05.07.2016

Dulceata de visine

Dupa parerea mea, Dulceata de visine este cea mai buna dulceata pentru clatite si papanasi. Este in topul dulceturilor.... dupa parerea mea, v-am zis😊. Haideti sa cititi mai jos reteta, sa vedeti cum am procedat eu si ce cantitati de fructe si zahar am folosit.  





Daca probati reteta mea de Dulceata de visine, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata💜.
   
    Ingrediente:
  • 4 kg visine
  • 3,5 kg zahar
  • zeama de la o lamaie mare


Mod de preparare:
Spalam visinile sub jet de apa rece si le punem la scurs intr-o strecuratoare mare. Cand sunt bine scurse le scoatem samburii(si coditele daca au😊), apoi le punem intr-un vas in straturi alternative cu zaharul. De preferat este sa folositi un vas mai larg si cu fundul dublu. Trebuie sa fie loc suficient in vas pentru ca dulceata, la fierbere, va forma o spuma la suprafata care se va umfla, iar daca vom umple vasul cu fructe si zahar dulceata va da pe dinafara.
Acoperim vasul cu capac si il punem peste noapte intr-un loc mai racoros(eu l-am pus in pivnita) sau in frigider. In acest timp zaharul se mai dizolva si se formeaza un sirop.
Inainte de a pune dulceata la foc pregatim borcanele si capacele acestora. Le spalam bine cu apa calda si detergent de vase, apoi le uscam in cuptor la foc mic(
120-140 °C) pentru 15-20 de minute. Mai multe detalii gasiti aici . Nu sariti peste acest pas, sterilizarea borcanelor si a capacelor acestora au un rol foarte important in pastrarea perfecta a dulcetii. 
Punem vasul pe foc iute si adaugam zeama de lamaie. Zeama de lamaie pastreaza culoarea vie a fructelor si impiedica oxidarea lor. Amestecam  in dulceata insistand pe fundul vasului unde a mai ramas zahar nedizolvat. Cand dulceata incepe sa fiarba reducem focul. Cand incepe sa se formeze spuma o inlaturam ori de cate ori este nevoie. Din cand in cand, stergem marginile interioare ale cratitei cu un  un burete nou de bucatarie imbibat in apa si stors bine, in acest fel evitam ca dulceata sa se zahariseasca. Eu am lasat dulceata sa fiarba aproximativ 45 de minute pana a trecut proba picaturii: am trecut cu lingurita prin dulceata si am lasat sa cada ultimile picaturi pe o farfurie curata si perfect uscata. Cand picaturile au ramas intregi, nu s-au prelins/imprastiat, am oprit focul de sub vasul cu dulceata. Daca aveti un termometru de cofetarie puteti urmari cu el temperatura dulcetii…cand ajunge la 105°C  dulceata este gata.  Daca folositi cantitati mai mici de fructe si zahar timpul de fierbere va fi mai scurt. 
Cand este gata, punem dulceata fierbinte in borcane si le inchidem cu capace. Eu am pus dulceata in borcane cu capacitatea de cca 370 ml. Rasturnam borcanele cu gura in jos pentru 5 minute, dupa care le intoarcem in pozitia normala si le acoperim cu o patura sau un prosop mai gros. Le lasam pana in ziua urmatoare sa se raceasca lent, apoi le depozitam pe raftul din camara.  Rezista cativa ani fara probleme.... eu inca mai am dulceturi de 4-5 ani. La iarna ne va prinde tare bine😊.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!

Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici am facut reteta putin diferita, am facut din aceleasi fructe si sirop.

8 comentarii:

  1. Vreau să vă întreb cînd ați pus borcanele la cuptor în tavă ați pus și apă, sau fără, nu pocnesc borcanele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Nuu, nu am pus apa. Nu mi s-a intamplat niciodata sa se sparga vreun borcan. Se pune tava cu borcane in cuptorul rece, apoi se aprinde .

      Ștergere
    2. Anonim30/7/23

      ❤️

      Ștergere
    3. Pup, o zi frumoasa! ❤️

      Ștergere
  2. Anonim13/6/22

    Mulțumim pentru rețetele minunate!!Felicitări pentru eforturile depuse!!O noapte binecuvântată!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu pentru aprecieri! Doamne ajuta!

      Ștergere
  3. Anonim22/6/22

    Mulțumesc pentru retete super

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim24/6/22

    Va multumesc pentru retete.🌷🌷🌷

    RăspundețiȘtergere