21.03.2016

Eclere

Sunt multe retete pentru coji de eclere: cu unt, cu ulei sau untura. Foarte important este cum le coacem. Cuptorul trebuie sa fie bine incins, le coacem in primele 15-20 de minute la foc mediu spre mare(200°C) , apoi le vom lasa la "uscat" inca vreo 15 minute la foc mediu(170-180 °C). In primele 20 de minute NU deschidem usa cuptorului. Umplutura este la alegere: crema de vanilie si frisca, crema de ness, etc.


Daca probati reteta mea de Eclere, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cum v-au iesit si cat de mult v-au placut.



loading...

      Ingrediente
      Pentru cojile de eclere:

  • 2 cani faina(cana de 250 ml) 
  • o cana si jumatate apa 
  • o cana ulei 
  • 7-8 oua 
  • un varf cutit de sare
      Crema:
  • 1 litru lapte 
  • 125 g unt gras 
  • 200 g zahar 
  • 6 galbenusuri 
  • 6 linguri faina 
  • 2 plicuri zahar vanilat 
  • o fiola esenta de vanilie 
  • un varf cutit de sare
      Umplutura de frisca:
  • 500 ml frisca lichida 
  • 100 g ciocolata alba 
      Decor:
  • 100 g ciocolata 50 %cacao 
  • 50 ml frisca lichida

Aici gasiti reteta PRAJITURII CU MERE, BISCUITI SI CREMA DE VANILIE.
Aici gasiti reteta DESERTULUI TIRAMISU FARA OUA.



Mod de preparare
Coji de eclere:
Punem intr-o cratita apa, uleiul si sarea. Punem craita pe foc si lasam sa fiarba.
Cand apa da in clocot mai lasam sa fiarba cateva secunde, apoi reducem focul la mic si adaugam toata faina deodata. Amestecam continuu cu telul pana compozitia se ingroasa si se desprinde cu usurinta de pe peretii cratitei. Vom observa ca se formeaza o pelicula albicioasa pe fundul acesteia, semn ca aluatul este suficient de fiert.
Dupa ce se racoreste incepem sa adaugam ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare.
Punem aluatul intr-o seringa de patiserie (pos)si formam eclere in tava tapetata cu hartie de copt.  Lasam distanta intre ele pentru ca vor creste la copt. 
Introducem tava in cuptorul incins( 200°C) pentru aproximativ 15- 20 de minute(sau pana incep sa se rumeneasca frumos), apoi reducem temperatura( 170-180°C) si le mai lasam inca 15 minute. In primele 20 de minute NU deschidem usa cuptorului. Cand sunt coapte, le scoatem din tava si le lasam la racit. Procedam la fel pana terminam tot aluatul.
Crema:
Intr-un vas cu fund dublu punem laptele la fiert cu sarea. 
Separat, frecam galbenusurile cu zaharul. Adaugam faina, amestecam si turnam compozitia de galbenusuri peste laptele fierbinte. Amestecam bine ca sa nu faca cocoloase.
Lasam la fiert pana crema se ingroasa ca o smantana, apoi o dam deoparte si adaugam esenta de vanilie, zaharul vanilat si untul. 
Omogenizam, acoperim vasul cu folie alimentara si il lasam la racit. Daca doriti, puteti fierbe crema pe baie de aburi.
Umplutura frisca: 
Frisca lichida o punem pe foc intr-o craticioara. 
Adaugam ciocolata rupta bucatele si aducem compozitia la punctul de fierbere. O dam deoparte, omogenizam si o lasam sa se raceasca. O punem 10-15 minute in congelator dupa care o mixam spuma.
Decor:
Punem intr-o craticioara frisca si cand se incalzeste (fara sa fiarba) dam deoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam pana obtinem o compozitie fina.
Asamblare:
Taiem eclerele pe lungime si cu ajutorul seringii de patiserie(pos) le umplem cu crema, apoi cu frisca. Deasupra le decoram cu ciocolata topita in putina frisca. Deliciu!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca :). Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
loading...

8 comentarii:

  1. Felicitari! Ti-au iesit tare apetisante. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Ina! Te pup, o zi frumoasa sa ai!

      Ștergere
  2. Anonim4/11/16

    cuptorul trebuie sa stea inchis tot timpul ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De obicei mai deschid usa cuptorului dupa primele 20 de minute, sa vad cum s-au rumenit . Nu mi s-a intamplat niciodata sa se lase eclerele.

      Ștergere
  3. Anonim14/3/18

    E corect descris modul de preparare pentru umplutura de frisca ? In descriere scrieti ca se foloseste ciocolata iar din poze reiese ca este o crema alba asemanatoare cu frisca .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Reteta este foarte corecta. Daca citesti atent, ai sa vezi ca am folosit ciocolata alba. Se vede si din fotografii. O zi buna si iti multumesc pentru vizita!

      Ștergere
  4. Am incercat cateva din retetele dumneavoastra! Totul a iesit exact ca in postari! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Daca va place reteta(sau nu :) ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc!

COPYRIGHT © Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).