand s-a topit, dam craticioara deoparte si adaugam otetul.Turnam imediat caramelul peste foaia de blat oprita si il intindem pe toata suprafata. Lasam un minut sa se racoreasca si taiem foaia in 16 triunghiuri  cu un cutit trecut prin unt.
Asamblare:
Umplem foile cu crema si nu uitam sa pastram 3-4 linguri pentru a imbraca intr-un strat subtire tortul. Acoperim marginile tortului cu nuci taiate, iar deasupra asezam triunghiurile glazurate.
Punem ciocolata topita intr-o seringa de bucatarie si trasam linii pe marginile triunghiurilor. In mijloc presaram putina nuca tocata. Cam migalos, dar se merita...este delicios!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete de TORTURI.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu