Daca probati reteta mea de Peste marinat la rece sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook- Facebook.😉.
Ingrediente
- 1,200 kg peste( macrou, hering, stavrid congelat sau proaspat sau orice peste va place)
- sare de muraturi (cam o lingura cu varf)
- 500 ml apa
- 225 ml otet
- 100 ml ulei
- o lingurita piper boabe
- 2 frunze de dafin
- o lingura sare de muraturi
- o lingurita de zahar
- 2 lingurite boabe de mustar
- 2 morcovi
- 2 cepe mari
Mod de preparare:
Daca folosim peste congelat il lasam la dezghetat, apoi il curatam si indepartam capetele. Spalam foarte bine interiorul pestelui sub jet de apa rece si indepartam toata pielita neagra ca altfel va avea gust amar. Il taiem in rondele potivit de groase. Tinem rondelele o jumatate de ora in apa rece ca sa iasa tot sangele din ele, apoi le clatim si lasam la scurs.
Daca folosim peste congelat il lasam la dezghetat, apoi il curatam si indepartam capetele. Spalam foarte bine interiorul pestelui sub jet de apa rece si indepartam toata pielita neagra ca altfel va avea gust amar. Il taiem in rondele potivit de groase. Tinem rondelele o jumatate de ora in apa rece ca sa iasa tot sangele din ele, apoi le clatim si lasam la scurs.
Cand sunt bine scurse le punem intr-un vas, presaram sare peste ele, apoi acoperim vasul cu capac si il lasam la frigider pana a doua zi.
Pentru saramura:
Punem apa, otetul, uleiul, zaharul si sarea intr-o craticioara la fiert. Adaugam foile de dafin si piperul. Tinem pe foc mediu pana da in 2-3 clocote, apoi dam cratita deoparte si lasam lichidul la racit.
Clatim rapid rondelele de peste si le punem la scurs intr-o strecuratoare.
Morcovii ii curatam si ii taiem in rondele, iar ceapa in solzisori.
Intr-un borcan(borcane) care se inchide/inchid etans asezam pestele intercaland cu rondelele de morcov si ceapa.
Adaugam boabele de mustar si turnam saramura rece care trebuie sa acopere bine pestele. Inchidem borcanul si il punem in frigider.
Dupa cel putin o saptamana pestele se poate consuma. Este simplu de facut si tare gustos. Eu nu mai cumpar de multa vreme peste marinat din comert, este mult mai ieftin cel facut acasa plus ca il fac dupa gustul meu 💚 .
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.
Pentru saramura:
Punem apa, otetul, uleiul, zaharul si sarea intr-o craticioara la fiert. Adaugam foile de dafin si piperul. Tinem pe foc mediu pana da in 2-3 clocote, apoi dam cratita deoparte si lasam lichidul la racit.
Clatim rapid rondelele de peste si le punem la scurs intr-o strecuratoare.
Morcovii ii curatam si ii taiem in rondele, iar ceapa in solzisori.
Intr-un borcan(borcane) care se inchide/inchid etans asezam pestele intercaland cu rondelele de morcov si ceapa.
Adaugam boabele de mustar si turnam saramura rece care trebuie sa acopere bine pestele. Inchidem borcanul si il punem in frigider.
Dupa cel putin o saptamana pestele se poate consuma. Este simplu de facut si tare gustos. Eu nu mai cumpar de multa vreme peste marinat din comert, este mult mai ieftin cel facut acasa plus ca il fac dupa gustul meu 💚 .
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.
Aici gasiti reteta pentru PLACHIE DE CRAP.
Aici gasiti reteta pentru MACROU CU SOS DE ROSII LA CUPTOR.
Arata extrem de apetisant, sigur voi reveni cat de curand cu o poza ,sper sa-mi iasa si mie cat de cat la fel,multumesc de reteta !
RăspundețiȘtergereSi eu iti multumesc Lacra! cu siguranta o sa-ti iasa...astept poza de la tine :)Seara frumoasa sa ai!
