23.02.2016

Taitei de casa

Nicio pasta din comert nu se compara la gust cu taiteii proaspeti, preparati in casa...adevarat, nu-i asa? 😉 Taiteii facuti in casa au gustul lor, mie imi aduc aminte de copilarie. Haideti sa cititi mai jos reteta si sa vedeti cat de simplu se fac😊. 

Daca probati reteta mea de Taitei de casa, va astept cu drag sa reveniti si sa imi suneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt bineveneite....omul cat traieste inavata.

    Ingrediente:
  • un ou
  • 100 g faina
  • putin ulei(maxim o jumatate de lingurita)
  • sare(cat iei in 2 degete)




Cand eram copil imi placea sa stau langa mama cand facea taitei. Avea o rapiditate de nedescris... punea ciorba/supa pe plita sa fiarba si se apuca de framantat si intins. Intindea foi subtiri si transparente pe care le rula, apoi le taia rapid cu cutitul. Taiteii erau gata la timp pentru a fi pusi in ciorba 😊 Atunci mi se parea destul de complicat, dar astazi, am ajuns si eu sa intind foi si sa tai taiteii exact ca mama...gustul preparatelor de ACASA  nu se uita niciodata.💚


Mod de preparare:
Spargem oul intr-un castron, adaugam sarea si uleiul, apoi il batem bine cu furculita. Uleiul va face aluatul sa se intinda mai usor. Daca vreti sa faceti taitei mai multi pe care sa-i puneti la uscat si sa ii folositi mi tarziu, nu adaugati ulei....exista riscul ca acestia sa prinda gust/miros de ranced.
Incepem sa adaugam treptat faina amestecand la inceput cu furculita, apoi cu mana pana se formeaza aluatul. Transferam aluatul pe masa infainata si il framantam aproximativ 4-5 minute. Trebuie sa ne iasa un aluat potivit de tare. Daca este prea moale mai adaugam putina faina(1-2 linguri).
Cand terminam de framantat, punem aluatul din nou in castron si il lasam 15-20 de minute la odihnit. Acoperim castronul cu un prosop de bucatarie sau cu folie alimentara.
Dupa acest timp, punem aluatul pe blatul de lucru infainat. Presaram si peste el putina faina, apoi incepem sa intindem o foaie cat mai subtire(aproape transparenta). In timp ce intindem foaia o intoarcem de 2-3 ori(mai presaram cate putina faina pe blat) cand pe o parte, cand pe alta ca sa nu se lipeasca de blat. Cand este gata, lasam foaia cam 5-7 minute la uscat. Dupa ce se usuca putin o rulam, apoi o taiem in doua. Incepem sa taiem cu cutitul rondele subtiri sau mai groase dupa cum doriti. 
Cand terminam de taiat taiteii ii rasfiram putin ca sa nu se lipeasca. Ii putem folosi( fierbe) direct in supa/ciorba, bine scuturati de faina. Gata!.... am obtinut taitei de casa deliciosi in cativa pasi simpli....zic eu.😍
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca ❤. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti retete de SUPE/CIORBE.
















43 de comentarii:

  1. Cei mai buni...mulțumesc mătușă ca m-ai învățat să fac și eu.😘

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos!!! Cat de utile imi sunt retetele dvs. Va iubesc!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet si eu,Flori! Te pup si-ti doresc sa ai o zi frumoasa in continuare <3

      Ștergere
  3. Multumesc frumos!!! Cat de utile imi sunt retetele dvs. Va iubesc!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cosmina1/12/16

    Buna..nu trebuie lasati la uscat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,Cosmina! Ii poti lasa si la uscat, dar cei mai buni sunt taiteii proaspeti.

      Ștergere
    2. Cosmina1/12/16

      Oare dece nu s- uscat foaia..este intinsa de 1 ora..am facuto intr-o incapere rece asta sa fie cauza?

      Ștergere
    3. Cosmina,foaia de aluat nu trebuie sa se usuce prea mult, doar sa se intareasca putin . Daca se usuca prea mult, foaia devine casanta.Imi pare rau ca am citit mesajul asa tarziu,sper sa-ti fi iesit taiteii.Te pup, noapte linistita!\

      Ștergere
    4. Cosmina2/12/16

      Buna..nu mi-au iesit..nu s-a intarit foaia deloc..cand i-am taat au ramas lipiti si nu se desfaceau...oare unde am gresit?

      Ștergere
    5. Copsmina,infaineaza foaia de aluat inainte sa o rulezi, iar daca aluatul este prea moale mai poti adauga si in el putina faina. Depinde si de umiditatea fainii. Nu are cum sa nu iasa.

