Ingrediente pentru 2 cozonaci
Aluat:
- 1 kg faina
- 4 galbenusuri
- 250 g zahar
- 500 ml lapte
- 200 ml ulei
- 2 pliculete drojdie uscata (14 g in total)
- esenta de vanilie
- coaja rasa de lamaie si portocala
- ½ lingurita sare
- 200 g stafide stropite cu 1 lingura esenta rom
- 350 g rahat
- 1 galbenus amestecat cu 2 linguri lapte
Inainte de prepararea cozonacului trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi pe care vi le dau: toate ingredientele pe care le vom folosi trebuie lasate de seara in bucatarie la loc caldut(mai putin laptele). Vom folosi faina superioara tip 000. Peste drojdie nu trebuie sa punem lichide fierbinti, ci doar caldute(35-40°C). Drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea. Mare atentie daca folositi drojdie uscata pentru ca sunt doua tipuri: una activa, care trebuie dizolvata in lapte si cealalta este drojdia instant care se amesteca direct in faina....cititi prospectul de pe ambalaj inainte de folosire. Aluatul de cozonac trebuie framantat cel putin o jumatate de ora. Cu cat il vom framanta mai mult, cu atat cozonacul ne va iesi mai pufos. Framantam aducand marginile catre centru, iar in timpul framantarii vom lovi/tranti aluatul de cateva ori de blatul/masa de lucru. Aluatul se poate framanta si la robot…cam 20 de minute. Daca alegem sa ii punem umplutura, nu trebuie sa exageram cu ea. Umplutura in exces face cozonacul sa crape si sa nu mai fie asa pufos. Aluatul trebuie lasat la dospit pana isi dubleaza volumul, chiar si putin mai mult (cca 2 ore). La dospit pentru cca 45 de minute vor sta si cozonacii in tavi inainte de coacere….daca nu sunt dospiti suficient vor crapa la copt.. Daca cuptorul vostru nu coace uniform puteti intoarce/inversa tavile cu cozonaci, dar nu in primele 20 de minute…doar dupa 20 de minute vom deschide usa cuptorului. Eu am copt cozonacii in cuptorul clasic pe gaz. Daca ii coaceti in cuptorul electric setati functia de caldura sus/jos + ventilatie…180°C, iar daca se rumenesc prea repede reduceti temperatura dupa 20 de minute la 170 °C. Daca se rumenesc din primele minute se pot acoperi cu hartie de copt ca sa se coaca si in interior…aici depinde mult de cuptorul fiecaruia dintre noi.
Niciodata nu vom taia cozonacul cand este fierbinte...daca nu aveti rabdare, asteptati macar sa devina caldut, apoi rupeti din el😍. Cam atat am avut de spus…daca aveti si voi alte sfaturi, le astept cu drag in comentarii. Sa va fie de folos!
Mod de preparare:
Punem galbenusurile intr-un bol, presaram sarea peste ele si le batem cu furculita. Le lasam deoparte pana pregatim restul ingredientelor. In acest fel galbenusurile isi vor intensifica culoarea…eu am folosit oua de la gaini crescute la curte.
Cernem faina(am folosit faina Baneasa 000) de doua ori in bolul in care vom pregati aluatul si amestecam drojdia in ea. Drojdia uscata o putem inlocui cu 50g drojdie proaspata pe care o vom freca cu o lingurita de zahar ca sa se lichefieze. Incalzim laptele intr-o craticioara si adaugam zaharul. Amestecam pana acesta se dizolva, apoi oprim focul de sub craticioara si lasam sa se racoreasca. Cand se racoreste(sa aiba in jur de 40°C) adaugam galbenusurile, esenta de vanilie si coaja de citrice. Eu am folosit coaja de lamaie si portocala pastrata la borcan, cam 2 linguri am pus. Voi puteti folosi coaja de la o lamaie si o portocala, sau coaja de la 2 lamai.
