25.01.2022

Eclere cu crema de ness si frisca

Nu mai facusem de ceva timp eclere, asa ca in weekend-ul care tocmai a trecut m-am pus pe treaba. Au iesit niste eclere atat de bune incat nu te puteai opri din mancat.😊 Recomand sa faceti si voi!

 

Daca probati reteta mea de Eclere cu crema de ness si frisca, va astept cu drag sa reveniti sa imi spuneti cat de mult v-a u placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.😘


    Ingrediente
    Coji eclere:

  • 1 cana cu apa(250ml)
  • ½ cana ulei(125ml)
  • un varf cutit de sare
  • 1 cana faina(150g)
  • 4 oua
    Crema:
  • 4 galbenusuri
  • 7 linguri zahar(175g)
  • un varf cutit de sare
  • 3 linguri faina(75g)
  • 500 ml lapte
  • 3 lingurite ness(10g)
  • 200 g unt moale(minim 80%grasime)
    Frisca:
  • 350 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
    Decor:
  • 4 patratele ciocolata cu lapte(cca 35g)+ 1 lingurita ulei si 1 lingura lapte
  • 4 patratele de ciocolata alba(cca 35g)+ 1 lingurita ulei si 1 lingura lapte



Mod de preparare:
Prima data vom prepara crema ca sa aiba timp sa se raceasca.
Scoatem untul din frigider cu cateva ore inainte de prepararea cremei si il taiem in cubulete. Il lasam deoparte ca sa se inmoaie.
Intr-o cratita cu peretii mai grosi amestecam cu telul in forma de para galbenusurile cu zaharul si sarea. Punem si faina, amestecam din nou, apoi turnam laptele rece. Amestecam bine ca sa nu fie cocoloase, apoi punem cratita pe foc. Fierbem crema pe foc mic amestecand continuu ca sa nu se lipeasca de fundul si peretii vasului. Cand devine ca o smantana mai groasa(dupa aproximativ 5-7 minute de fierbere) crema este gata. Adaugam si nessul, apoi amestecam ca sa se dizolve. Lasam crema sa se racoreasca putin, apoi punem cubuletele de unt. Amestecam bine pana la omogenizare, acoperim suprafata cremei cu folie alimentara si o lasam sa se raceasca. Cand crema ajunge la temperatura bucatariei o punem in frigider sa se mai intareasca.
Urmeaza sa perparam frisca:
Smantana pentru frisca trebuie sa stea peste noapte in frigider, sa fie foarte rece. O punem in vasul mixerului sau in alt vas inalt si incepem sa o mixam la viteza mica. Cand incepe sa-si mareasca volumul si sa se lege putem mari viteza mixerului. Adaugam zaharul si mixam in continuare pana frisca se intareste si capata consistenta. Nu o mixam prea mult ca sa nu se taie. O pastram in frigider pana la intrebuintare.
Coji eclere:
Punem intr-o cratita, apa, uleiul si sarea. Asezam craita pe foc si lasam sa fiarba.
Cand apa si uleiul dau in clocot mai lasam sa fiarba cateva secunde, apoi reducem focul la mic si adaugam toata faina deodata. Amestecam continuu cu telul in forma de para pana compozitia se ingroasa si se desprinde cu usurinta de pe peretii cratitei. Vom observa ca se formeaza o pelicula albicioasa pe fundul acesteia, semn ca aluatul este suficient de fiert. Cand este gata, lasam compozitia sa se racoreasca...atentie!, compozitia nu trebuie sa friga cand incepem sa incorporam ouale. Punem ouale unul cate unul amestecand bine dupa fiecare pana se incorporeaza perfect.
 Eu am amestecat tot cu telul in forma de para, dar se poate si cu mixerul.
Punem aluatul intr-o seringa de patiserie (pos)si formam eclere in tava tapetata cu hartie de copt. Lasam distanta intre ele pentru ca vor creste la copt....eu le-am cam ingramadit, dar au iesit bine pana la urma😊.
Introducem tava in cuptorul incins la foc iute- 200°C pentru aproximativ 15-20 de minute sau pana incep sa se rumeneasca, apoi reducem temperatura cuptorului la foc mediu- 170-180°C si le mai lasam inca 15 minute. In primele 20 de minute NU vom deschide usa cuptorului. Cand sunt coapte, le mai lasam 10 minute in cuptorul cu focul inchis, apoi le scoatem din tava si le lasam la racit.
*
Asamblare:
Taiem eclerele pe lungime, si cu ajutorul seringii de patiserie(pos) le umplem cu crema, apoi deasupra cremei spritam frisca. Asezam capacele la loc apasand usor.
Decor ciocolata:
Punem in doua cescute ciocolata alba si ciocolata cu lapte, apoi adaugam in fiecare cescuta lapte si ulei. Punem la topit in cuptorul cu micrunde pentru catea secunde, apoi amestecam pana la omogenizare.
Cand se raceste, luam cu lingurita si trasam linii deasupra eclelelor. Acum nu ne ramane decat sa le punem pentru 1-2 ore la frigider, apoi le putem servi.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.


















Aici gasiti reteta pentru ECLERE CU CREMA DE VANILIE.





2 comentarii:

  1. Anonim27/10/23

    Buna seara este normal ca aluatul de eclere så Fie foarte olios

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!