22.02.2016

Tort cu mere intregi

Un tort delicios, prezentabil si usor de preparat. Bun pentru orice ocazie! Voi alegeti daca il imbracati sau nu in fisca.❤

   
Daca probati reteta mea de Tort de mere intregi, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.


    Ingrediente
    Caramel:
  • 6 linguri  zahar
    Alte ingrediente:
  • 8 mere potrivite ca marime
  • 1/2 cana de nuci taiate
  • 3 linguri gem de gutui
  • 1 lingurita scortisoara
    Blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar(100 g)
  • 4 linguri faina(100 g)
  • 4 linguri ulei
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 50 g stafide stropite cu o lingurita de rom (optional)
  • 1 lingurita praf de copt
  • un varf cutit de sare
    Decor(optional):
  • 400 ml frisca batuta
  • cateva feliute de mar

Mod de preparare:
Intr-o cratita(diametrul de 24 cm) caramelizam cele 6 linguri de zahar, apoi tapetam peretii acesteia cu zaharul ars. Lasam deoparte pana se raceste/intareste caramelul.
Asezam merele curatate de coaja si cotor peste caramelul intarit si dam cratita la cuptorul preincalzit foc mediu -180 °C pentru aproximativ 15 minute sau  pana merele se inmoaie putin.
In timp ce merele stau in cuptor pregatim compozitia de blat:
Separam galbenusurile de albusuri. Mixam albusurile cu sarea  pana obtinem o spuma tare.
Adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam bine pana acesta se dizolva complet.
Amestecam galbenusurile cu cele patru linguri de ulei.
Incorporam galbenusurile in albusuri amestecand usor cu o spatula, de jos in sus, apoi
adaugam treptat faina cernuta si amestecata cu praful de copt. Amestecam la fel, de jos in sus. La sfarsit punem stafidele si coaja de lamaie.
Cand merele s-au inmuiat  scoatem cratita din cuptor si le umplem cu nuca amestecata cu gemul de gutui. Presaram scortisoara peste ele si turnam uniform compozitia de blat. Reintroducem cratita in cuptor pentru aproximativ 30 minute sau pana blatul se rumeneste frumos.
Dupa acest timp, scoatem cratita cu tortul din cuptor si trecem cu un cutit de jur imprejurul lui ca sa-l dezlipim de pe margini. Punem un platou deasupra cratitei si rasturnam tortul. Lasam cratita peste el vreo 20 de minute ca tot siropul sa patrunda in blat, apoi o indepartam cu atentie.
Cand tortul se raceste il imbracam in frisca si il decoram cu cateva feliute de mar. Simplu, delicios si racoritor...si ieftin!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete cu DULCIURI.











Aici gasiti reteta PLACINTEI CU MERE.

6 comentarii:

  1. Foarte bun. Felicitări.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim26/8/22

    Foarte bun , mulțumesc pentru retete

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri.

      Ștergere
  3. Anonim5/11/23

    Am făcut acum tortul și e foarte bun. Mulțumesc pentru rețetă!

    RăspundețiȘtergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!