Ingrediente:
Mod de preparare:
Mai intai spalam varza, iar daca este prea sarata sau prea acra o lasam in apa rece 2-3 ore. Sau o puteti desface in frunze de la inceput...in felul aceasta gustul prea sarat/acru iese mai repede.
Carnea tocata o punem intr-un bol. Peste carne adaugam ceapa data pe razatoarea cu orificii mici, orezul spalat in apa rece si scurs, cimbru, sare si piper macinat dupa gust. Daca doriti, puteti toca ceapa marunt. Amestecam bine si lasam deoparte compozitia pana pregatim frunzele de varza.
Aici gasiti reteta SARMALELOR CU CIUPERCI.
- 2 buc. varza murata potrivite ca marime
- 1 kg de carne tocata (porc si vita)
- 100-150 g kaizer(optional)
- 3 cepe mari
- o ceasca cu orez
- cimbru
- piper macinat
- sare
- 1-2 frunze de dafin
- 2 linguri cu pasta de rosii/bulion
- 350-400 ml vin alb
Mod de preparare:
Mai intai spalam varza, iar daca este prea sarata sau prea acra o lasam in apa rece 2-3 ore. Sau o puteti desface in frunze de la inceput...in felul aceasta gustul prea sarat/acru iese mai repede.
Carnea tocata o punem intr-un bol. Peste carne adaugam ceapa data pe razatoarea cu orificii mici, orezul spalat in apa rece si scurs, cimbru, sare si piper macinat dupa gust. Daca doriti, puteti toca ceapa marunt. Amestecam bine si lasam deoparte compozitia pana pregatim frunzele de varza.
Stoarcem varza bine de apa in care a stat, apoi desfacem frunzele. Le taiem in foi potrivit de mari indepartand cotoarele si nervurile mai groase. Cand terminam de pregatit frunzele mai amestecam o data in compozitia de sarmale, apoi ne apucam de infasurat.
Cum procedam: punem cate o lingura din compozitia de carne pe frunza de varza, rulam si impingem capetele in interior. Incercam sa facem toate saramele cam de aceeasi marime. Mie mi-au iesit 48 de sarmale😊. Le asezam circular(sau cum doriti) intr-o cratita pe fundul careia punem frunze de varza sau varza tocata. Punem frunzele de dafin si presaram printre sarmale piper macinat si cimbru. Daca folosim kaizer il taiem bucatele mici si il punem si pe el printre sarmale. Deasupra sarmalelor asezam din nou frunze de varza sau varza tocata marunt. Adaugam vinul si completam cu apa cat sa le acopere. Punem cratita pe foc si cand sarmalele incep sa clocoteasca o dam la cuptorul preincalzit la foc mic pentru aproximativ 3 ore, chiar 3 ore si jumatate. Verificam din cand in cand ca zeama din oala sa nu scada prea mult si mai completam cu apa fierbinte sau vin. Gustam din zeama si daca este nevoie punem si putina sare. Cu o jumatate de ora inainte sa oprim focul inlaturam frunzele de varza de deasupra si adaugam pasta de rosii/bulion diluata cu o ceasca de apa. Clatinam cratita prin rotire ca sa se distribuie peste tot. Daca doriti, puteti pune pasta de rosii de la inceput. Pasta de rosii se poate inlocui cu suc de rosii. Putem gusta o sarma sa vedem daca varza este suficient de fiarta...chiar doua ca nu strica 😉. Cam asta-i tot, dragii mei😍. Fierte in vin si la foc mic, aceste sarmalute sunt delicioase....pur si simplu se topesc in gura. Servim sarmalele fierbinti cu mamaliguta si ardei iute.
Cum procedam: punem cate o lingura din compozitia de carne pe frunza de varza, rulam si impingem capetele in interior. Incercam sa facem toate saramele cam de aceeasi marime. Mie mi-au iesit 48 de sarmale😊. Le asezam circular(sau cum doriti) intr-o cratita pe fundul careia punem frunze de varza sau varza tocata. Punem frunzele de dafin si presaram printre sarmale piper macinat si cimbru. Daca folosim kaizer il taiem bucatele mici si il punem si pe el printre sarmale. Deasupra sarmalelor asezam din nou frunze de varza sau varza tocata marunt. Adaugam vinul si completam cu apa cat sa le acopere. Punem cratita pe foc si cand sarmalele incep sa clocoteasca o dam la cuptorul preincalzit la foc mic pentru aproximativ 3 ore, chiar 3 ore si jumatate. Verificam din cand in cand ca zeama din oala sa nu scada prea mult si mai completam cu apa fierbinte sau vin. Gustam din zeama si daca este nevoie punem si putina sare. Cu o jumatate de ora inainte sa oprim focul inlaturam frunzele de varza de deasupra si adaugam pasta de rosii/bulion diluata cu o ceasca de apa. Clatinam cratita prin rotire ca sa se distribuie peste tot. Daca doriti, puteti pune pasta de rosii de la inceput. Pasta de rosii se poate inlocui cu suc de rosii. Putem gusta o sarma sa vedem daca varza este suficient de fiarta...chiar doua ca nu strica 😉. Cam asta-i tot, dragii mei😍. Fierte in vin si la foc mic, aceste sarmalute sunt delicioase....pur si simplu se topesc in gura. Servim sarmalele fierbinti cu mamaliguta si ardei iute.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase ca sa aveti de unde va inspira. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase ca sa aveti de unde va inspira. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.
Sunt toate. foarte gustoase!
RăspundețiȘtergereVa mulțumim!
Daca se poate am vrea cateva
retete de post.Tortorici si chec uri. Mulțumim.
Buna! Desigur, am sa postez si retete de post :) O zi frumoasa!
ȘtergereSuper tot ce gătiți. Sănătate
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, sanatate multa sa aveti si voi!
ȘtergereMa ajuta mult rețetele d,-voastră și va mulțumesc!
RăspundețiȘtergereCu mare drag, ma bucur sa aud asta.
ȘtergereSuperrr bunele!🤗🤗
RăspundețiȘtergereAm făcut și ieu!
Ma bucur ca v-au placut. Sarbatori frumoase sa aveti!
ȘtergereSunteți minunată, mulțumim pentru rețete!
RăspundețiȘtergereIti multumesc si eu pentru aprecieri, te imbratisez cu drag!
ȘtergereAm și eu o problemă,de ce rămâne frunza de varză tare după ce fierb sarmalele 3 ore??
RăspundețiȘtergereBuna. Probabil varza este mai "cotoroasa" sau adaugi pasta de rosii prea devreme.
Ștergere