29.02.2016

Cozonac floare (de post)

Chiar daca este de post, este un cozonac delicios, pufos si aromat. Va recomand cu drag sa incercati si voi reteta!

Daca probati reteta mea de Cozonac floare de post, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut.
    
     Ingrediente
     Aluat:
  • 500 g faina 
  • 100 g zahar 
  • 75 g margarina sau 100 ml ulei 
  • 250 ml apa 
  • 1 cub drojdie(25 g) 
  • coaja de lamaie 
  • 1/2 sticluta esenta de rom 
  • 1/2 sticluta esenta de vanilie 
  • un varf cutit de sare 
     Pentru umplutura:
  • 250 g nuca macinata 
  • 4 linguri de zahar 
  • 2 linguri cacao 
  • o lingurită scortsoara 
  • 100 ml lapte soia (apa) 



Aici gasiti reteta CHECULUI DE POST.
Aici gasiti reteta pentru PRAJITURA TAVALITA DE POST.


Mod de preparare

Aluat:
Am inmuiat drojdia in 50 ml apa calduta, am adaugat o lingurita de zahar si am lasat-o la activat. Restul de apa l-am pus intr-o craticioara cu margarina(uleiul), zaharul, sarea si coaja de lamaie. Am pus craticioara pe foc mic si am lasat-o pana s-a dizolvat zaharul si sarea, apoi am dat-o deoparte si am adaugat esentele. Am cernut faina intr-un castron, am facut o adancitura in mijloculei si am pus drojdia . Am inceput sa framant adaugand treptat siropul (apa+zaharul+margarina) caldut. Am transferat aluatul pe masa de lucru si l-am framantat aproximativ 25 de minute pana nu s-a mai lipit de maini. L-am pus din nou in castron si l-am lasat la crescut acoperit cu un prosop pana si-a dublat volumul.
Umplutura: 
Am amestecat toate ingredientele pana am obtinut o pasta omogena.
*
Cand aluatul a crescut l-am impartit in cinci bucati, dintre care una mai mica. Bucata mai mica am intins-o intr-o forma dreptunghiulara, am uns-o cu amestecul de nuca si am rulat-o. Am lasat-o deoparte. Celelalte patru bucati de aluat le-am intins pe rand intr-o forma rotunda(aproximativ 30 cm diametrul). Pe primele trei bucati am intins din amestecul de nuca si le-am asezat pe hartie de copt suprapuse. Am acoperit cu a patra foaie, am presat usor si am lipit marginile bine de jur-imprejur.
Am taiat cu un cutit opt triunghiuri egale, apoi am crestat fiecare triunghi in mijloc. Prin crestatura am tras varful fiecarei bucati, iar capetele le-am unit. Am asezat ruloul format  in mijlocul "cozonacului" si l-am presat usor. Mai multe imagini cu realizarea florii, gasiti aici . Am 
transferat aluatul cu hartie de copt intr-o tava rotunda si l-am uns pe deasupra cu ulei. L-am lasat o jumatate de ora la crescut, apoi am introdus tava in cuptorul incazilt la foc mediu, pentru aproximativ 45 de minute pana cozonacul s-a rumenit frumos. A iesit un cozonac frumos, delicios si tare pufos.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca :). Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea! 
Sa va fie de folos! 
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira. 
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte RETETE DE POST.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!