Ingrediente:
- 500 g faina
- 250-275 ml suc de portocale
- 100 g zahar
- 75-100 ml ulei
- un plicutet de 7 g cu drojdie uscata
- coaja de la o portocala si de la o lamaie
- cate o lingurita cu esenta de rom si vanilie
- ½ lingurita sare
Inainte de prepararea cozonacului trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi pe care vi le dau: toate ingredientele pe care le vom folosi trebuie lasate de seara in bucatarie la loc caldut. Vom folosi faina superioara tip 000. Peste drojdie nu trebuie sa punem lichide fierbinti, ci doar caldute(35-40°C). Drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea. Mare atentie daca folositi drojdie uscata pentru ca sunt doua tipuri: una activa, care trebuie dizolvata in lapte(suc de portocala) si cealalta este drojdia instant care se amesteca direct in faina....cititi prospectul de pe ambalaj inainte de folosire. Aluatul de cozonac trebuie framantat cel putin o jumatate de ora. Cu cat il vom framanta mai mult, cu atat cozonacul ne va iesi mai pufos. Framantam aducand marginile catre centru, iar in timpul framantarii vom lovi/tranti aluatul de cateva ori de blatul/masa de lucru. Aluatul se poate framanta si la robot…cam 20 de minute. Daca alegem sa ii punem umplutura, nu trebuie sa exageram cu ea. Umplutura in exces face cozonacul sa crape si sa nu mai fie asa pufos. Aluatul trebuie lasat la dospit pana isi dubleaza volumul, chiar si putin mai mult (cca 2 ore). La dospit pentru cca 45 de minute vor sta si cozonacii in tavi inainte de coacere….daca nu sunt dospiti suficient vor crapa la copt.. Daca cuptorul vostru nu coace uniform puteti intoarce/inversa tavile cu cozonaci, dar nu in primele 20 de minute…doar dupa 20 de minute vom deschide usa cuptorului. Eu am copt cozonacii in cuptorul clasic pe gaz. Daca ii coaceti in cuptorul electric setati functia de caldura sus/jos + ventilatie…180°C, iar daca se rumenesc prea repede reduceti temperatura dupa 20 de minute la 170 °C. Daca se rumenesc din primele minute se pot acoperi cu hartie de copt ca sa se coaca si in interior…aici depinde mult de cuptorul fiecaruia dintre noi.
Niciodata nu vom taia cozonacul cand este fierbinte...daca nu aveti rabdare, asteptati macar sa devina caldut, apoi rupeti din el😍. Cam atat am avut de spus…daca aveti si voi alte sfaturi, le astept cu drag in comentarii. Sa va fie de folos!
Mod de preparare:
Spalam bine portocalele, le stergem cu prosoape de hartie si radem coaja pe razatoarea cu orificii mici...vom rade doar partea portocalie. Eu am folosit coaja de la o singura portocala, restul am pus-o intr-un borcanel, am presarat deasupra zahar si il pastrez in frigider pentru a o folosi la alte deserturi. Daca nu obtineti cantitatea necesara de suc de portocala puteti completa cu apa minerala sau apa plata.
Cernem faina de doua ori intr-un vas mai mare in care vom pregati aluatul si amestecam drojdia granule in ea. Daca folosim drojdie proaspata(avem nevoie de 25 g) o frecam cu ½ lingurita zahar ca sa se lichefieze. Punem intr-un vas pe foc mic sucul de portocale impreuna cu zaharul si sarea. Amestecam pana acesta se dizolva, apoi il dam deoparte si adaugam esentele....puteti folosi ce esente va plac sau ce aveti la indemana. Il lasam sa se racoreasca sa aiba mai putin de 40°C. Facem o adancitura in mijlocul fainii, adugam coaja de citrice si incepem sa turnam treptat compozitia lichida. Daca am ales sa folosim drojdie proaspata o adaugam si pe ea. Amestecam cu lingura atata cat putem, apoi framantam cu mana pana aluatul se aduna intr-o bila. Daca aluatul este prea moale mai putem adauga putina faina(1-2 linguri), iar daca este prea tare mai punem putin lichid...suc de portocale sau apa. Rasturnam aluatul pe masa de lucru unsa cu putin ulei. Il framantat aproximativ 30 de minute adaugand treptat uleiul caldut(ne putem unge palmele cu el cat timp framanatm aluatul). Cand este gata, punem aluatul din nou in vas, acoperim vasul cu folie alimentara sau un prosop curat si il lasam la crescut la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Eu am dublat cantitatile deoarece am facut un cozonac mare si o tava cu cornuri pufoase. Au iesit excelente. Cozonacul se rupe in fasii....nu l-am mai lasat sa se raceasca, a fost devorat asa cald, aproape fierbinte😊😋.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Acum sa va arta ce am facut din acest aluat:
O sa fac mucenici cu acest aluat ,multumesc pentru reteta !
