Ingrediente:
- un ou
- 100 g faina
- putin ulei(maxim o jumatate de lingurita)
- sare(cat iei in 2 degete)
Cand eram copil imi placea sa stau langa mama cand facea taitei. Avea o rapiditate de nedescris... punea ciorba/supa pe plita sa fiarba si se apuca de framantat si intins. Intindea foi subtiri si transparente pe care le rula, apoi le taia rapid cu cutitul. Taiteii erau gata la timp pentru a fi pusi in ciorba 😊 Atunci mi se parea destul de complicat, dar astazi, am ajuns si eu sa intind foi si sa tai taiteii exact ca mama...gustul preparatelor de ACASA nu se uita niciodata.💚
Mod de preparare:
Spargem oul intr-un castron, adaugam sarea si uleiul, apoi il batem bine cu furculita. Uleiul va face aluatul sa se intinda mai usor. Daca vreti sa faceti taitei mai multi pe care sa-i puneti la uscat si sa ii folositi mi tarziu, nu adaugati ulei....exista riscul ca acestia sa prinda gust/miros de ranced.
Incepem sa adaugam treptat faina amestecand la inceput cu furculita, apoi cu mana pana se formeaza aluatul. Transferam aluatul pe masa infainata si il framantam aproximativ 4-5 minute. Trebuie sa ne iasa un aluat potivit de tare. Daca este prea moale mai adaugam putina faina(1-2 linguri).
Cand terminam de framantat, punem aluatul din nou in castron si il lasam 15-20 de minute la odihnit. Acoperim castronul cu un prosop de bucatarie sau cu folie alimentara.
Dupa acest timp, punem aluatul pe blatul de lucru infainat. Presaram si peste el putina faina, apoi incepem sa intindem o foaie cat mai subtire(aproape transparenta). In timp ce intindem foaia o intoarcem de 2-3 ori(mai presaram cate putina faina pe blat) cand pe o parte, cand pe alta ca sa nu se lipeasca de blat. Cand este gata, lasam foaia cam 5-7 minute la uscat. Dupa ce se usuca putin o rulam, apoi o taiem in doua. Incepem sa taiem cu cutitul rondele subtiri sau mai groase dupa cum doriti.
Cand terminam de taiat taiteii ii rasfiram putin ca sa nu se lipeasca. Ii putem folosi( fierbe) direct in supa/ciorba, bine scuturati de faina. Gata!.... am obtinut taitei de casa deliciosi in cativa pasi simpli....zic eu.😍
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca ❤. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti retete de SUPE/CIORBE.
Spargem oul intr-un castron, adaugam sarea si uleiul, apoi il batem bine cu furculita. Uleiul va face aluatul sa se intinda mai usor. Daca vreti sa faceti taitei mai multi pe care sa-i puneti la uscat si sa ii folositi mi tarziu, nu adaugati ulei....exista riscul ca acestia sa prinda gust/miros de ranced.
Incepem sa adaugam treptat faina amestecand la inceput cu furculita, apoi cu mana pana se formeaza aluatul. Transferam aluatul pe masa infainata si il framantam aproximativ 4-5 minute. Trebuie sa ne iasa un aluat potivit de tare. Daca este prea moale mai adaugam putina faina(1-2 linguri).
Cand terminam de framantat, punem aluatul din nou in castron si il lasam 15-20 de minute la odihnit. Acoperim castronul cu un prosop de bucatarie sau cu folie alimentara.
Dupa acest timp, punem aluatul pe blatul de lucru infainat. Presaram si peste el putina faina, apoi incepem sa intindem o foaie cat mai subtire(aproape transparenta). In timp ce intindem foaia o intoarcem de 2-3 ori(mai presaram cate putina faina pe blat) cand pe o parte, cand pe alta ca sa nu se lipeasca de blat. Cand este gata, lasam foaia cam 5-7 minute la uscat. Dupa ce se usuca putin o rulam, apoi o taiem in doua. Incepem sa taiem cu cutitul rondele subtiri sau mai groase dupa cum doriti.
Cand terminam de taiat taiteii ii rasfiram putin ca sa nu se lipeasca. Ii putem folosi( fierbe) direct in supa/ciorba, bine scuturati de faina. Gata!.... am obtinut taitei de casa deliciosi in cativa pasi simpli....zic eu.😍
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca ❤. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti retete de SUPE/CIORBE.
Cei mai buni...mulțumesc mătușă ca m-ai învățat să fac și eu.😘
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos!!! Cat de utile imi sunt retetele dvs. Va iubesc!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc din suflet si eu,Flori! Te pup si-ti doresc sa ai o zi frumoasa in continuare <3
ȘtergereMultumesc frumos!!! Cat de utile imi sunt retetele dvs. Va iubesc!!!
RăspundețiȘtergereBuna..nu trebuie lasati la uscat?
RăspundețiȘtergereBuna,Cosmina! Ii poti lasa si la uscat, dar cei mai buni sunt taiteii proaspeti.
ȘtergereOare dece nu s- uscat foaia..este intinsa de 1 ora..am facuto intr-o incapere rece asta sa fie cauza?
