Daca probati reteta mea de Prajitura Greta Garbo, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cum v-a reusit si cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.
Ingrediente
Foi:
- 500 g faina
- 250 g unt gras
- 75 g zahar(3 linguri)
- 100 g smantana fermentata(2 linguri pline)
- 2 galbenusuri
- 1 lingura coaja de lamaie
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 pliculet drojdie uscata (7g)sau 25 g proaspata frecata cu o lingurita de zahar
- un varf cutit de sare
- 350 g nuca macinata
- 170 g zahar(7 linguri)
- 500-600 g gem de caise sau ce va place, de preferinta un gem acrisor
- 100 g ciocolata(am folosit cu 50% cacao)
- 50 g unt
Mod de preparare
Foi:
Punem untul moale taiat cubulete intr-un bol impreuna cu zaharul si sarea. Il mixam pana devine ca o crema, apoi adaugam pe rand: galbenusurile, smantana, coaja de lamaie si vanilia. Mixam bine dupa fiecare. Lasam mixerul deoparte si incepem sa framanatm adaugand treptat faina cernuta si amestecata cu drojdia. Nu trebuie sa framantam mult, doar pana aluatul se aduna intr-o bila. Trebuie sa ne iasa un aluat potivit de tare, care nu se lipeste de maini. Daca aluatul este prea moale mai adaugam 1-2 linguri cu faina sau daca este prea tare mai adaugam o lingurita cu smantana. Acoperim bolul si lasam aluatul la odihnit pentru o ora.
Dupa acest timp pornim cuptorul la foc mediu(180°C).
Amestecam nuca cu zaharul si o impartim in trei parti egale. La fel impartim si gemul. Tapetam o tava (25x35cm am folosit eu) cu hartie de copt.
Impartim si aluatul in 4 parti egale. Pe masa usor infainata intindem cu sucitorul prima foaie. O asezam in tava si o intepam cu furculita. Intindem gem pe toata suprafata foii, apoi presaram o parte din nuca amestecata cu zaharul. Procedam la fel cu restul foilor si umplutura. Dam tava la cuptor pentru aproximativ 50 de minute sau pana prajitura se rumeneste frumos. Ca sa ne dam seama daca prajitura este coapta, facem testul scobitorii: infigem o scobitoare in mijlocul prajiturii si daca iese curata, fara aluat prins de ea, inseamna ca este coapta. Daca aluatul se lipeste de scobitoare, mai lasam prajitura cam 5 minute, apoi repetam testul.
Topim pe baie de abur ciocolata si untul si o turnam calduta peste prajitura calda. Lasam prajitura sa se raceasca bine in tava, apoi o scoatem, indepartam marginile si o portionam. Deliciu!!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete cu DULCIURI.
Punem untul moale taiat cubulete intr-un bol impreuna cu zaharul si sarea. Il mixam pana devine ca o crema, apoi adaugam pe rand: galbenusurile, smantana, coaja de lamaie si vanilia. Mixam bine dupa fiecare. Lasam mixerul deoparte si incepem sa framanatm adaugand treptat faina cernuta si amestecata cu drojdia. Nu trebuie sa framantam mult, doar pana aluatul se aduna intr-o bila. Trebuie sa ne iasa un aluat potivit de tare, care nu se lipeste de maini. Daca aluatul este prea moale mai adaugam 1-2 linguri cu faina sau daca este prea tare mai adaugam o lingurita cu smantana. Acoperim bolul si lasam aluatul la odihnit pentru o ora.
Dupa acest timp pornim cuptorul la foc mediu(180°C).
Amestecam nuca cu zaharul si o impartim in trei parti egale. La fel impartim si gemul. Tapetam o tava (25x35cm am folosit eu) cu hartie de copt.
Impartim si aluatul in 4 parti egale. Pe masa usor infainata intindem cu sucitorul prima foaie. O asezam in tava si o intepam cu furculita. Intindem gem pe toata suprafata foii, apoi presaram o parte din nuca amestecata cu zaharul. Procedam la fel cu restul foilor si umplutura. Dam tava la cuptor pentru aproximativ 50 de minute sau pana prajitura se rumeneste frumos. Ca sa ne dam seama daca prajitura este coapta, facem testul scobitorii: infigem o scobitoare in mijlocul prajiturii si daca iese curata, fara aluat prins de ea, inseamna ca este coapta. Daca aluatul se lipeste de scobitoare, mai lasam prajitura cam 5 minute, apoi repetam testul.
Topim pe baie de abur ciocolata si untul si o turnam calduta peste prajitura calda. Lasam prajitura sa se raceasca bine in tava, apoi o scoatem, indepartam marginile si o portionam. Deliciu!!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete cu DULCIURI.
Ff.buna prajitura
RăspundețiȘtergereMultumesc, te imbratisez cu drag!
ȘtergereMulțumesc pentru rețete.
RăspundețiȘtergereCu mare drag!
Ștergere