04.04.2023

Cozonac pufos cu stafide si rahat- reteta economica

Dragilor, am incercat sa fac acesti cozonaci cu mai putine oua, am framantat aluatul doar cu ulei, deci nu am mai pus unt...si a iesit ceva pufos si de-li-cios. Se vede cat de pufos este, nu-i asa? Noi nu am rezistat...am mancat unul cat era inca cald, pai mirosea atata de bine in bucatarie, cum sa rezisti? Haideti sa cititi mai jos reteta si cateva sfaturi pentru reusita cozonacului 😉.

Daca probati reteta mea de Cozonac pufos cu stafide si rahat- reteta economica  sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de FacebookFacebook.😉.


    Ingrediente pentru 2 cozonaci
    Aluat:

  • 1 kg faina
  • 4 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 200 ml ulei
  • 2 pliculete drojdie uscata (14 g in total)
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • ½ lingurita sare
    Umplutura:
  • 200 g stafide stropite cu 1 lingura esenta rom
  • 350 g rahat
    Pentru uns:
  • 1 galbenus amestecat cu 2 linguri lapte




Inainte de prepararea cozonacului trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi pe care vi le dau: toate ingredientele pe care le vom folosi trebuie lasate de seara in bucatarie la loc caldut(mai putin laptele). Vom folosi faina superioara tip 000. Peste drojdie nu trebuie sa punem lichide fierbinti, ci doar caldute(35-40°C). Drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea. Mare atentie daca folositi drojdie uscata pentru ca sunt doua tipuri: una activa, care trebuie dizolvata in lapte si cealalta este drojdia instant care se amesteca direct in faina....cititi prospectul de pe ambalaj inainte de folosire. Aluatul de cozonac trebuie framantat cel putin o jumatate de ora. Cu cat il vom framanta mai mult, cu atat cozonacul ne va iesi mai pufos. Framantam aducand marginile catre centru, iar in timpul framantarii vom lovi/tranti aluatul de cateva ori de blatul/masa de lucru. Aluatul se poate framanta si la robot…cam 20 de minute. Daca alegem sa ii punem umplutura, nu trebuie sa exageram cu ea. Umplutura in exces face cozonacul sa crape si sa nu mai fie asa pufos. Aluatul trebuie lasat la dospit pana isi dubleaza volumul, chiar si putin mai mult (cca 2 ore). La dospit pentru cca 45 de minute vor sta si cozonacii in tavi inainte de coacere….daca nu sunt dospiti suficient vor crapa la copt.. Daca cuptorul vostru nu coace uniform puteti intoarce/inversa tavile cu cozonaci, dar nu in primele 20 de minute…doar dupa 20 de minute vom deschide usa cuptorului. Eu am copt cozonacii in cuptorul clasic pe gaz. Daca ii coaceti in cuptorul electric setati functia de caldura sus/jos + ventilatie…180°C, iar daca se rumenesc prea repede reduceti temperatura dupa 20 de minute la 170 °C. Daca se rumenesc din primele minute se pot acoperi cu hartie de copt ca sa se coaca si in interior…aici depinde mult de cuptorul fiecaruia dintre noi.
Niciodata nu vom taia cozonacul cand este fierbinte...daca nu aveti rabdare, asteptati macar sa devina caldut, apoi rupeti din el😍. Cam atat am avut de spus…daca aveti si voi alte sfaturi, le astept cu drag in comentarii. Sa va fie de folos!


