Ingrediente:
- 2 kg gutui ( cantarite dupa curatare)
- 1,5 kg de zahar
- 750 ml de apa
- sucul de la o lamaie
Mod de preparare:
Pentru inceput ne ocupam de borcanele in care urmeaza sa punem gemul: le spalam si clatim bine cu apa, apoi le asezam intr-o tava fara sa se atinga intre ele. Punem tava cu borcanele(10-11 borcane de 370 ml) in cuptor si il aprindem la foc mic. Sterilizam borcanele in jur de 20 de minute, apoi inchidem flacara cuptorului si punem in tava cu borcane si capacele acestora spalate in prealabil. Le lasam in cuptorul cald pana se racesc si terminam gemul de facut.
Spalam gutuile, le stergem si le curatam de coaja si cotor. Le dam pe razatoarea cu orificii mari. Punem apa cu zaharul la fiert intr-o oala (cratita) cu peretii grosi si lasam sa fiarba 15-20 de minute sau pana se formeaza un sirop. Adaugam gutuile si fierbem gemul la foc mic avand grija sa amestecam mai des ca sa nu se lipeasca de fundul vasului. Lasam gemul sa fiarba pana scade si capata o culoare rosiatica. Nu trebuie fiert prea mult pentru ca dupa racire se va ingrosa destul de tare. Eu l-am fiert intr-o oala de tuci si a durat aproximativ 50 de minute, daca il fierbeti intr-un vas mai larg gemul ar trebui sa fie gata mai repede. La jumatatea fierberii adaugam sucul de lamaie. Punem gemul fierbinte in borcane si pe masura ce le umplem le inchidem imediat cu capace si le intoarcem cu gura in jos. Le lasam sa stea pe capac 15 minute (in acest timp se va creea vaccum in borcan), dupa care le intoarcem in pozitia normala. Le acoperim cu o patura sau un prosop gros si le lasam pana in ziua urmatoare sa se raceasca lent. Etichetam borcanele si le punem pe raftul din camara sau beci. La iarna ne vor prinde tare bine.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😘. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete cu DULCETURI/SIROPURI.
Sunt minunate Mulțumim pentru rețete!
RăspundețiȘtergereCu mult drag!Iti multumesc si eu pentru vizita, pup!
ȘtergereMinunata reteta de gem de gutui, rapid si fara complicatii. Multumim.
RăspundețiȘtergeredelicioasa
RăspundețiȘtergereiti multumesc, o seara frumoasa!
ȘtergereArată foarte bine și sunt convinsă că este și delicioasă. O să încerc și eu reteta. În general, eu gătesc după rețetele dvs.Toate sunt delicioase.
RăspundețiȘtergereIti multumesc, pup, o noapte binecuvantata sa aveti!
ȘtergereMultumim pentru reteta .
RăspundețiȘtergereCu drag!
ȘtergereFoarte bun gemul,decât ca mie mi-a ieșit un pic mai deschis la culoare!Mulțumim pentru rețete.
RăspundețiȘtergereCu drag! O zi minunata sa ai!
ȘtergereBuna ziua, Gicuta! Am făcut gemul dar după ce s-a legat siropul am pus gutuile si zeama de lămâie și fără să îmi dau seama am lăsat focul la tare, și cam in 20 de minute am văzut că s-a legat, așa că am pus fierbinte in borcane și...in pături cu ele. Oare o fi bun?
RăspundețiȘtergereBuna. Daca a scazut binea v-a iesi bun si se va mentine peste iarna.
RăspundețiȘtergereMinunat! Arata apetisant si cred ca este si foarte bun! Felicitari! Sanatate sa aveti, sa mai faceti!🙂
RăspundețiȘtergereVa multumesc tare mult, sanatate si dvs!
Ștergere