      Ștergere
    6. Mai depinde si de mărimea oului, automat se pune făină mai multă.
      Săptămâna viitoare asta am in plan, să fa taitei 😍
      Multumesc pt rețetă, Gicuta ! 😍🥰
      Multă sănătate!

      Ștergere
    7. Asa este, Mery...daca oul este mai mare se mai adauga 1-2 linguri cu faina. Iti multumesc si eu pt. vizita si comentariu! Sa avem cu totii un An Nou mai bun!

      Ștergere
  5. Cosmina2/12/16

    Am crezut ca din cauza ca a fost rece in camera nu s-a uscat foaia.O sa incerc sa fac din nou.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astept sa-mi spui cum ti-au iesit.

      Ștergere
    2. Cosmina5/12/16

      De data aceasta mi-au iesit..multumesc mult de sfat.

      Ștergere
    3. Anonim15/1/23

      Te pup Gicuta,esti preferata mea ,îmi plac rețetele tale,sunt pe gustul meu,iti doresc multa sănătate

      Ștergere
    4. Te pup si eu, ma bucur ca iti plac retetele mele. O zi minunata sa ai!

      Ștergere
  6. Multumesc frumos! Cate am invatat de la dumneavoastra!! Va pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc frumos! Cate am invatat de la dumneavoastra!! Va pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  8. Luminita23/9/19

    Fac taiteti de ani buni,,,mereu imi ies asa fara reteta ,,,,,la ochi dar e bine pentru tinerele gospodine sa aiba gramaje exacte ,,,eu ii fierb separat nu in supa pentru a evita ingrosarea supei,,mama mea ii cernea intr-o sita tocmai sa elimine surplusul de faina ,,daca nu infainam foaia ei se lipesc ,,Gicuta retetele tale sunt foarte exacte ,,reusita sigura in toate ,,muiltumesc pentru minunatele retete .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pup, Luminita si iti multumesc si eu pentru vizita si mesaj! O zi frumoasa sa ai! <3

      Ștergere
  9. Rabdare si savoare! Super!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-au iesit din prima ! Multumesc Gicuta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag! Ma bucur mult ca ti-au reusit. O zi frumoasa si sanatate multa!

      Ștergere
    2. Multa sanatate si tie draga mea !

      Ștergere
    3. Doamne ajuta sa fim toti sanatosi!

      Ștergere
  11. Buna seara D-na Gicuta,
    Și eu fac tăieței de casă de ani buni,dar nu puneam ulei in aluat. Am făcut rețeta d-voastră cu făină semi completă (semi integrală), și au ieșit super delicioși! Păcat că nu va pot incarca o poza cu supica! Omul cat trăiește învață! Mulțumesc! Cu respect, ElenaMcuisineR.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, ma bucur ca ti-au placut taiteii. Te astept cu pozele in pagina mea...aici nu le poti incaraca. Pup, o zi frumoasa si sanatate multa!

      Ștergere
  12. Bună ziua! Exact asa am învățat și eu de la bunica mea! Sunt delicioși mai ales în ciorba cu borș! Mulțumesc pentru rețete, sunteți o foarte bună gospodina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Iti multumesc si eu pentru vizita si comentariu :)

      Ștergere
  13. Ciora Mihaela!24/5/22

    Felicitari pentru tot ce ne invatati, sunteti o foarte buna bucatareasa si doamna, Va pup, Mihaela!😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc din suflet, Mihaela. Te pup si eu, o zi minunata sa ai!

      Ștergere
  14. Anonim31/5/22

    Mulțumesc de reteta! Ma apuc de treaba pentru supa de roșii, reteta tot de la dvs.

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim16/1/23

    Bună seara. Și mama făcea tăieței, dar, tânăra cum eram, nu ma prea interesa rețeta ci doar bunătatea de supa pe care o făcea! Pe atunci credeam ca mama va trăi veșnic... Îmi poți spune, te rog, cata făină se pune? Măcar așa, cu aproximație. Mulțumesc mult.
    Iuliana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu mi-as fi dorit ca mama sa fie nemuritoare....la un ou se pun 100 g faina...4 linguri cu varf.

      Ștergere
  16. Minunate retete, ca la mama acasă. Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mariana24/1/24

    Tăiței de mare chef !
    Foarte frumos realizați!
    Îmi doresc să ajung aproape de măiestria dv.
    Toate cele bune vă doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult pentru aprecieri! Te imbratisez cu drag, Mariana!

      Ștergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!