Ingrediente
Blat:
- 4 albusuri
- 125 g zahar (6 linguri)
- 100 g miez de nuca macinat (4 linguri)
- o lingura faina
- un praf de sare
- o lingurita praf de copt(optional)
Crema:
Glazura: - 4 galbenusuri
- un ou
- 125 g zahar(6 linguri)
- 25 g cacao (1 lingura)
- 125 g unt 82%grasime
- 1/2 fiola esenta de vanilie
- un praf de sare
- 100 g ciocolata cu lapte
- 50 g unt
- 3 linguri frisca lichida
- miez de nuca prajit
Mod de preparare
Blat:
Mixam albusurile spuma cu un praf de sare.
Adaugam zaharul in 3-4 reprize si mixam in continuare pana albusurile vor deveni ca o bezea tare si lucioasa.
Amestecam nucile cu faina, praful de copt(daca il folositi) si le incorporam in bezea amestecand usor cu o spatula.
Tapetam o tava mare( am folosit tava de la aragaz) cu hartie de copt si intindem bezeaua.
Dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu(180°C) pentru aproximativ 25 de minute sau pana bezeaua se intareste si incepe sa se rumeneasca usor pe margini. Cand este gata, scoatem tava cu blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca.
Adaugam zaharul in 3-4 reprize si mixam in continuare pana albusurile vor deveni ca o bezea tare si lucioasa.
Amestecam nucile cu faina, praful de copt(daca il folositi) si le incorporam in bezea amestecand usor cu o spatula.
Tapetam o tava mare( am folosit tava de la aragaz) cu hartie de copt si intindem bezeaua.
Dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu(180°C) pentru aproximativ 25 de minute sau pana bezeaua se intareste si incepe sa se rumeneasca usor pe margini. Cand este gata, scoatem tava cu blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca.
Crema:
Amestecam cu telul: oul, galbenusurile, zaharul, sarea si cacaoa cernuta.
Compozitia astfel obtinuta o punem sa fiarba pe baie de aburi si amestecam continuu pana se ingroasa si devine ca o budinca. Cand este gata, o dam deoparte si adaugam untul moale si esenta. Omogenizam.
Glazura:
Compozitia astfel obtinuta o punem sa fiarba pe baie de aburi si amestecam continuu pana se ingroasa si devine ca o budinca. Cand este gata, o dam deoparte si adaugam untul moale si esenta. Omogenizam.
Punem la topit pe baie de aburi ciocolata rupta bucatele impreuna cu frisca si untul. Amestecam pana la omogenizare.
Asamblare:Taiem blatul, pe verticala, in trei bucati egale.
Pe un platou asezam prima bucata de blat si intindem jumatate din cantitatea de crema (calduta). Asezam al doilea blat si intindem restul de crema.
Peste al treilea blat vom turna glazura de ciocolata.
Decoram cu nuci prajite tocate grosier.
Dam prajitura la frigider si o taiem a doua zi (eu nu am avut rabdare si am taiat-o dupa 2 ore). Deliciu!!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Reteta de inspiratie:aici
Aici gasiti mai multe retete cu DULCIURI.
Aici gasiti mai multe retete cu DULCIURI.
Foarte gustoasa sI apetisanta.
RăspundețiȘtergereAm facut-o și eu.��
Ma bucur ca ti-a placut,Mirela! o seara frumoasa iti doresc! <3
ȘtergereAm luat reteta si sper sa o fac zilele astea. Arata minunat, iar eu sunt o impatimita a dulciurilor. Multumesc pt reteta si spor la bucatarit.
RăspundețiȘtergereCu mult drag! Te astept sa-mi spui cat de mult ti-a placut
RăspundețiȘtergereBuna seara!Arata foarte bine prajiturica,la gust numai zic.As dori si eu sa o fac pt prima data,si vroiam sa va intreb daca pot folosi in crema zahar pudra in loc de zahar tos?e a doua oara,cand as face genul acesta de crema.am mai incercat odata,si inca se mai simtea zaharul in crema.cred nu amestecasem cat trebuie.si as vrea sa numai dau gres,mai ales la aceasta prajitura.O seara buna.Flori
RăspundețiȘtergereBuna! Desigur, se poate adauga zahar pudra. Spor la gatit si o seara frumoasa!
ȘtergereBuna ziua d-na Gicuta.Am facut aceasta minunata prajiturica Sumegi.Deci pur si simplu e bestiala.Se topeste in gura de buna ce e.Eu peste crema am mai preserat putina nuc,o nebunie.Data viitoare dublez cantitatile.O zi frumoasa.Flori.
RăspundețiȘtergereBuna, Flori! Ma bucur tare mult ca ai incercat reteta si ca ti-a placut aceasta prajitura...da, intr-adevar este o nebunie...este un desert foarte delicios. Te pup si te imbratisez cu drag! <3
ȘtergereIntra-adevăr este foarte buna,am făcut cantitate dublă sa fiu sigura ca mai am ce pune pe masa de Craciun,abia aștept impresiile musafirilor ,Sărbători fericite! P.S :crema am folosit-o și la tort asezonata cu ananas și portocale,încă nu am gustat dar nu am nici un dubiu...
RăspundețiȘtergereFoarte bine ai facut ca ai dublat cantitatile. Tortul, sunt convinsa ca o sa fie delicios. Si eu iti doresc Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
ȘtergereIncerc sa fac și eu această minunăție dar mi se pare că blatul e prea copt...e ușor tare când îl tau se sfarmă..e ok sau sa fac altul?
RăspundețiȘtergereBuna si la multi ani! Imi pare rau ca raspund asa tarziu....cum a iesit blatul pana la urma?
ȘtergereDelicioasă, o fac a doua oară. Te lingi pe degete. Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereMa bucur mult ca v-a placut. Te imbratisez cu drag, o zi frumoasa!
ȘtergereAs vrea sa va rog sa mi trimiteti un exemplar pentru printare careapoi sa o adaug in colectia de retete. Multumesc . laczaymark @yahoo.com
RăspundețiȘtergere