20.02.2017

Prajitura/foi cu suc de rosii si crema de gris

Eu as numi-o "Regina" prajiturilor de post. Este o prajitura delicioasa, contine ingrediente ieftine, este spornica si tare buna. Recomand cu drag si aceasta reteta!❤

Daca probati reteta mea de Prajitura cu suc de rosii sau orice alta reteta de pe blogva astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut.Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata💜. Daca va plac retetele mele, ma puteti urmari pe paginile de Facebook-Facebook.
      
    Ingrediente foi:
  • aproximativ 600 g faina
  • 10 linguri cu suc de rosii   sau 2-3 linguri bulion/pasta de rosii diluat in 7-8 linguri de apa 
  • 10 linguri cu ulei
  • 10 linguri cu zahar
  • 1 ½ lingurita  bicarbonat de sodiu stins cu 1 lingura cu otet
  • ¼  lingurita sare
    Ingrediente crema :
  • 700 ml apa
  • 7 linguri cu zahar
  • 7 linguri cu gris
  • un varf cutit de sare
  • un pachet de margarina vegetala(250 g)
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • zeama de la o lamaie potrivita ca marime
  • un borcanel de 370 g gem (am folosit dulceata de capsuni pe care am pasat-o cu blenderul)

Mod de preparare
Aluat:
Punem intr-o craticioara uleiul, sucul de rosii, zaharul si sarea. Asezam craticioara pe foc si o lasam pana sarea si zaharul se dizolva, apoi o dam deoparte si asteptam sa se raceasca. Cand s-a racit complet punem amestecul lichid intr-un bol si adaugam peste el bicarbonatul stins in otet. Incepem sa incorporam treptat faina(tip 000) cernuta in prealabil. In functie de calitatea/umiditatea fainii s-ar putea sa reducem sau sa marim cantitatea acesteia. Nu punem multa faina in plus, trebuie sa obtinem un aluat potrivit de tare. Framanatm rapid aluatul fara sa insistam prea mult, apoi cand este gata il 
infasuram in folie alimentara si il dam la frigider pentru cel putin o jumatate de ora.
Dupa acest timp impartim aluatul in 4 parti egale si intindem, pe rand, 4 foi cu dimensiunea aproximativa de 25x35 cm pe care le vom coace pe dosul tavii. Eu am intins fiecare foaie direct pe hartie de copt, apoi am transferat-o cu hartie cu tot pe dosul tavii. 
Cand intindeti foaia pudrati usor hartia de copt cu faina, la fel si sucitorul il pudrati ori de cate ori este nevoie. 
*Daca nu doriti sa folositi hartie de copt pudrati cu faina blatul de lucru, apoi intindeti prima foaie. Rulati foaia pe sucitor si o asezati/derulati pe fundul tavii presarat usor cu faina*. 
Indreptam marginile daca este cazul, apoi intepam foaia din loc in loc cu furculita ca sa nu se umfle la copt. Coacem fiecare foaie aproximativ 8-10 minute in cuptorul preincalzit la foc potrivit (180°C ) sau pana vedem ca marginile acestora se inchid putin la culoare. Cand sunt gata lasam foile sa se raceasca complet si nu uitam sa avem grija cum umblam cu ele ca sunt casante si se rup usor.
Crema:
Punem apa la fiert cu zaharul si sarea. Cand da in clocot, reducem focul la mic si adaugam grisul in ploaie. In acest timp amestecam continuu cu un tel in forma de para. Cand se ingroasa(dupa 2-3 minute), dam deoparte, adaugam esenta si zeama de lamaie, amestecam si lasam sa se raceasca. Separat, mixam margarina. Adaugam treptat peste margarina grisul racit si mixam pana obtinem o compozitie omogena si cremoasa.
Asamblare :
Vom ansambla prajitura in tava in care am copt foile.
Asternem hartie de copt (am folosit hartia pe care am copt una dintre foi) in tava si asezam prima foaie. Intindem peste ea jumatate din crema de gris. Urmeaza a doua foaie pe care o presam usor cu mainile si o ungem cu gem. Punem si a treia foaie peste care vom intinde restul de crema, apoi acoperim cu a patra foaie. Punem deasupra prajiturii hartie de copt si asezam peste ea un fund/blat(sau mai multe) care sa o tina presata. Lasam prajitura peste noapte la loc racoros. A doua zi o portionam, o pudram cu zahar (optional) si o sevim cu mare pofta alaturi de cei dragi.😍 Sa n-o ratati nici pe aceasta, este DE-LI-CIOA-SA!!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z

20 de comentarii:

  1. Tre' sa o încerc,îmi ploua în gura...
    Tot ce faci tu,mi se pare deosebit și cred ca și este...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dia, in primul rand iti multumesc pentru vizita si ma bucur ca iti plac retetele mele. :) Te pup, o seara frumoasa! :)

      Ștergere
    2. Anonim27/2/23

      Bună seara, într-adevăr sunt rețete care ies din prima, delicioase... Am o rugăminte, dacă puteți posta rețeta de tartă de mere turnată, dar aia cu gramaj la cană.. A doua oară la gramaj nu a ieșit minunată 🤍

      Ștergere
    3. Buna. Doresti
      reteta de post sau de frupt?

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Asa este, Maria! Stai pe-aproape, urmeaza si alte bunatati ;) Te pup, o seara frumoasa!

      Ștergere
  3. Bună seara,dupa ce am pus grişul răcit in margarină si am mixat,mi sa brânzit crema😔oare dece?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Ce margarina ai folosi? Sper ca la pachet, nu la cutie...

      Ștergere
  4. Anonim11/7/22

    ❤❤❤❤❤🙏

    RăspundețiȘtergere
  5. Lilisafer@yahoo.com27/11/22

    Mor de poftă! Sigur este foarte bună, la fel ca toate rețetele pe care ni le dați! Mulțumesc frumos și sigur o să încerc!🥀🥀🥀

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, iti multumesc si eu pentru vizita si aprecieri. Te imbratisez cu drag, Lili!

      Ștergere
  6. Anonim28/2/23

    🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪plouă rău

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim3/3/23

    Foarte bună, am incercat pt prima dată, a ieșit super, mulțumesc, vă urmăresc cu interes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult ca v-a placut. O primavara frumoasa sa ai!

      Ștergere
  8. Anonim15/11/23

    Chiar o sa o pregatesc. Este preferata copiilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud asta...o zi frumoasa si spor sa ai!

      Ștergere
  9. Anonim15/11/23

    Arată foarte bine o sa fac si eu curând!😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri si vizita. Astept sa imi spui cat de mult v-a placut prajitura.

      Ștergere