Facem o adancitura in mijlocul fainii si adaugam treptat compozitia lichida amestecand cu lingura atat cat se poate. Daca folosim drojdie proaspata o adaugam si pe ea. Incepem sa framantam cu mana pana se incorporeaza toate ingredientele si aluatul "se aduna" intr-o bila. Daca aluatul este prea tare mai adaugam putin lapte caldut, iar daca este prea moale mai punem putina faina.... depinde de gradul de umiditate al fainii pe care o folosim. Rasturnam aluatul pe blatul uns cu ulei si incepem sa il farmantam cel putin 30 de minute. Cu cat vom framanta aluatul mai mult, cozonacii vor iesi pufosi si se vor rupe in fasii. Ungem din cand in cand mainile cu ulei si framantam aluatul aducand marginile catre centru. In timp ce framantam vom folosi cei 200 ml ulei…uleiul este bine sa fie caldut. In timpul framantarii vom lovi/tranti aluatul de cateva ori de blatul/masa de lucru. Cand este gata, punem din nou aluatul in vas, acoperim vasul cu folie alimentara sau cu un prosop si-l lasam la crescut la loc cald….trebuie sa isi dubleze volumul.
Cand aluatul este crescut il rasturnam pe blatul de lucru uns cu putin ulei si il impartim in 4 bucati egale pe care le framantam putin cat sa iasa aerul din ele. Luam o bucata de aluat si o intindem cu palmele in forma dreptunghiulara pe blatul de lucru uns cu putin ulei. Presaram stafide si bucatele de rahat, apoi rulam cat de strans putem. Ciupim/sigilam cu degetele aluatul acolo unde se imbina. Impletim prin rasucire cate doua rulouri si le asezam in tavi (7x12x28cm) tapetate cu hartie de copt. Lasam cozonacii sa creasca cam 45 de minute. Dupa acest timp ii ungem cu galbenusul amestecat cu lapte si punem tavile in cuptorul preincalzit la foc mediu( 170-180 °C) pentru aproximativ 50 de minute sau pana cozonacii se rumenesc frumos. Eu inainte sa ii pun in cuptor am presarat deasupra lor cateva seminte de susan. Daca cuptorul vostru nu coace uniform puteti intoarce tavile cu cozonaci, dar nu in primele 20 de minute…doar dupa 20 de minute vom deschide usa cuptorului. Eu am copt cozonacii in cuptorul clasic, pe gaz. Daca ii coaceti in cuptorul electric setati functia de caldura sus/jos + ventilatie. Cand sunt gata, ii scoatem din tavi si ii lasam la racit in bucatarie. Noi nu am avut rabdare si am rupt dintr-un cozonac cand era cald...ce pufosenie aromata, ce bunatate! Daca doriti sa umpleti cozonacii cu nuca sau mac gasiti mai jos retetele de umplutura.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Aici gasiti reteta pentru UMPLUTURA DE NUCA
Aici gasiti reteta pentru UMPLUTURA DE MAC.
Foarte buna rețeta!! Felicitări!
RăspundețiȘtergereMultumesc din inima, o zi frumoasa!
ȘtergereAsa il fac de fiecare data si e cel mai bun. Umplutura o fac si cu, nuca si cacao.
ȘtergereDaa, ii pun si eu de multe
Ștergereori umplutura, pe acestia i-am facut asa...mai economici.
Foate frumoși și buni
ȘtergereMultumesc!
ȘtergereSuper buni asa fac si eu cu diferite umpluturi!!
ȘtergereMultumesc frumos, o zi minunata!
ȘtergereLa ce program coaceci
RăspundețiȘtergereEu i-am copt in cuptorul cu gaz, daca ii coceti la cel electric setati caldura sus/jos + ventilatie, la 180 grade, iar daca se rumenesc prea repede dupa 20-25 de minute reduceti temperatura la 170. Tot atunci(dupa 20 de minute) ii putei acoperi cu hartie de copt.
ȘtergereMulțumesc, Arată foarte bine
ȘtergereIti multumesc si eu pentru aprecieri, Sarbatori luminate!
ȘtergereArata foarte bine
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, o zi buna!
