02.03.2016

Gogosi pufoase

Gogosi.... dulcele copilariei mele❤. Cu pofta le mancam atunci, cu pofta si amintiri frumoase le fac si le mananc si acum. Oricine trebuie sa stie sa faca gogosi, sunt simple si delicioase. 


Daca probati reteta mea de Gogosi pufoase  sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de FacebookFacebook.😉.

    Ingrediente:
  • 500 g faina 
  • 2 oua
  • 150 ml lapte 
  • 100 g iaurt 
  • 2-3 linguri zahar 
  • 4-5 linguri ulei 
  • 1 pliculet drojdie uscata(7 g) 
  • coaja de lamaie 
  • esenta de vanilie 
  • un varf cutit de sare 
  • zahar pudra pentru tavalit gogosile(optional) 
  • ulei pentru prajit gogosile 



Mod de preparare:
Laptele, iaurtul, sarea si zaharul le punem intr-o craticioara pe foc si lasam cat sa se dizolve zaharul si sarea. Cand se dizolva, dam craticioara deoparte, lasam sa se racoreasca compozitia, apoi adaugam esenta de vanilie, coaja de lamaie si ouale batute cu furculita.
Cernem faina(tip 000) intr-un bol si o amestecam cu drojdia. Drojdia uscata se poate inlocui cu 25 g drojdie proaspata. Daca folositi drojdie proaspata puneti ½  lingurita de zahar peste ea, o zdrobiti cu furculita si o lasati sa se lichefieze.
Facem o adancitura in mijlocul fainii si turnam compozitia lichida...mai intai amestecam cu lingura, apoi cu mana. Transferam aluatul pe masa de lucru si incepem sa framantam adaugand treptat uleiul. Framantam aproximativ 15 minute pana aluatul nu se mai lipeste de maini. Punem din nou aluatul in bol, acoperim bolul cu un prosop sau folie alimentara  si lasam aluatul la crescut pana isi dubleaza volumul.
Pe planseta infainata intindem o foaie de aproximativ 1 cm grosime din care decupam gogosile cu o ceasca(pahar ). Daca aveti timp, le mai lasam la crescut 15-20 de minute....daca nu, va puteti apuca de prajit😊. Resturile de aluat care raman le framantam putin, intindem foaie din nou si decupam gogosi.
Intr-un tuci (cratita) incingem uleiul(sa fie cam de un deget si jumatate) si punem gogosile la prajit cu partea de jos (cea de pe planseta) in sus si le prajim pe ambele parti la foc potrivit pana se rumenesc frumos. Scoatem gogosile pe prosoape de hartie ca sa absoarba surplusul de ulei. Optional, se pot tavali prin zahar pudra. Mancam gogosile cat sunt calde....ce pufosenii delicioase si aromate!😋
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.

15 comentarii:

  1. Ce se poate folosi in loc de untura ,nu am voie untura sa mananc ,multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti inlocui untura cu unt. Spor la gatit si sa-mi spui cum ti-au iesit!

      Ștergere
  2. Am sa fiu pofticioasa de gogoși,pana la adânci bătrâneți ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu la fel! Te pup, Dia_diana si iti multumesc pentru vizita!

      Ștergere
  3. Multumesc pentru retete .Va pup !

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumoase gogosile

    RăspundețiȘtergere
  5. Au iesit excelente ! Probate cu felicitari din partea familiei ! Multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim28/5/22

    Mulțumesc pentru rețetă!

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim17/8/22

    Bune gogoșile.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim28/1/24

    Nu am lapte ,doar iaurt. Ce pot pune?

    RăspundețiȘtergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!