Ingrediente
Aluat:
- faina 500 g (aproximativ)
- 125 g zahar pudra
- 2 galbenusuri
- 200 g untura (puteti inlocui cu 250 g unt gras)
- 3 linguri smantana fermentata (normala)
- o lingurita esenta vanilie
- 1 pliculet amoniu stins in otet (puteti inlocui cu praf de copt sau bicarbonat)
- un varf cutit de sare
- 400-500 g gem
- 200 g miez de nuca taiat marunt
Aceasta prajitura simpla, ieftina si gustoasa pe multi dintre noi ne duce cu gandul la copilarie, nu-i asa? Este o prajitura cu blat fraged, un strat de gem si nuca care este acoperit cu "carlionti" din coca rasa. Eu am folosit gem de gutui si cateva linguri cu gem de mure, dar se poate pune orice gem aveti sau care va place. Daca doriti sa folositi si cele doua albusuri ramase de la aluat le mixati spuma cu putina sare, apoi puneti pe rand 3 linguri cu zahar si mixati bine dupa fiecare pana obtineti o bezea. Peste bezea adaugati mai intai miezul de nuca, amestecati usor cu o spatula, apoi puneti maxim 300 g gem. Aluatul se poate face si cu o zi inainte si se tine la frigider infasurat in folie alimentara.
Mod de preparare:
Punem intr-un bol untura solida(sau untul moale), smantana, galbenusurile, zaharul pudra, vanilia, amoniul stins in otet si sarea. Le amestecam cu telul in forma de para sau le batem cu mixerul...eu am folosit telul. Incepem sa adaugam faina cernuta treptat si amestecam cu mana pana se formeaza aluatul. Daca aluatul este mult prea moale mai adaugam putina faina ...1-2 linguri.
Cand aluatul se aduna intr-o bila il rasturnam pe masa infainata si il mai framantam cam 1 minut. Vom obtine un aluat potrivit de tare. Nu framantam aluatul prea mult ca dupa coacere nu o sa mai fie fraged.
Punem intr-un bol untura solida(sau untul moale), smantana, galbenusurile, zaharul pudra, vanilia, amoniul stins in otet si sarea. Le amestecam cu telul in forma de para sau le batem cu mixerul...eu am folosit telul. Incepem sa adaugam faina cernuta treptat si amestecam cu mana pana se formeaza aluatul. Daca aluatul este mult prea moale mai adaugam putina faina ...1-2 linguri.
Cand aluatul se aduna intr-o bila il rasturnam pe masa infainata si il mai framantam cam 1 minut. Vom obtine un aluat potrivit de tare. Nu framantam aluatul prea mult ca dupa coacere nu o sa mai fie fraged.
Rupem un sfert din aluat, il infasuram in folie alimentara si il punem in congelator. Bucata ramasa o intindem cu sucitorul intr-o foaie de aproximativ 1 cm grosime. Eu am intins-o direct pe hartie de copt, apoi am transferat-o cu totul intr-o tava(25x35 cm). Daca aveti indemanare puteti intinde aluatul cu degetele/palmele direct in tava.
Peste foaia de aluat intindem gemul amestecat cu miezul de nuca, adica umplutura.
Scoatem aluatul din congelator si il radem( pe razatoarea cu ochiuri mari) direct peste gemul din tava.
Dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu(180 °C) pentru aproximativ 45 de minute sau pana prajitura se rumeneste usor deasupra. Cand este gata, lasam prajitura sa se raceasca in tava. Portionam prajitura cand se raceste (daca avem rabdare😊 ) si o servim cu cei dragi. Deliciu!!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Peste foaia de aluat intindem gemul amestecat cu miezul de nuca, adica umplutura.
Scoatem aluatul din congelator si il radem( pe razatoarea cu ochiuri mari) direct peste gemul din tava.
Dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu(180 °C) pentru aproximativ 45 de minute sau pana prajitura se rumeneste usor deasupra. Cand este gata, lasam prajitura sa se raceasca in tava. Portionam prajitura cand se raceste (daca avem rabdare😊 ) si o servim cu cei dragi. Deliciu!!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Bună seara!!A ieșit perfectă!Soţul peste măsură de încântat cand a văzut o.Nu mai mancase din copilărie.Am folosit gem de prune si unt.Numai bine!Abia aștept să încerc si alta reteta.
RăspundețiȘtergereCat unt ati folosit ?
ȘtergereBuna! Ma bucur tare mult ca v-a placut,Mihaela. Sa aveti un weekend frumos!
RăspundețiȘtergereSmântâna se poate înlocui cu lapte sau iaurt... Mulțumesc
RăspundețiȘtergereArată nemaipomenit..
Buna, Gina! Da,cel mai bine merge inlociuta cu iaurt sau lapte batut
ȘtergereAm incercato si eu,a iesit foarte buna!
RăspundețiȘtergereMa bucur tare mult ca ti-a placut. O seara frumoasa si un weekend minunat!
ȘtergereBună draga mea Gicuța, să știi că am făcut pră
RăspundețiȘtergereDraga mea am făcut după rețetă de prăjitură și a ieșit minunată, familia mea te sărută(virtual)pentru rețetă. Mulțumesc frumos. 😘🤗💋🙏💐
RăspundețiȘtergereMa bucur ca v-a placut. Va imbratisez si eu pe toti si va pup...o zi minunata sa aveti!
ȘtergereBună draga
RăspundețiȘtergereBuna seara!
ȘtergereSuper! Si eu o fac mereu ❤
RăspundețiȘtergereDaa, este foarte buna.
ȘtergereAm sa o fac și eu mulțumesc frumos pentru rețetă o seara frumoasa
RăspundețiȘtergereCu mare drag, o seara frumoasa sa aveti si voi!
Ștergere