Daca probati reteta Prajiturii Fantezie, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.
Ingrediente
Blat:
- 6 oua
- 200 g zahar(8 linguri)
- 125 g faina(5 linguri)
- 50 g cacao(2 linguri)
- 3 linguri ulei
- un varf cutit de sare
- 5 oua
- 225 g zahar(9 linguri)
- 250 g unt moale 82% grasime
- 5 linguri lapte
- 1 lingurita extract de vanilie
- 450g(aproximativ) biscuiti cu crema de cacao Biskrem
- 200 ml cafea expreso sau cafea tare(rece).
- 200 g ciocolata alba
- 50 g unt
- 2 linguri lapte
- 30 g ciocolata 50% cacao
Mod de preparare
Blat:
Asternem hartie de copt intr-o tava (25x35 cm).
Aprindem cuptorul la foc mediu(170-180ºC)
Spargem ouale separand albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu sarea pana devin spuma, apoi incorporam treptat zaharul mixand bine pana acesta se dizolva. Ne va iesi o bezea tare si lucioasa. Peste galbenusuri punem lingura cu lingura uleiul si amestecam bine cu telul. Cu ajutorul unei spatule de bucatarie incorporam treptat amestecul de galbenusuri peste bezea. Amestecam cu miscari largi de jos in sus prin rasturnare. Incorporam in mai multe reprize si faina cernuta cu cacao, procedand la fel ca la galbenus.
Punem aluatul in tava pregatita dinainte, il nivelam, scuturam si lovim usor tava de masa si o introducem in cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute. Dupa primele 25 de minute facem testul scobitorii: Infigem o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata, fara aluat prins de ea inseamna ca blatul este copt. Daca pe scobitoare se prinde aluat, mai lasam 5 minute in cuptor si repetam testul. Cand blatul este gata il scoatem cu hartie cu tot din tava si il lasam sa se raceasca. Blatul il facem de seara sau cu cateva ore bune inainte de a pregati prajitura, ca sa se poata taia bine.
Crema:
Spargem ouale si le mixam cu zaharul pana acestea se albesc si zaharul se dizolva. Adaugam și laptele, apoi le fierbem pe baie de aburi amestecand continuu pana acestea se ingroasa. Trebuie sa ajunga la consistenta unei budinci mai subtiri. Cand este gata, scoatem vasul cu amestecul de oua din celalat vas cu apa si lasam compozitia sa ajunga la temperatura camerei.
Mixam untul spuma si incorporam treptat amestecul de oua si zahar(rece). La sfarsit aromatizam cu esenta.
Asamblare:
Taiem blatul in doua, pe orizontala. Punem prima foaie de blat pe un platou si intindem jumatate din crema.
Peste crema punem un strat de biscuiti pe care ii cufundam, pe rand, in cafea. Peste biscuiti punem si restul de crema, apoi nivelam si acoperim cu a doua foaie de blat. Presam foaia de blat usor cu palmele.
Glazura:
Rupem ciocolata alba bucatele, o punem într-un vas si adaugam untul si laptele. O topim pe baie de aburi amestecand continuu(avem grija sa nu fiarba). O dam deoparte, apoi topim si ciocolata neagra.
Turnam ciocolata alba(trebuie sa fie calda) deasupra prajiturii incepand din mijlocul blatului si nivelam rapid cu un cutit. Ciocolata neagra o punem intr-o seringa de bucatarie cu varful subtire sau intr-un cornet și trasam peste glazura alba linii subtiri cu distanta egala(cat de cat) intre ele. Cu ajutorul unei scobitori trecem perpendicular peste liniile negre. Cand ajungem la capatul prajiturii “o luam” in sens invers cu scobitoarea. Ce prajitura frumoasa avem! Sa vedeti peste 2-3 ore ce gustoasa este! O portionam dupa ce sta cateva ore in frigider ca sa se intareasca crema. Deliciu!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii, plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aprindem cuptorul la foc mediu(170-180ºC)
Spargem ouale separand albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu sarea pana devin spuma, apoi incorporam treptat zaharul mixand bine pana acesta se dizolva. Ne va iesi o bezea tare si lucioasa. Peste galbenusuri punem lingura cu lingura uleiul si amestecam bine cu telul. Cu ajutorul unei spatule de bucatarie incorporam treptat amestecul de galbenusuri peste bezea. Amestecam cu miscari largi de jos in sus prin rasturnare. Incorporam in mai multe reprize si faina cernuta cu cacao, procedand la fel ca la galbenus.
