Ingrediente:
- 400-500 g frunze de menta
- 2 kg de zahar
- 2 litri
Mod de preparare:
Spalam frunzele de menta in mai multe ape reci, apoi le lasam la scurs intr-o strecuratoare mare. Daca aveti menta cu tulpini fragede o puteti pune cu totul. Menta am cules-o din gradina fratelui meu, este foarte aromata. Se poate folosi orice fel de menta/izma…de gradina sau menta salbatica.
Punem apa intr-o oala incapatoare si o punem pe foc. Cand apa clocoteste adaugam menta, iar cand incepe sa clocoteasca reducem focul la mic si o lasam sa fiarba aproximativ 10 minute. Dupa acest timp acoperim oala cu capac si lasam menta la infuzat pana se raceste sau peste noapte. Vom obtine un ceai foarte aromat.
Pregatim sticlele in care vom pune siropul: le spalam si le sterilizam. Aici gasiti metoda de sterilizare. Din cantitatile de mai sus am obtinut 2,5 litri de sirop pe care l-am pus in sticle mici de 250 ml.
Intre timp strecuram ceaiul de menta, mai intai printr-o strecuratoare mare, apoi il mai strecuram odata prin strecuratoare in care punem o panza deasa sau un tifon impaturit in 4. Stoarcem menta bine pana la ultima picatura. Adaugam zaharul peste ceaiul de menta si punem cratita/vasul pe foc potrivit. Indepartam spuma care se formeaza ori de cate ori este nevoie si stergem din cand in cand marginile interioare ale cratitei cu o panza umeda sau un burete nou de bucatarie. Fierbem siropul cca 20 de minute sau pana capata consistenta si devine ca o miere mai subtire. Se poate face proba picaturii ca la dulceata: trecem cu lingurita prin sirop si lasam sa cada ultimile picaturi pe o farfurie curata si uscata. Daca picaturile nu se imprastie, siropul este gata. Daca aveti un termometru de cofetarie puteti urmari cu el temperatura siropului…cand ajunge la 104 grade siropul este gata.
Punem siropul fierbinte in sticlele sterilizate, astupam sticlele cu dop, apoi punem peste ele o patura sau un prosop mai gros si le lasam sa se raceasca lent. Cand se racesc le depozitam in beci sau camara pana la consum. Rezista si 3 ani…daca rezistati voi sa nu il savurati 😊 .
Daca doriti ca siropul sa aiba culoarea verde ii putei adauga colorant alimentar inainte cu 2-3 minute sa fie gata.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Aici gasiti retea pentru SIROP DE SOCDaca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Aici gasiti reteta PENTRU SIROP DE FLORI DE SALCAM.
Mierea este obligatoriu???
RăspundețiȘtergereMariana, este optional. Am sa modific si in reteta. O seara frumoasa!
ȘtergereMultumesc ....si colorant verde . este lichid??...de la ce firma?
RăspundețiȘtergereMariana, am folosit colorant gel de la Dr.Oetker. Si eu iti multumesc pentru vizita! O zi frumoasa in continuare!
ȘtergereMultumesc!
RăspundețiȘtergereCu mare drag!!
ȘtergereSe poate bea cu apa minerala si gheata?
RăspundețiȘtergereDesigur, este una dintre cele mai bune bauturi racoritoare. Te pup, o zi fumoasa sa ai!
Ștergerecat e de GENIALA reteta asta! Mai ales pe caldurile astea, o bautura super faina. Trebuie sa fac! mersi mult de tot Gicuta!
RăspundețiȘtergereCu mare drag! Multumesc si eu!!
ȘtergereMultumesc mult Giguta
RăspundețiȘtergereCu mult drag! <3
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereColorantul este optional,Aura...
ȘtergereCe cantitate de sirop ati obtinut din prepararea ingredientelor de mai sus ? Multumesc .
RăspundețiȘtergereIrina, am obtinut aproximativ 1 litru de sirop foaarte gros. Te pup si-ti mltumesc de vizita <3
ȘtergereCand recoltati frunzele de menta? Adica exista o perioada anume, dupa/inainte de inflorire?
RăspundețiȘtergereBuna, Cris. Nu exista o perioada anume. Eu am cules menta cand tulpinile erau de 5-6 centimetri.
RăspundețiȘtergerefara colorant lasa-l natural
RăspundețiȘtergereCât timp se poate pastra siropul in camara ?
RăspundețiȘtergereBuna. Eu l-am pastrat in pivnita, la mine a tinut si doi ani.
ȘtergereDaca luam menta din piata...cica e de mai multe feluri...de apa si nu mai stiu de care...este cate una care nici nu miroase a menta. Cum cumparam?
RăspundețiȘtergereMenta trebuie sa aiba miros puternic de menta.
ȘtergereSe poate folosi mentă care crește în grădină la tară?
RăspundețiȘtergereDa, se poate face cu orice fel de menta. O zi frumoasa!
ȘtergereCând se face dulceață de Nuci?
RăspundețiȘtergereBuna dimineata. Nucile sunt bune pentru dulceata incepand cu jumatatea lunii iunie pana la inceputul lunii iulie.
RăspundețiȘtergere