Mod de preparare:
Punem galbenusurile intr-un bol, presaram sarea peste ele si le batem cu furculita. Le lasam deoparte pana pregatim restul ingredientelor. In acest fel galbenusurile isi vor intensifica culoarea…eu am folosit oua de la gaini crescute la curte.
Cernem faina(am folosit faina Baneasa 000) de doua ori in bolul in care vom pregati aluatul si amestecam drojdia in ea. Drojdia uscata o putem inlocui cu 50g drojdie proaspata pe care o vom freca cu o lingurita de zahar ca sa se lichefieze. Incalzim laptele intr-o craticioara si adaugam zaharul. Amestecam pana acesta se dizolva, apoi oprim focul de sub craticioara si lasam sa se racoreasca. Cand se racoreste(sa aiba in jur de 40°C) adaugam galbenusurile, esenta de vanilie si coaja de citrice. Eu am folosit coaja de lamaie si portocala pastrata la borcan, cam 2 linguri am pus. Voi puteti folosi coaja de la o lamaie si o portocala, sau coaja de la 2 lamai.
Facem o adancitura in mijlocul fainii si adaugam treptat compozitia lichida amestecand cu lingura atat cat se poate. Daca folosim drojdie proaspata o adaugam si pe ea. Incepem sa framantam cu mana pana se incorporeaza toate ingredientele si aluatul "se aduna" intr-o bila. Daca aluatul este prea tare mai adaugam putin lapte caldut, iar daca este prea moale mai punem putina faina.... depinde de gradul de umiditate al fainii pe care o folosim. Rasturnam aluatul pe blatul uns cu ulei si incepem sa il farmantam cel putin 30 de minute. Cu cat vom framanta aluatul mai mult, cozonacii vor iesi pufosi si se vor rupe in fasii. Ungem din cand in cand mainile cu ulei si framantam aluatul aducand marginile catre centru. In timp ce framantam vom folosi cei 200 ml ulei…uleiul este bine sa fie caldut. In timpul framantarii vom lovi/tranti aluatul de cateva ori de blatul/masa de lucru. Cand este gata, punem din nou aluatul in vas, acoperim vasul cu folie alimentara sau cu un prosop si-l lasam la crescut la loc cald….trebuie sa isi dubleze volumul.
Cand aluatul este crescut il rasturnam pe blatul de lucru uns cu putin ulei si il impartim in 4 bucati egale pe care le framantam putin cat sa iasa aerul din ele. Luam o bucata de aluat si o intindem cu palmele in forma dreptunghiulara pe blatul de lucru uns cu putin ulei. Presaram stafide si bucatele de rahat, apoi rulam cat de strans putem. Ciupim/sigilam cu degetele aluatul acolo unde se imbina. Impletim prin rasucire cate doua rulouri si le asezam in tavi (7x12x28cm) tapetate cu hartie de copt. Lasam cozonacii sa creasca cam 45 de minute. Dupa acest timp ii ungem cu galbenusul amestecat cu lapte si punem tavile in cuptorul preincalzit la foc mediu( 170-180 °C) pentru aproximativ 50 de minute sau pana cozonacii se rumenesc frumos. Eu inainte sa ii pun in cuptor am presarat deasupra lor cateva seminte de susan. Daca cuptorul vostru nu coace uniform puteti intoarce tavile cu cozonaci, dar nu in primele 20 de minute…doar dupa 20 de minute vom deschide usa cuptorului. Eu am copt cozonacii in cuptorul clasic, pe gaz. Daca ii coaceti in cuptorul electric setati functia de caldura  sus/jos + ventilatie. Cand sunt gata, ii scoatem din tavi si ii lasam la racit in bucatarie. Noi nu am avut rabdare si am rupt dintr-un cozonac cand era cald...ce pufosenie aromata, ce bunatate! Daca doriti sa umpleti cozonacii cu nuca sau mac gasiti mai jos retetele de umplutura. 
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.

Aici gasiti reteta pentru UMPLUTURA DE NUCA
Aici gasiti reteta pentru UMPLUTURA DE MAC.



 

50 de comentarii:

  1. Anonim4/4/23

    Foarte buna rețeta!! Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din inima, o zi frumoasa!

      Ștergere
    2. Anonim5/4/23

      Asa il fac de fiecare data si e cel mai bun. Umplutura o fac si cu, nuca si cacao.

      Ștergere
    3. Daa, ii pun si eu de multe
      ori umplutura, pe acestia i-am facut asa...mai economici.

      Ștergere
    4. Anonim12/4/23

      Foate frumoși și buni

      Ștergere
    5. Anonim21/1/24

      Super buni asa fac si eu cu diferite umpluturi!!

      Ștergere
    6. Multumesc frumos, o zi minunata!

      Ștergere
  2. Anonim4/4/23

    La ce program coaceci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu i-am copt in cuptorul cu gaz, daca ii coceti la cel electric setati caldura sus/jos + ventilatie, la 180 grade, iar daca se rumenesc prea repede dupa 20-25 de minute reduceti temperatura la 170. Tot atunci(dupa 20 de minute) ii putei acoperi cu hartie de copt.

