20.02.2016

Peste marinat la rece

De ce sa-l cumparam cand putem sa-l preparam acasa. Se poate folosi macrou, stavrid congelat/proaspat sau orice fel de peste va place. Reteta este super usoara, nu are cum sa nu iasa. 💜


Daca probati reteta mea de Peste marinat la rece sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de FacebookFacebook.😉.
   
     Ingrediente
  • 1,200 kg peste( macrou, hering, stavrid congelat sau proaspat sau orice peste va place) 
  • sare de muraturi (cam o lingura cu varf) 
    Saramura:
  • 500 ml apa
  • 225 ml otet
  • 100 ml ulei
  • o lingurita piper boabe
  • 2 frunze de dafin
  • o lingura sare de muraturi
  • o lingurita de zahar
     In plus:
  • 2 lingurite boabe de mustar
  • 2 morcovi
  • 2 cepe mari


Mod de preparare:
Daca folosim peste congelat il lasam la dezghetat, apoi il curatam si indepartam capetele. 
Spalam foarte bine interiorul pestelui sub jet de apa rece si indepartam toata pielita neagra ca altfel va avea gust amar. Il taiem in rondele potivit de groase. Tinem rondelele o jumatate de ora in apa rece ca sa iasa tot sangele din ele, apoi le clatim si lasam la scurs.
Cand sunt bine scurse le punem intr-un vas, presaram sare peste ele, apoi acoperim vasul cu capac si il lasam la frigider pana a doua zi.
Pentru saramura:
Punem apa, otetul, uleiul, zaharul si sarea intr-o craticioara la fiert. Adaugam foile de dafin si piperul. Tinem pe foc mediu pana da in 2-3 clocote, apoi dam cratita deoparte si lasam lichidul la racit.
Clatim rapid rondelele de peste si le punem la scurs intr-o strecuratoare.
Morcovii ii curatam si ii taiem in rondele, iar ceapa in solzisori.
Intr-un borcan(borcane) care se inchide/inchid etans asezam pestele intercaland cu rondelele de morcov si ceapa.
Adaugam boabele de mustar si turnam saramura rece care trebuie sa acopere bine pestele. Inchidem borcanul si il punem in frigider.
Dupa cel putin o saptamana pestele se poate consuma. Este simplu de facut si tare gustos. Eu nu mai cumpar de multa vreme peste marinat din comert, este mult mai ieftin cel facut acasa plus ca il fac dupa gustul meu 💚 .
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.


Aici gasiti reteta pentru PLACHIE DE CRAP.
Aici gasiti reteta pentru MACROU CU SOS DE ROSII LA CUPTOR.

39 de comentarii:

  1. Arata extrem de apetisant, sigur voi reveni cat de curand cu o poza ,sper sa-mi iasa si mie cat de cat la fel,multumesc de reteta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu iti multumesc Lacra! cu siguranta o sa-ti iasa...astept poza de la tine :)Seara frumoasa sa ai!

      Ștergere
    2. waw, ce bine arata.Imi face pofta, ca nu am mai mancat asa ceva de ani si ani de zile.Dar nici peste Macrou nu am mai vazut de ani de zile.

      Ștergere
  2. sanda17/4/16

    Unde si cum poti posta aici ce ai facut?

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim31/8/16

    Ce fel de sare ati folosit la sararea pestelui? fina sau mare...si cam cata ? sa acopere bine pestele??multumesc, Julia Tanase

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Julia ,am folosit aproximativ doua linguri cu sare mare.Iti multumesc si eu pentru vizita, o zi buna!

      Ștergere
    2. Anonim25/9/22

      Arată super bun

      Ștergere
    3. Multumesc frumos...pentru aprecieri si vizita. O zi buna!

      Ștergere
  4. cu alta natie de peste nu merge?? a incercat cineva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iulian, poti inlocui macroul cu hering,scrumbie etc. Iese la fel de bun. O seara buna iti doresc!

      Ștergere
  5. Dana M29/4/17

    Multumesc frumos de rețeta,așteptam cu nerăbdare sa treacă săptămâna ptr a mânca peste murat.��

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim18/10/17

    A fost delicios! Multumim pentru reteta si succes in continuare. Aveti retete excelente!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim22/9/18

    multumesc ptr reteta

    RăspundețiȘtergere
  8. O reteta buna pentru dezlegarea la peste din post !

    RăspundețiȘtergere
  9. Mă numesc Cătălin și sânt de la țară.vreau să vă felicităm și eu cu tata pt.ca ne ușurați viața cu rețetele dv.in fiecare zi va caut.va mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Catalin, iti multumesc mult... ma bucur ca v-a plac retetele mele. Transmite-i salutari si tatalui tau, o seara frumoasa sa aveti!

      Ștergere
  10. O sa incerc și eu ...Se păstrează bine și pentru iarna?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu iti recomand sa-l pastrezi mai mult de o luna de zile. Pup, o zi frumoasa!

      Ștergere
  11. Anonim12/2/21

    Buna, Gicuta! As dori sa fac aceasta reteta, insa am o nelamurire. Cele 1,200 kg peste sunt curatate de intestine, capete, etc sau necuratate??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Pestele a fost cantarit inainte de curatare.

      Ștergere
  12. Arată foarte bine și vă felicit, vă rog să-mi spuneți pot să-l păstrez în pivniță până la iarnă?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru aprecierei....da, se pastreaza bine si in pivnita.

      Ștergere
  13. Eu pun si vin alb ,nu folosesc zahăr, caut vin cit m-ai dulce.Este o bunătate.

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitari reteta e Ok. Te rog daca ai si reteta de peste in ulei pentru iarna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc. Reteta de conserva pentru iarna nu o am, imi pare rau.

      Ștergere
  15. Anonim25/9/22

    Chiar vreau sa incerc reteta ,multumesc

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim25/9/22

    Foarte buna reteta a făcut și eu

    RăspundețiȘtergere
  17. Anonim20/11/22

    Forte bună, mi-a plăcut rețetă.

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim26/8/23

    Foarte bun, este delicios! Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri. O zi frumoasa!

      Ștergere
  19. Anonim9/9/23

    Am facut si eu pestele marinat este foarte bun .Elena

    RăspundețiȘtergere
  20. Elena, ma bucur tare mult ca v-a placut. O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!

COPYRIGHT Bunătăți din bucătăria Gicuței ©2016- 2024. Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).