30.03.2023

Mancare de urzici cu orez

Inca o mancare delicioasa de primavara plina de savoare si vitamine, gustoasa si consistenta. Noi am servit-o ca atare, dar se poate servi ca si garnitura langa o friptura. Haideti sa cititi mai jos reteta si sa vedeti ce simplu se face😉.

Daca probati reteta mea de Mancare de urzici cu orez  sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de FacebookFacebook.😉.

   Ingrediente:
  • 250 g urzici (2 maini bune)
  • 150 g orez
  • o ceapa
  • un morcov
  • 3-4 catei de usturoi
  • 3-4 linguri ulei
  • sare
  • piper macinat

 



Mod de preparare:
Curatam urzicile (de iarba, paie sau alte frunzulite) si indepartam coditele mai groase. Le punem intr-un vas mare si le spalam in mai multe apa reci. De fiecare data le scoatem din vas cu mana(puteti folosi manusi de unica folosinta) ca eventualele impuritati sa ramana la fundul vasului. Punem 1,5 de apa intr-o oala incapatoare. Punem oala pe foc si adaugam ¼ lingurita cu sare. Cand apa clocoteste punem urzicile si le oparim 2-3 minute maxim. Dupa acest timp le scoatem cu o spumiera si le punem in strecuratoare. Apa in care au fiert urzicile nu o aruncam, o vom folosi la mancare. Trecem urzicile oparite sub jet de apa rece ca sa isi pastreze culoarea verde. Le lasam la scurs, apoi le tocam cu cutitul, nu foarte marunt. Curatam legumele, le spalam si le tocam marunt. Clatim/spalam orezul in apa rece si il lasam la scurs intr-o strecuratoare. Daca nu aveti cantar puteti masura orezul cu o cana cu volumul de 250 ml. 150 g orez inseamna putin mai mult de o jumatate de cana.
Punem uleiul la incins intr-o cratita si calim ceapa cu usturoiul(adaugam si putina sare) pana se inmoaie putin, fara sa le ardem. Urmeaza morcovul, il calim si pe el cu celalate legume cca 1-2 minute, apoi punem orezul scurs. Dupa cca 2 minute turnam din zeama in care au fiert urzicile cam 2 cani si jumatate. Amestecam, acoperim cratita cu capac si lasam sa fiarba la foc potrivit cca 15-17 minute. Cat timp fierbe nu este nevoie sa amestecam in cratita. Dupa acest timp luam capacul si trecem cu lingura prin orez(pe fundul cratitei) sa vedem daca mai are suficient lichid sau daca s-a gatit/umflat atat cat trebuie. Daca este nevoie mai putem turna ½ cana cu lichid. Punem urzicile tocate, piper macintat si sare. Mai lasam pe foc 3-4 minute(fara capac) si mancarea ar trebui sa fie gata. Oprim focul de sub cratita, o acoperim din nou cu capac, iar dupa 10 minute putem servi aceasta mancare delicioasa de urzici cu orez. Este tare simplu de facut, nu-i asa? 😊
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z




















Aici gasiti reteta pentru MANCARE DE URZICI CU USTUROI.
Aici gasiti reteta pentru CIORBA DE URZICI DREASA CU IAURT SI GALBENUS.




 

2 comentarii:

  1. Anonim25/4/23

    Va multumesc frumos pentru aceasta deliciosa reteta .Elena

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!