27.04.2023

Foi coapte pe dosul tavii- reteta clasica

Foile coapte pe dosul tavii sau foi cu amoniac sunt acele foi care se topesc in gura dupa umplerea lor cu diverse crème fierte…de cacao, vanile sau lamaie. Este o reteta clasica, asa cum se facea in copilaria mea💜.

Daca probati reteta mea de Foi coapte pe dosul tavii- reteta clasica  sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de FacebookFacebook.😉.


    Ingrediente:
  • 650 g faina(aproximativ)
  • 3 oua
  • 9 linguri cu zahar
  • 9 linguri cu ulei
  • 9 linguri cu lapte
  • o lingurita cu esenta de vanilie
  • un varf cutit cu sare
  • un pliculet cu amoniu pt. prajituri((7g)
  • o lingura cu otet





Mod de preparare:
Cernem faina(am folosit fainta tip 650) intr-un bol, iar in alt bol spargem ouale si adaugam restul ingredientelor: zaharul, sarea, uleiul, laptele, esenta si amoniul stins in otet. Mixam cateva minute pana zaharul si sarea se dizolva complet. Incepem sa adaugam treptat faina…mai intai amestecam cu lingura, apoi cu mana. In functie de calitatea/umiditatea fainii putem reduce sau mari cantitatea pe care am mentionat-o la ingrediene. Cand aluatul se formeaza il rasturnam pe blatul de lucru infainat si il framantam pana nu se mai lipeste de maini...2-3 minute. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, nici tare, nici moale. Cand este gata, transferam aluatul in bol, apoi punem direct peste el folie alimentara si il lasam la odihnit, in bucatarie pentru cca 30 de minute.
Dupa acest timp decupam 4 coli de hartie de copt. Sa fie putin putin mai mari decat dimensiunea tavii pe care urmeaza sa coacem foile. Eu am folosit tava de la aragazul clasic pe gaz care are dimensiunea de 42x37 cm. Pe vremuri, nu se folosea hartie de copt, se infaina usor dosul tavii, iar faina nu se cantarea, se punea “cat cuprinde”. Impartim aluatul in patru parti egale. Daca aveti cantar de bucatarie cu care sa il cantariti ar fi perfect. Pe masa usor infainata modelam fiecare bucata de aluat in forma de bila. Lasam o bila de aluat, iar pe celelalte le punem in bol si le acoperim cu folie alimentara. Incepem sa intidem prima bila de aluat pe masa infainata. Daca este nevoie pudrati cu faina si sucitorul ca sa nu se lipeasca aluatul de el. O intindem cat mai aproape de dimensiunea tavii. Cand este gata, o rulam pe sucitor, o asezam pe hartia de copt deruland-o, apoi o transferam cu totul pe fundul tavii. Indreptam marginile daca este cazul, apoi o intepam din loc in loc cu furculita.
Introducem tava in cuptorul preincalzit la foc moderat(180°C) si coacem foaia aproximativ 5-7 minute sau pana incepe sa se rumeneasca usor pe margini. Stati cu ochii pe ea ca se arde numaidecat!….nu trebuie sa o rumenim prea tare, doar sa o uscam. Cand este gata, o transferam cu hartie cu tot pe un blat sau o alta suprafata plana. Trebuie sa umblam usor cu foile ca sunt casante.
Procedam la fel si cu celelate bile de aluat. Cand foile se racesc, le putem suprapune una peste cealalta cu hartia de copt intre ele si deasupra. Se pot face si cu o saptamana inainte de a le umple cu diverse creme.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z























Aici gasiti reteta pentru PRAJITURA CU FOI CU ZAHAR ARS SI CREMA DE MIGDALE



 

38 de comentarii:

  1. Anonim28/4/23

    M-ați convins cu rețeta! Sună bine!O fac astăzi! Mă gândesc să fac o crema cu nucă și smântână! Mulțumesc frumos pentru rețetă!O să scriu cum a ieșit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag! Astept sa imi spui cum a iesit si ce crema ai folosit. Spor! <3

      Ștergere
    2. Anonim9/11/23

      Smîntina de cite %ai folosit?

