Daca probati reteta mea de Foi coapte pe dosul tavii- reteta clasica sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook- Facebook.😉.
Ingrediente:
- 650 g faina(aproximativ)
- 3 oua
- 9 linguri cu zahar
- 9 linguri cu ulei
- 9 linguri cu lapte
- o lingurita cu esenta de vanilie
- un varf cutit cu sare
- un pliculet cu amoniu pt. prajituri((7g)
- o lingura cu otet
Mod de preparare:
Cernem faina(am folosit fainta tip 650) intr-un bol, iar in alt bol spargem ouale si adaugam restul ingredientelor: zaharul, sarea, uleiul, laptele, esenta si amoniul stins in otet. Mixam cateva minute pana zaharul si sarea se dizolva complet. Incepem sa adaugam treptat faina…mai intai amestecam cu lingura, apoi cu mana. In functie de calitatea/umiditatea fainii putem reduce sau mari cantitatea pe care am mentionat-o la ingrediene. Cand aluatul se formeaza il rasturnam pe blatul de lucru infainat si il framantam pana nu se mai lipeste de maini...2-3 minute. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, nici tare, nici moale. Cand este gata, transferam aluatul in bol, apoi punem direct peste el folie alimentara si il lasam la odihnit, in bucatarie pentru cca 30 de minute.
Dupa acest timp decupam 4 coli de hartie de copt. Sa fie putin putin mai mari decat dimensiunea tavii pe care urmeaza sa coacem foile. Eu am folosit tava de la aragazul clasic pe gaz care are dimensiunea de 42x37 cm. Pe vremuri, nu se folosea hartie de copt, se infaina usor dosul tavii, iar faina nu se cantarea, se punea “cat cuprinde”. Impartim aluatul in patru parti egale. Daca aveti cantar de bucatarie cu care sa il cantariti ar fi perfect. Pe masa usor infainata modelam fiecare bucata de aluat in forma de bila. Lasam o bila de aluat, iar pe celelalte le punem in bol si le acoperim cu folie alimentara. Incepem sa intidem prima bila de aluat pe masa infainata. Daca este nevoie pudrati cu faina si sucitorul ca sa nu se lipeasca aluatul de el. O intindem cat mai aproape de dimensiunea tavii. Cand este gata, o rulam pe sucitor, o asezam pe hartia de copt deruland-o, apoi o transferam cu totul pe fundul tavii. Indreptam marginile daca este cazul, apoi o intepam din loc in loc cu furculita.
Introducem tava in cuptorul preincalzit la foc moderat(180°C) si coacem foaia aproximativ 5-7 minute sau pana incepe sa se rumeneasca usor pe margini. Stati cu ochii pe ea ca se arde numaidecat!….nu trebuie sa o rumenim prea tare, doar sa o uscam. Cand este gata, o transferam cu hartie cu tot pe un blat sau o alta suprafata plana. Trebuie sa umblam usor cu foile ca sunt casante.
Procedam la fel si cu celelate bile de aluat. Cand foile se racesc, le putem suprapune una peste cealalta cu hartia de copt intre ele si deasupra. Se pot face si cu o saptamana inainte de a le umple cu diverse creme.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z
M-ați convins cu rețeta! Sună bine!O fac astăzi! Mă gândesc să fac o crema cu nucă și smântână! Mulțumesc frumos pentru rețetă!O să scriu cum a ieșit!
RăspundețiȘtergereCu mare drag! Astept sa imi spui cum a iesit si ce crema ai folosit. Spor! <3
ȘtergereSmîntina de cite %ai folosit?
ȘtergereAm folosit smantana cu 20 la suta grasime, dar se poate folosi si smantana mai slaba.
ȘtergereArata foarte bine! Îmi amintesc de copilărie! Mulțumesc mult pentru rețeta. Chiar vreau sa o încerc!
RăspundețiȘtergereCu mare drag, o seara frumoasa!
ȘtergereNu înțeleg de ce nu se coace direct în tavă,care e diferența?
RăspundețiȘtergereBuna
ȘtergereDaca o coacem in tava, riscam sa o rupem atunci cand o scoatem.
Va felicit pentru modul clar in care ati explicat, pentru ca ati mentionat dimensiunea tavii si ati atasat si fotografii. O s o incerc sigur. Mi e dor de prajiturile in foi ale mamei! 😘
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos pentru aprecieri. Deserturile pe care mamele noaste ni le faceau, nu se uita niciodata.... O zi frumoasa!
Ștergeream facut si eu aceasta reteta este foarte buna .
RăspundețiȘtergereMulțumim frumos aveți rețete bune
RăspundețiȘtergereIti multumesc si eu pentru aprecieri! Ma bucur ca iti plac.
ȘtergereMulțumesc frumos pentru rețete!
RăspundețiȘtergereCu mare drag! Iti multumesc si eu pentru aprecieri!
ȘtergereBuna ziua! Aceste foi se pot face si fara zahar? Multumesc!
RăspundețiȘtergereBuna . Da, merg facute si fara zahar sau il poti inlocui cu miere sau orie indulcitor.
ȘtergereMulțumesc frumos pentru rețetă.
RăspundețiȘtergereCu drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri. O zi frumoasa!
ȘtergereVa mulțumesc frumos pentru toate rețelele pe care le faceți dumneavoastră
RăspundețiȘtergereMulțumesc frumos pentru rețeta
ȘtergereCu mare drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri.
ȘtergereDe ce faina de 650 ci nu normală?
RăspundețiȘtergereSi faina 650 este normala, este pentru paine si alte aluaturi. Faina 000 este pentru cozonac,chec, blaturi de tort...dar poti folosi orice faina de patiserie.
ȘtergereMulțumesc mult prea rețetă!
RăspundețiȘtergereCu mare drag, sa iti fie de folos!
ȘtergereFoarte bune! Eu le fac cu miere dar o s incerc reteta asta multumesc!❤️
RăspundețiȘtergereIti multumesc si eu pentru aprecieri, Marcela! Sunt bune si foile cu miere, si eu le fac. O seara frumoasa!
ȘtergereBună ziua!
RăspundețiȘtergereMulțumesc frumos pentru reteta! Revin cu adăugiri după ce prepar. Sănătate multa și sărbători cu bine!
Cu drag, Virginia! Sanatate multa sa aveti si voi...te astept cu nerabdare.
ȘtergereBună ziua! Știți cumva cum se prepară crema din făină arsă? Bunica mea facea dar eram copil pe atunci și numi aduc aminte dar cu aceste foi și crema din făină arsă erau o bunătate.
RăspundețiȘtergereBuna. Nu stiu, dar am sa ma interesez/documentez. O sa revin, o zi frumoasa!
ȘtergereCrema pt aceste prăjituri se făcea cu zahar ars și faina era demențiala!Va mulțumesc ca mi-ați adus aminte aceasta reteta cred ca au trecut 15 ani de când făceam aceste prăjituri!
ȘtergereVa multumesc si eu pentru aprecieri, o zi frumoasa si Sarbatori binecuvantate!
ȘtergereAsi vrea sa vă întreb aceste foi cit le putem tine pina le folosim
RăspundețiȘtergereTin si o saptamana intr-o camara mai racoroasa.
ȘtergereEu folosesc faină Hoidu(ungureasca) îi bună?
RăspundețiȘtergereNu stiu prea multe despre aceasta faina, dar la aceste foi merge aproape orice tip.
Ștergere