Punem aluatul in tava pregatita dinainte, il nivelam, scuturam si lovim usor tava de masa si o introducem in cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute. Dupa primele 25 de minute facem testul scobitorii: Infigem o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata, fara aluat prins de ea inseamna ca blatul este copt. Daca pe scobitoare se prinde aluat, mai lasam 5 minute in cuptor si repetam testul. Cand blatul este gata il scoatem cu hartie cu tot din tava si il lasam sa se raceasca. Blatul il facem de seara sau cu cateva ore bune inainte de a pregati prajitura, ca sa se poata taia bine.
Crema:
Spargem ouale si le mixam cu zaharul pana acestea se albesc si zaharul se dizolva. Adaugam și laptele, apoi le fierbem pe baie de aburi amestecand continuu pana acestea se ingroasa. Trebuie sa ajunga la consistenta unei budinci mai subtiri. Cand este gata, scoatem vasul cu amestecul de oua din celalat vas cu apa si lasam compozitia sa ajunga la temperatura camerei.
Mixam untul spuma si incorporam treptat amestecul de oua si zahar(rece). La sfarsit aromatizam cu esenta.
Asamblare:
Taiem blatul in doua, pe orizontala. Punem prima foaie de blat pe un platou si intindem jumatate din crema.
Peste crema punem un strat de biscuiti pe care ii cufundam, pe rand, in cafea. Peste biscuiti punem si restul de crema, apoi nivelam si acoperim cu a doua foaie de blat. Presam foaia de blat usor cu palmele.
Glazura:
Rupem ciocolata alba bucatele, o punem într-un vas si adaugam untul si laptele. O topim pe baie de aburi amestecand continuu(avem grija sa nu fiarba). O dam deoparte, apoi topim si ciocolata neagra.
Turnam ciocolata alba(trebuie sa fie calda) deasupra prajiturii incepand din mijlocul blatului si nivelam rapid cu un cutit. Ciocolata neagra o punem intr-o seringa de bucatarie cu varful subtire sau intr-un cornet și trasam peste glazura alba linii subtiri cu distanta egala(cat de cat) intre ele. Cu ajutorul unei scobitori trecem perpendicular peste liniile negre. Cand ajungem la capatul prajiturii “o luam” in sens invers cu scobitoarea. Ce prajitura frumoasa avem! Sa vedeti peste 2-3 ore ce gustoasa este! O portionam dupa ce sta cateva ore in frigider ca sa se intareasca crema. Deliciu!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii, plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Reteta de inspiratie AICI.
Buna seara, o intrebare aș avrea, ouăle de la cremă trebuie întregi sau numa galbenusurile?
RăspundețiȘtergereBuna! Se pun intregi. Sa ai spor si iti multumesc pentru vizita!
ȘtergerePot fi biscuiti oreo?
RăspundețiȘtergereBuna! Cred ca merg
ȘtergereBuna! Multumesc!
ȘtergereCu drag!
ȘtergereBuna.La blat nu trebe praf de copt?
RăspundețiȘtergereBuna. Nu, nu este nevoie
ȘtergereLa crema nu trebuie faină ?
RăspundețiȘtergereBuna. Nu, nu este nevoie de faina
ȘtergereBuna.La crema nu este putin doar 5 linguri lapte,nu iese crema putina.
RăspundețiȘtergereBuna. Este o crema de unt si este suficienta. O zi frumoasa!
ȘtergereBuna se poate inparți blatu in doua
RăspundețiȘtergereBuna. Nu inteleg la ce te referi. Daca te referi la aluat sa il impari in doua si sa obtii 2 blaturi, da...se poate.
ȘtergereImi place mult reteta,am s'o incerc de Craciun !!! Multumesc,o zi frumoasa va doresc 🍀❤ !!!
RăspundețiȘtergereCu drag, o zi frumoasa si voua. PS...astept sa imi spui cum ti-a iesit prajitura. :)
ȘtergereBuna la crema cum se pun ouale doar galbenusurile prajitura fantezie
RăspundețiȘtergereBuna. Se pun ouale intregi.
ȘtergereBună seara .. crema după ce se răcește se lasa foarte tare !când ii pe baia de aburi este castronul plin iar când se răcește este un sfert de castron :(. Asa trebuie ? Untul trebuie bătut mult ? Aseara am făcut o și mi s a taiat crema :(
RăspundețiȘtergereAsa trebuie sa fie....untul se bate spuma.
ȘtergereMultumesc pentru reteta. Explicații foarte utile!
RăspundețiȘtergere