04.12.2018

Dulceata de gutui

Ne place mult dulceata de gutui...ne place aroma si textura. O folosesc la diferite deserturi sau o mancam pe felii de paine unse cu unt😋.




Daca probati reteta mea de Dulceata de gutui, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.


   Ingrediente:
  • 2 kg de gutui cantarite dupa curatare 
  • 2 kg zahar 
  • 1 litru apa 
  • zeama de la 2 lamai mai mari 



Mod de preparare:

Mai intai ne ocupam de sterilizarea borcanelor: le spalam si le clatim bine cu apa, apoi le asezam intr-o tava, fara sa se atinga intre ele. Punem tava cu borcanele in cuptor si il aprindem la foc mic. Sterilizam borcanele in jur de 20 de minute, apoi inchidem flacara cuptorului. Punem in tava cu borcane si capacele acestora, spalate in prealabil. Le lasam in cuptorul cald pana se racesc si terminam dulceata de facut.

Spalam gutuile, le stergem si le curatam de coaja si cotor. Avem grija sa indepartam si partea mai tare din interior. Punem apa cu zaharul la fiert intr-o oala (cratita)cu peretii grosi si lasam sa fiarba 15-20 de minute, pana se va forma un sirop. Cat timp siropul fierbe taiem gutuile in cubulete. Pe masura ce le taiem le stropim cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze prea mult. Adaugam gutuile in sirop si le fierbem la foc potivit avand grija sa amestecam periodic in ele. Lasam dulceata sa fiarba pana scade, si gutuile capata o culoare usor rosiatica. Nu trebuie fiarta prea mult pentru ca dupa racire se va ingrosa destul. Eu am fiert-o aproximativ o ora. Cand dulceata este gata o punem fierbinte in borcanele pregatite dinainte. Pe masura ce le umplem le sigilam cu capace si le intoarcem cu fundul in sus ca sa faca vid. Dupa un sfert de ora le ridicam in pozitia normala si le acoperim cu un prosop gros. Le lasam sa se raceasca complet, apoi le depozitam pe raftul din camara/ pivnita. Din cantitatile mentionate mi-au iesit 9 borcanele de 370 g si un borcan de 450 g.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte trei retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💛. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.



6 comentarii:

  1. Foarte frumoasa culoarea , chihlimbar curat . Desi ma feresc de dulceturi , imaginile acestea ma ispitesc teribil. Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Teo. O zi frumoasa si sanatate multa!

      Ștergere
  2. Anonim23/9/22

    Foarte frumos arata dulceața degutui

    RăspundețiȘtergere