ȘtergereBună dimineața.Dupa reteta asta o să fac și eu cozonac.dar numai cu nucă.As avea o antrebare,Gicuta eu aș vrea să nui anpletesc,ce zici se poate , și să pun pe unul nucă și pe unu rahat, fără stafide sau cacao?!
ȘtergereBuna. Se pot face si neimpletiti, iar umplutura este la alegere. Sarbatori binecuvantate
ȘtergereArată senzațional.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult! Zi frumoasa sa ai!
ȘtergereFelicitari arata perfect💯👍
RăspundețiȘtergereMultumesc din inima, o zi minunata sa ai!
ȘtergereFoarte bun, îl recomand, de abia astept să îl fac de Paște, vă mulțumesc, sărbători fericite 😘😘
RăspundețiȘtergereDoamne ajuta, sa aveti si voi sarbatori frumoase!
ȘtergereArată bine incerc sa fac această reteta
RăspundețiȘtergereMultumesc, astept sa imi spui cum ti-au iesit.
ȘtergereMulțumesc ptr rețetă arata super mie îmi place cu cacao
RăspundețiȘtergereCu drag. Umplutura este la alegere :)
ȘtergereVa urmăresc Simi plac rețetele dvm
RăspundețiȘtergereIti multumesc pentru incredere si aprecieri. Ma bucur ca iti plac, o zi frumoasa!
ȘtergereBuna ziua. Cuptorul meu are program de copt și program de aer cald cu ventilație. Pe care program ar fi ok sa pun ? Pe cel de copt sau pe cel de aer cald cu ventilație ?
RăspundețiȘtergereBuna. Setezi programul de copt
ȘtergereDrojdia uscată o amestecați în făină? Mulțumesc
RăspundețiȘtergereDa, am folosit drojdie uscata care se amesteca in faina. Sa citesti instructiunile de pe plic pentu ca exista si alt tip de drojdie uscata se inmoaie in putin lichid.
ȘtergereSuper. Voi încerca această rețeta. Mulțumesc 🥰🥰🥰
RăspundețiȘtergereCu drag! Astept sa imi spui cum ti-au iesit.
ȘtergereTot asa ii fac si eu,dar cu muca si cacao si cu mac si putin rahat…ca nu prea le place rahatul la copii.
ȘtergereUmplutura este la alegere, de data asta i-am pus doar stafide su rahat. O zi frumoasa!
ȘtergereCata drojdie la cubulet trebuie să folosesc?
RăspundețiȘtergere50 g
ȘtergereAm gătit mult după rețetele dumneavoastră...azi a venit rândul cozonacului cu rahat și stafide...a ieșit minunat!!...Sărbători binecuvântate!!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca v-au reusit. Sarabatori luminate, cu sanatate si fericire!
ȘtergereAs vrea sa știu cozonac după ce s-a așezat în tavă cat mai sta până bag la cuptor.
RăspundețiȘtergereAm cuptor pe gaz fara ventilator.
La ce temperatura trebuie introdus cozonacul?
Cat timp se lasă cozonacul cu nuca?
Buna. Dupa ce ii pui in tavi trebuie sa creasca pana ajung la nivelul tavilor...cam trei sferturi de ora...depinde mult si de temperatura din bucatarie. Se coc la cuptorul potrivit pentru aproxiativ o ora.
RăspundețiȘtergereFoarte buna reteta ,abia astept sa o incerc pentru sarbatorile de Craciun
RăspundețiȘtergereMultumesc. Astept sa imi spui cat de mult v-a placut.
ȘtergereCel mai bun cozonac mancat vreodata, multumesc mult pt reteta.
RăspundețiȘtergereCu mare drag, Delia! Ma bucur mult ca v=a placut.
ȘtergereBună ziua dacă vreau să fac 4 cozonaci trebuie să dublez rețeta?
ȘtergereBuna. Da, dublati cantitatile
Ștergere👌👌👌👌👌👌👌👌
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite!
ȘtergereMulțumesc, Paște fericit!
RăspundețiȘtergereCu drag! Hristos a inviat!
Ștergere