      Ștergere
    3. Am folosit smantana cu 20 la suta grasime, dar se poate folosi si smantana mai slaba.

      Ștergere
  2. Anonim29/4/23

    Arata foarte bine! Îmi amintesc de copilărie! Mulțumesc mult pentru rețeta. Chiar vreau sa o încerc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim30/4/23

    Nu înțeleg de ce nu se coace direct în tavă,care e diferența?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna
      Daca o coacem in tava, riscam sa o rupem atunci cand o scoatem.

      Ștergere
  4. Anonim5/5/23

    Va felicit pentru modul clar in care ati explicat, pentru ca ati mentionat dimensiunea tavii si ati atasat si fotografii. O s o incerc sigur. Mi e dor de prajiturile in foi ale mamei! 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru aprecieri. Deserturile pe care mamele noaste ni le faceau, nu se uita niciodata.... O zi frumoasa!

      Ștergere
  5. Anonim7/5/23

    am facut si eu aceasta reteta este foarte buna .

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim17/5/23

    Mulțumim frumos aveți rețete bune

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu pentru aprecieri! Ma bucur ca iti plac.

      Ștergere
  7. Anonim31/5/23

    Mulțumesc frumos pentru rețete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag! Iti multumesc si eu pentru aprecieri!

      Ștergere
  8. Anonim2/6/23

    Buna ziua! Aceste foi se pot face si fara zahar? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna . Da, merg facute si fara zahar sau il poti inlocui cu miere sau orie indulcitor.

      Ștergere
  9. Anonim31/7/23

    Mulțumesc frumos pentru rețetă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri. O zi frumoasa!

      Ștergere
  10. Anonim9/11/23

    Va mulțumesc frumos pentru toate rețelele pe care le faceți dumneavoastră

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim9/11/23

      Mulțumesc frumos pentru rețeta

      Ștergere
    2. Cu mare drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri.

      Ștergere
  11. Anonim9/11/23

    De ce faina de 650 ci nu normală?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si faina 650 este normala, este pentru paine si alte aluaturi. Faina 000 este pentru cozonac,chec, blaturi de tort...dar poti folosi orice faina de patiserie.

      Ștergere
  12. Anonim10/11/23

    Mulțumesc mult prea rețetă!

    RăspundețiȘtergere
  13. Marcela Adina Caba13/11/23

    Foarte bune! Eu le fac cu miere dar o s incerc reteta asta multumesc!❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu pentru aprecieri, Marcela! Sunt bune si foile cu miere, si eu le fac. O seara frumoasa!

      Ștergere
  14. Virginia13/11/23

    Bună ziua!
    Mulțumesc frumos pentru reteta! Revin cu adăugiri după ce prepar. Sănătate multa și sărbători cu bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, Virginia! Sanatate multa sa aveti si voi...te astept cu nerabdare.

      Ștergere
  15. Anonim15/3/24

    Bună ziua! Știți cumva cum se prepară crema din făină arsă? Bunica mea facea dar eram copil pe atunci și numi aduc aminte dar cu aceste foi și crema din făină arsă erau o bunătate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Nu stiu, dar am sa ma interesez/documentez. O sa revin, o zi frumoasa!

      Ștergere
    2. Anonim27/4/24

      Crema pt aceste prăjituri se făcea cu zahar ars și faina era demențiala!Va mulțumesc ca mi-ați adus aminte aceasta reteta cred ca au trecut 15 ani de când făceam aceste prăjituri!

      Ștergere
    3. Va multumesc si eu pentru aprecieri, o zi frumoasa si Sarbatori binecuvantate!

      Ștergere
  16. Anonim27/3/24

    Asi vrea sa vă întreb aceste foi cit le putem tine pina le folosim

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tin si o saptamana intr-o camara mai racoroasa.

      Ștergere
  17. Anonim1/4/24

    Eu folosesc faină Hoidu(ungureasca) îi bună?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu prea multe despre aceasta faina, dar la aceste foi merge aproape orice tip.

      Ștergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!

Confidenţialitate si termeni

https://policies.google.com/technologies/partner-sites