Ingrediente
Aluat:
- 750 g faina(aproximativ)
- 75-100 g zahar pudra
- 250 g osanza topita si racita (puteti inlocui cu 300 g unt gras sau 250 g untura solida)
- 2 galbenusuri
- 3 linguri smantana fermentata
- 2 pliculete zahar vanilat
- un pliculet de amoniu de prajituri stins intr-o lingura cu otet
- un varf cutit de sare
- rahat
- zahar pudra
Mod de preparare:
Mixam 1-2 minute osanza(untul moale sau untura solida) cu zaharul pudra.
Adaugam restul ingredientelor(mai putin faina) si mixam pana obtinem o compozitie omogena. Daca nu aveti amoniu il putei inlocui cu un pliculet de praf de copt.
Lasam mixerul deoparte si incepem sa adaugand treptat faina cernuta. Daca vom folosi unt, ne va intra mai putina faina. Framantam rapid si incorporam atata faina cat sa obtinem un aluat potrivit de tare. Infasuram aluatul in folie alimentara si il punem in frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
Dupa acest timp aluatul se raceste si se poate lucra usor cu el....deci, ne putem apucam de treaba😊
Rupem cate o bucata din aluat de aproximativ 200 g si formam o bila pe care o intindem intr-o foaie rotunda(30 cm diametrul). Eu am avut un tocator rotund si am intins direct pe el. Daca este nevoie infainati putin blatul de lucru.
Taiem foaia de aluat in 16 triunghiuri cat mai egale, punem la baza rahatul fasii, apoi rulam.
Asezam cornuletele in tava cu distanta intre ele pentru ca vor creste putin la copt.
Dam tava la cuptorul preincalzit la foc potrivit(180°-190°C) pentru 20-25 de minute sau pana cornuletele incep sa se rumeneasca usor pe partea de jos. Asa fierbinti, le tavalim prin zahar pudra. Procedem la fel pana terminam aluatul. Sunt delicioase si fragede de se topesc in gura. A doua, a treia zi se fragezesc si mai mult😉.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.
Pot înlocui osanza cu untura?
RăspundețiȘtergereDesigur,ies la fel de fragede!
ȘtergereSUUUUPER !!! Multumim de reteta , Gicuta !!!!
RăspundețiȘtergereCu mare drag!
ȘtergereDaca nu am osanza sau untura, pot folosi unt sau margarina? Multumesc si felicitari pentru tot ceea ce faceti.
RăspundețiȘtergereDa Viorica, poti inlocui untura cu unt sau margarina. Multumesc si eu pt. vizita!
ȘtergereSunte-ti o vrednicuta. Multumim din suflet pt retete.😘
ȘtergereMultumesc si eu,Mariana draga!
Ștergerese poate inlocui osanza cu unt?
RăspundețiȘtergereDesigur, ies foarte bune si cu unt!
ȘtergereDin cate retete am incercat niciodata nu mi-au iesit asa cum imi plac sa se topeasca in gura ,ies mereu crocante si nu-mi plac ,dar am sa incerc si aceasta reteta ,multumesc!
RăspundețiȘtergereJojo, astea chiar se topesc in gura. Incearca retea si sa-mi spui daca ti-a placut. Te pup si-ti multumesc pentru vizita!
ȘtergereStie cineva cum se face si umplutura de nuci? Nu peea imi place rahatul :) ca umplutura in prajituri si asa...in general...
ȘtergereUn borcan gem ,200 g nuca macinata,esente, daca iti plac. Amesteci totul bine si obtii o umplutura delicioasa pentru cornulete.
ȘtergereAm făcut și eu dar se sfărâmă foarte tare , de ce ?
RăspundețiȘtergereStefan ,vreau sa te intreb daca le-ai facut cu osanza si daca ai tinut aluatul in frigider pana a doua zi.Cornuletele ies destul de fragede, dar nu sa se sfarme.
ȘtergereLa mine sa întărit aluatul ��
RăspundețiȘtergereEste normal ca aluatul sa se intareasca dupa atatea ore de stat in frigider. rezultatul final care a fost?
ȘtergereAm pus toate ingredientele, dar aluatul nu se leagă bine, crapă sa zic asa.
RăspundețiȘtergereLe_am facut de foarte multe ori de cand vizitez pagina dumneavoastră, sint o bunatate si de fiecare data fac 3_4 portii iar de craciunu asta o sa fac 5 portii , va multumesc din suflet pwntru toate retetele minunate
RăspundețiȘtergereMa bucur tare mult! Iti multumesc si eu pentru vizita si comentariu!
ȘtergereApropo , Violeta Vio sint cu comentariu de mai sus , nu stiu de ce nu a aparut , poate nu stiu eu , numa ce am framintat acuma doua portii sa le coc diseara si diseara mai framint doua portii sa le coc maine si mai vedem , multumesc
ȘtergereBuna, Vio. Nu stiu ce se intampla de nu ti-a aparut numele. Pup, o zi frumoasa!
ȘtergereCu ce se poate înlocui amoniacul... Pot pune bicarbonat sau praf de copt
RăspundețiȘtergereBuna! Cu praf de copt.
ȘtergereCat praf de copt se poate pune la aceasta rețeta?
RăspundețiȘtergereUn pliculet de 10 g
ȘtergereBuna doamna Gicuta , Violeta Vio sant , de cand va urmaresc am facut multe retete da la dumneavoastra si de fiecare data orice am facut mi_a iesit perfect, ornuletele le_am facut tot cu untura dar anul asta o sa le fac cu unt sper sa imi iese la fel de bune si fragede , multumim pt, toate retetele minunate si gustoase , va pup cu drag 😘
RăspundețiȘtergereBuna, Vio! Ma bucur ca iti plac si iti reusesc retetele. Cornuletele ies bune si cu unt. Sarbatori frumoase sa aveti!
ȘtergereMulțumesc pentru rețetă, 😋😘🙋♀️
RăspundețiȘtergereCu mare drag. Sarbatori fericite sa aveti!
ȘtergereBună ziua sunt pt prima data aici vreau sa va între untul cu cit grăsimi sa fie
RăspundețiȘtergereVa mulțumesc!
Peste 80%
ȘtergereUnt gras, 82% grasime.
ȘtergereFelicitări!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos!
ȘtergereAm încercat reteta. Este prima data când fac cornulete, sunt demențiale. Dragi gospodine, mergeți pe mâna sigura. Se topesc in gura❤️
RăspundețiȘtergereMa bucur ca v-au placut. Sarbatori binecuvantate sa aveti!
Ștergere