RăspundețiȘtergereii și insiropați?
ȘtergereMulțumesc pentru rețete sint delicioase aveți o mina de aur
ȘtergereMulțumesc frumos pentru rețetă este Supeeer
ȘtergereAstept sa imi spui cum ti-au iesit. Ii insiropez, da. Va multumesc si eu pentru aprecieri si incredere, va pup!
ȘtergereMulțumesc pt rețetă demult cautam ceva de post o sa-l incerc și eu
ȘtergereCu mare drag. Astept sa imi spui cat de mult ti-a placut.
ȘtergereMulțumesc frumos as vrea și rețeta de cozonac no de post
ȘtergereCu mare drag. In josul aricolului este link spre reteta de cozonac. O zi frumoasa!
ȘtergereMâine frământ sfințișorii cu rețeta dvoastra! Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereCu drag, astept sa imi spui cat de mult v-au placut.
ȘtergereRețeta este extraordinar de bună! As fi vrut să pun poze, să vedeți ce sfințișori minunați au ieșit, dar nu se pot atașa poze.
ȘtergereVă mulțumesc și vă urez bucurii și putere de muncă și cu ocazia zilei de 8 martie! 🪻💐
Buna. Te astept pe pagina, acolo poti atasa pozele in comentarii. Ma bucur ca v-au placut <3.
ȘtergereMultumesc pentru reteta ,!Cred ca am sa pregatesc si eu
RăspundețiȘtergereCu drag , si eu iti multumesc pentru aprecieri si incredere.
ȘtergereMâine o să fac mucenici cu această rețetă. Mulțumesc.
RăspundețiȘtergereAstept sa imi spui cat de mult v-au placut.
ȘtergereMulțumesc pentru rețetă
RăspundețiȘtergereCu mare drag!
ȘtergereInteresant, voi încerca și eu,mulțumesc pentru sugestie!
RăspundețiȘtergereCu mare drag, o seara frumoasa!
ȘtergereVa mulțumesc pentru rețetă 👏👏
RăspundețiȘtergereCu drag, o seara binecuvantata!
ȘtergereMULȚUMESC PENTRU RETETA
RăspundețiȘtergereCu mare drag, o seara frumoasa sa aveti!
ȘtergereSucces in continuare!
RăspundețiȘtergereMultumesc din suflet!
ȘtergereSuper am sa încerc și eu 😘😘😘
ȘtergereMa bucur ca v-a placut.
ȘtergereMultumim ptr rețetă. Foarte delicioși! Am făcut mucenici
RăspundețiȘtergereCu drag, ma bucur ca v-au placut.
ȘtergereAm sa incerc si eu 💋
RăspundețiȘtergereAstept sa imi spui cum ti-a iesit , o zi frumoasa!
ȘtergereCu ce insiropati mucenici?
RăspundețiȘtergereCu un sirop facut dintr- o cana jumatate de apa, plus o jumatate de cana zahar..se fireb pe foc pana se dizolva zaharul, apoi se aromatizeaza cu coaja de lamaie si esente dupa gust.
ȘtergereFoarte buna rețeta !
RăspundețiȘtergereMultumesc, ma bucur ca ti-a placut. O zi frumoasa!
ȘtergereAbia aștept să îl incerc!! Mulțumim!!😋😋😍
RăspundețiȘtergereCu mare drag! Astept sa imi spui cat de mult v-a placut. Pup!
Ștergere