Ștergerewaw, ce bine arata.Imi face pofta, ca nu am mai mancat asa ceva de ani si ani de zile.Dar nici peste Macrou nu am mai vazut de ani de zile.
ȘtergerePkey.
ȘtergereUnde si cum poti posta aici ce ai facut?
RăspundețiȘtergereCe fel de sare ati folosit la sararea pestelui? fina sau mare...si cam cata ? sa acopere bine pestele??multumesc, Julia Tanase
RăspundețiȘtergereJulia ,am folosit aproximativ doua linguri cu sare mare.Iti multumesc si eu pentru vizita, o zi buna!
ȘtergereArată super bun
ȘtergereMultumesc frumos...pentru aprecieri si vizita. O zi buna!
Ștergerecu alta natie de peste nu merge?? a incercat cineva?
RăspundețiȘtergereIulian, poti inlocui macroul cu hering,scrumbie etc. Iese la fel de bun. O seara buna iti doresc!
ȘtergereMultumesc frumos de rețeta,așteptam cu nerăbdare sa treacă săptămâna ptr a mânca peste murat.��
RăspundețiȘtergereCu drag! Si eu iti multumesc pentru vizita!
ȘtergereA fost delicios! Multumim pentru reteta si succes in continuare. Aveti retete excelente!!
RăspundețiȘtergereCu drag! Iti multumesc si eu pentru vizita!
Ștergeremultumesc ptr reteta
RăspundețiȘtergereCu mult drag!
ȘtergereO reteta buna pentru dezlegarea la peste din post !
RăspundețiȘtergereMă numesc Cătălin și sânt de la țară.vreau să vă felicităm și eu cu tata pt.ca ne ușurați viața cu rețetele dv.in fiecare zi va caut.va mulțumesc.
RăspundețiȘtergereCatalin, iti multumesc mult... ma bucur ca v-a plac retetele mele. Transmite-i salutari si tatalui tau, o seara frumoasa sa aveti!
ȘtergereO sa incerc și eu ...Se păstrează bine și pentru iarna?
RăspundețiȘtergereNu iti recomand sa-l pastrezi mai mult de o luna de zile. Pup, o zi frumoasa!
ȘtergereBuna, Gicuta! As dori sa fac aceasta reteta, insa am o nelamurire. Cele 1,200 kg peste sunt curatate de intestine, capete, etc sau necuratate??
RăspundețiȘtergereBuna. Pestele a fost cantarit inainte de curatare.
ȘtergereArată foarte bine și vă felicit, vă rog să-mi spuneți pot să-l păstrez în pivniță până la iarnă?
RăspundețiȘtergereIti multumesc pentru aprecierei....da, se pastreaza bine si in pivnita.
ȘtergereEu pun si vin alb ,nu folosesc zahăr, caut vin cit m-ai dulce.Este o bunătate.
RăspundețiȘtergereO idee excelenta. O zi frumoasa sa ai!
ȘtergereFelicitari reteta e Ok. Te rog daca ai si reteta de peste in ulei pentru iarna.
RăspundețiȘtergereIti multumesc. Reteta de conserva pentru iarna nu o am, imi pare rau.
ȘtergereChiar vreau sa incerc reteta ,multumesc
RăspundețiȘtergereCu drag, astept sa imi spui cum a iesit.
ȘtergereFoarte buna reteta a făcut și eu
RăspundețiȘtergereBuna. Ma bucur ca v-a placut
ȘtergereForte bună, mi-a plăcut rețetă.
RăspundețiȘtergereMa bucur sa aud asta.
ȘtergereFoarte bun, este delicios! Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereCu drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri. O zi frumoasa!
ȘtergereAm facut si eu pestele marinat este foarte bun .Elena
RăspundețiȘtergereElena, ma bucur tare mult ca v-a placut. O zi frumoasa!
RăspundețiȘtergere