04.12.2018

Dulceata de gutui

Ne place mult dulceata de gutui...ne place aroma si textura. O folosesc la diferite deserturi sau o mancam pe felii de paine unse cu unt😋.




Daca probati reteta mea de Dulceata de gutui, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.


   Ingrediente:
  • 2 kg de gutui cantarite dupa curatare 
  • 1, 5 kg zahar 
  • 700 ml apa 
  • zeama de la 2 lamai mai mari 



Mod de preparare:

Mai intai ne ocupam de sterilizarea borcanelor: le spalam cu apa si detergent de vase, apoi  le clatim bine si le asezam intr-o tava, fara sa se atinga intre ele. Punem tava cu borcanele in cuptor si il aprindem la foc mic. Lasam cuptorul pornit  in jur de 20 de minute, apoi il oprim. Punem in tava cu borcane si capacele acestora, spalate in prealabil. Le lasam in cuptorul cald pana se racesc si terminam dulceata de facut.

Spalam gutuile, le stergem si le curatam de coaja si cotor. Avem grija sa indepartam si partea mai tare din interior. Punem apa cu zaharul la fiert intr-o oala (cratita)cu peretii grosi si lasam sa fiarba 15-20 de minute sau pana se formeaza un sirop. In general, la dulceturi, se pun cantitati egale de fructe si zahar, dar cine doreste poate reduce cantitatea de zahar cum am facut eu. Cat timp siropul fierbe taiem gutuile in cubulete. Pe masura ce le taiem le stropim cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze prea mult. Adaugam gutuile in sirop si le fierbem la foc potivit avand grija sa amestecam periodic in ele. Lasam dulceata sa fiarba pana mai scade...vom observa ca gutuile capata o culoare usor rosiatica. Nu trebuie sa scada prea mult pentru ca dupa racire se va ingrosa destul. Eu am fiert-o aproximativ 40 de minute. Cand dulceata este gata o punem fierbinte in borcanele pregatite dinainte. Pe masura ce le umplem le sigilam cu capace si le intoarcem cu fundul in sus ca sa faca vid. Dupa un sfert de ora le ridicam in pozitia normala si le acoperim cu un prosop gros. Le lasam sa se raceasca complet, apoi le depozitam pe raftul din camara/ pivnita. Din cantitatile mentionate mi-au iesit 9 borcanele de 370 g si un borcan de 450 g. Deliciu de toamna!

Update: In mod obisnuit, cand facem dulceturi, trebuie sa stergem tot timpul marginile interioare ale cratitei cu un burete nou imbibat in apa si stors bine si sa inaluram spuma care se formeaza deasupra....de data asta nu am facut-o, iar cu toate acestea dulceata mea a iesit grozav de buna si nu s-a zaharisit. Am mai avut un borcanel ramas cu dulceata facuta  acum trei ani, ce-i drept dulceata s-a mai inchis la culoare, dar aroma si gustul au ramas la fel. Spor la facut bunatati!

Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte trei retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💛. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.



6 comentarii:

  1. Foarte frumoasa culoarea , chihlimbar curat . Desi ma feresc de dulceturi , imaginile acestea ma ispitesc teribil. Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Teo. O zi frumoasa si sanatate multa!

      Ștergere
  2. Anonim23/9/22

    Foarte frumos arata dulceața degutui

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!