01.08.2016

Prajitura cu blat de cacao si crema mascarpone

Prajitura cu blat de cacao si crema mascarpone este un desert excelent, demn pentru o masa de sarbatoare si nu numai. Se face relativ usor, este o prajitura spornica si fina. V-o recomand cu mare drag💜! 


Daca probati reteta mea de prajitura cu blat de cacao si crema mascarpone, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata.


    Ingrediente
    Blat:

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar(150 g)
  • 4 linguri faina(100 g)
  • 3 linguri cacao(75 g)
  • 3 linguri ulei
  • o lingurita praf de copt
  • un varf de cutit de sare
    Crema:
  • 2 cutii mascarpone a cate 250 g fiecare
  • 200 g ciocolata alba
  • 250 ml frisca lichida
  • un pliculet gelatina granule(10 g)
  • 4 linguri apa
    Glazura:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 50 g ciocolata neagra
  • 150 ml frisca lichida
  • 50 g unt
    Sirop:
  • 3 linguri zahar
  • 150 ml apa
  • 2 linguri esenta de rom
    Décor:
  • 150 ml frisca batuta
  • 3 linguri glazura de ciocolata

Mod de preparare
Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Peste albusuri punem sarea si le mixam pana devin spuma,  apoi adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam bine de fiecare  pana acesta se dizolva complet. Punem galbenusurile pe rand, mixam dupa fiecare, apoi adaugam uleiul in fir subtire in timp ce mixam. Cu ajutorul unei spatule de bucatarie incorporam faina cernuta si amestecata cu cacao si praful de copt. Amestecam usor de jos in sus, apoi turnam compozitia intr-o tava (dimensiunea 25x35 cm) tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu(180°C) pentru aproximativ 35 de minute sau pana blatul trece testul scobitorii: infigem o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata, fara aluat prins de ea, blatul este gata….daca nu, mai lasam blatul in cuptor si dupa 5-7 minute repetam testul scobitorii. Cand este gata il lasam sa se raceasca bine, apoi il taiem in trei foi. De preferat este sa il facem cu o seara inainte.
Crema:
Punem gelatina la hidratat in cele 4 linguri de apa rece pentru aproximativ 10 minute. Ciocolata o rupem bucatele si o amestecam cu 50 ml frisca lichida, o punem pe foc si o lasam doar cat sa se topeasca(Nu trebuie sa fiarba!) amestecand continuu.Topim gelatina hidratata la foc mic cateva secunde fara sa fiarba, apoi o adaugam in sosul de ciocolata fierbinte si omogenizam. Lasam sa se raceasca, sa ajunga la temperatura camerei, apoi cu ajutorul mixerului incorporam ciocolata in frisca batuta. La sfarsit  adaugam branza mascarpone si mixam putin pana se incorporeaza.
Sirop:
Punem zaharul intr-o craticioara pe foc, la topit. Cand este caramelizat(avem grija sa nu il ardem) stingem cu apa rece(atentie la aburi!). Lasam sa clocoteasca pana se topeste tot caramelul. Cand siropul se raceste adaugam esenta de rom.
Glazura:
Punem intr-o craticioara pe foc ciocolata rupta bucatele, frisca si untul. Amestecam pana se topesc si se omogenizeaza toate ingredientele, apoi dam deoparte si lasam sa se raceasca.
Asamblare:
Asezam o foaie de blat pe un platou, o insiropam cu cateva linguri de sirop, apoi intindem peste ea jumatate din crema. Asezam a doua foaie de blat si repetam operatiunea. Acoperim cu ultima foaie, o insiropam si dam prajitura la congelator pentru 20 de minute sau pana crema se intareste. Daca nu aveti loc in congelator o lasati in frigider cam o ora. Taiem prajitura in cuburi si peste fiecare cub turnam cu lingura glazura de ciocolata (oprim 3 linguri de glazura pentru décor). Dam prajitura la frigider pana se intareste glazura, apoi cu ajutorul unui posh formam aveline. Peste fiecare avelina picuram cate putin din glazura pastrata. Lasam prajitura sa stea cateva ore la rece, apoi o savuram cu pofta alaturi de cei dragi. Fina si delicioasa!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.

6 comentarii:

  1. Am salvat-o. Si pe asta, am vrut sa zic :)) Arata extrem de bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am facut o de cv ori, cea mai gustoasă. Iese ca si la cofetărie ❤️❤️

    RăspundețiȘtergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!

COPYRIGHT Bunătăți din bucătăria Gicuței ©2016- 2024. Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).