      Ștergere
    2. Anonim10/4/23

      Mulțumesc, Arată foarte bine

      Ștergere
    3. Iti multumesc si eu pentru aprecieri, Sarbatori luminate!

      Ștergere
  3. Anonim4/4/23

    Arata foarte bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, o zi buna!

      Ștergere
    2. Anonim19/12/23

      Bună dimineața.Dupa reteta asta o să fac și eu cozonac.dar numai cu nucă.As avea o antrebare,Gicuta eu aș vrea să nui anpletesc,ce zici se poate , și să pun pe unul nucă și pe unu rahat, fără stafide sau cacao?!

      Ștergere
    3. Buna. Se pot face si neimpletiti, iar umplutura este la alegere. Sarbatori binecuvantate

      Ștergere
  4. Anonim4/4/23

    Arată senzațional.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim5/4/23

    Felicitari arata perfect💯👍

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim5/4/23

    Foarte bun, îl recomand, de abia astept să îl fac de Paște, vă mulțumesc, sărbători fericite 😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamne ajuta, sa aveti si voi sarbatori frumoase!

      Ștergere
  7. Anonim5/4/23

    Arată bine incerc sa fac această reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, astept sa imi spui cum ti-au iesit.

      Ștergere
  8. Anonim5/4/23

    Mulțumesc ptr rețetă arata super mie îmi place cu cacao

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim5/4/23

    Va urmăresc Simi plac rețetele dvm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru incredere si aprecieri. Ma bucur ca iti plac, o zi frumoasa!

      Ștergere
  10. Anonim5/4/23

    Buna ziua. Cuptorul meu are program de copt și program de aer cald cu ventilație. Pe care program ar fi ok sa pun ? Pe cel de copt sau pe cel de aer cald cu ventilație ?

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim5/4/23

    Drojdia uscată o amestecați în făină? Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am folosit drojdie uscata care se amesteca in faina. Sa citesti instructiunile de pe plic pentu ca exista si alt tip de drojdie uscata se inmoaie in putin lichid.

      Ștergere
  12. Anonim5/4/23

    Super. Voi încerca această rețeta. Mulțumesc 🥰🥰🥰

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Astept sa imi spui cum ti-au iesit.

      Ștergere
    2. Anonim10/4/23

      Tot asa ii fac si eu,dar cu muca si cacao si cu mac si putin rahat…ca nu prea le place rahatul la copii.

      Ștergere
    3. Umplutura este la alegere, de data asta i-am pus doar stafide su rahat. O zi frumoasa!

      Ștergere
  13. Anonim13/4/23

    Cata drojdie la cubulet trebuie să folosesc?

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim13/4/23

    Am gătit mult după rețetele dumneavoastră...azi a venit rândul cozonacului cu rahat și stafide...a ieșit minunat!!...Sărbători binecuvântate!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca v-au reusit. Sarabatori luminate, cu sanatate si fericire!

      Ștergere
  15. Anonim19/4/23

    As vrea sa știu cozonac după ce s-a așezat în tavă cat mai sta până bag la cuptor.
    Am cuptor pe gaz fara ventilator.
    La ce temperatura trebuie introdus cozonacul?
    Cat timp se lasă cozonacul cu nuca?

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna. Dupa ce ii pui in tavi trebuie sa creasca pana ajung la nivelul tavilor...cam trei sferturi de ora...depinde mult si de temperatura din bucatarie. Se coc la cuptorul potrivit pentru aproxiativ o ora.

    RăspundețiȘtergere
  17. Anonim5/12/23

    Foarte buna reteta ,abia astept sa o incerc pentru sarbatorile de Craciun

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Astept sa imi spui cat de mult v-a placut.

      Ștergere
  18. delia ciobanu18/12/23

    Cel mai bun cozonac mancat vreodata, multumesc mult pt reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, Delia! Ma bucur mult ca v=a placut.

      Ștergere
    2. Anonim29/4/24

      Bună ziua dacă vreau să fac 4 cozonaci trebuie să dublez rețeta?

      Ștergere
    3. Buna. Da, dublati cantitatile

      Ștergere
  19. Anonim30/4/24

    👌👌👌👌👌👌👌👌

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!