ȘtergereCosmina,foaia de aluat nu trebuie sa se usuce prea mult, doar sa se intareasca putin . Daca se usuca prea mult, foaia devine casanta.Imi pare rau ca am citit mesajul asa tarziu,sper sa-ti fi iesit taiteii.Te pup, noapte linistita!\
ȘtergereBuna..nu mi-au iesit..nu s-a intarit foaia deloc..cand i-am taat au ramas lipiti si nu se desfaceau...oare unde am gresit?
ȘtergereCopsmina,infaineaza foaia de aluat inainte sa o rulezi, iar daca aluatul este prea moale mai poti adauga si in el putina faina. Depinde si de umiditatea fainii. Nu are cum sa nu iasa.
ȘtergereMai depinde si de mărimea oului, automat se pune făină mai multă.
ȘtergereSăptămâna viitoare asta am in plan, să fa taitei 😍
Multumesc pt rețetă, Gicuta ! 😍🥰
Multă sănătate!
Asa este, Mery...daca oul este mai mare se mai adauga 1-2 linguri cu faina. Iti multumesc si eu pt. vizita si comentariu! Sa avem cu totii un An Nou mai bun!
ȘtergereAm crezut ca din cauza ca a fost rece in camera nu s-a uscat foaia.O sa incerc sa fac din nou.Multumesc.
RăspundețiȘtergereAstept sa-mi spui cum ti-au iesit.
ȘtergereDe data aceasta mi-au iesit..multumesc mult de sfat.
ȘtergereTe pup Gicuta,esti preferata mea ,îmi plac rețetele tale,sunt pe gustul meu,iti doresc multa sănătate
ȘtergereTe pup si eu, ma bucur ca iti plac retetele mele. O zi minunata sa ai!
ȘtergereMultumesc frumos! Cate am invatat de la dumneavoastra!! Va pup cu drag!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos! Cate am invatat de la dumneavoastra!! Va pup cu drag!
RăspundețiȘtergerePup si eu, Nuta! O zi frumoasa sa ai! <3
ȘtergereFac taiteti de ani buni,,,mereu imi ies asa fara reteta ,,,,,la ochi dar e bine pentru tinerele gospodine sa aiba gramaje exacte ,,,eu ii fierb separat nu in supa pentru a evita ingrosarea supei,,mama mea ii cernea intr-o sita tocmai sa elimine surplusul de faina ,,daca nu infainam foaia ei se lipesc ,,Gicuta retetele tale sunt foarte exacte ,,reusita sigura in toate ,,muiltumesc pentru minunatele retete .
RăspundețiȘtergerePup, Luminita si iti multumesc si eu pentru vizita si mesaj! O zi frumoasa sa ai! <3
ȘtergereRabdare si savoare! Super!
RăspundețiȘtergereIti multumes, o zi frumoasa!
Ștergere*multumesc
RăspundețiȘtergereMi-au iesit din prima ! Multumesc Gicuta !
RăspundețiȘtergereCu mare drag! Ma bucur mult ca ti-au reusit. O zi frumoasa si sanatate multa!
ȘtergereMulta sanatate si tie draga mea !
ȘtergereDoamne ajuta sa fim toti sanatosi!
ȘtergereBuna seara D-na Gicuta,
RăspundețiȘtergereȘi eu fac tăieței de casă de ani buni,dar nu puneam ulei in aluat. Am făcut rețeta d-voastră cu făină semi completă (semi integrală), și au ieșit super delicioși! Păcat că nu va pot incarca o poza cu supica! Omul cat trăiește învață! Mulțumesc! Cu respect, ElenaMcuisineR.blogspot.com
Buna, ma bucur ca ti-au placut taiteii. Te astept cu pozele in pagina mea...aici nu le poti incaraca. Pup, o zi frumoasa si sanatate multa!
ȘtergereBună ziua! Exact asa am învățat și eu de la bunica mea! Sunt delicioși mai ales în ciorba cu borș! Mulțumesc pentru rețete, sunteți o foarte bună gospodina!
RăspundețiȘtergereCu drag! Iti multumesc si eu pentru vizita si comentariu :)
ȘtergereFelicitari pentru tot ce ne invatati, sunteti o foarte buna bucatareasa si doamna, Va pup, Mihaela!😘
RăspundețiȘtergereIti multumesc din suflet, Mihaela. Te pup si eu, o zi minunata sa ai!
ȘtergereMulțumesc de reteta! Ma apuc de treaba pentru supa de roșii, reteta tot de la dvs.
RăspundețiȘtergereCu drag, o zi frumoasa!
ȘtergereBună seara. Și mama făcea tăieței, dar, tânăra cum eram, nu ma prea interesa rețeta ci doar bunătatea de supa pe care o făcea! Pe atunci credeam ca mama va trăi veșnic... Îmi poți spune, te rog, cata făină se pune? Măcar așa, cu aproximație. Mulțumesc mult.
RăspundețiȘtergereIuliana
Si eu mi-as fi dorit ca mama sa fie nemuritoare....la un ou se pun 100 g faina...4 linguri cu varf.
ȘtergereMinunate retete, ca la mama acasă. Mulțumesc.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos!
ȘtergereTăiței de mare chef !
RăspundețiȘtergereFoarte frumos realizați!
Îmi doresc să ajung aproape de măiestria dv.
Toate cele bune vă doresc!
Multumesc tare mult pentru aprecieri! Te imbratisez cu drag, Mariana!
Ștergere