12.08.2020

Prajitura Ecler la tava

Prajitura Ecler la tava se face mult mai repede decat eclerele individuale, are un aspect frumos si este la fel de gustoasa. Merge preparata si pentru masa de sarbatoare, dar si in orice zi de peste an. Iubitorii de eclere sigur vor incerca reteta😏



Daca probati reteta mea de Ecler la tava, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut.


loading...
      Ingrediene
      Blat:

  • 200 ml apa
  • 175 g faina
  • 150 g unt 82% grasime
  • 6 oua
  • un varf cutit de sare
      Crema:
  • 5 galbenusuri
  • 175 g zahar
  • 100 g faina
  • 650 ml lapte
  • 100 g unt 82% grasime
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • un varf cutit de sare
      Strat de frisca:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
      Pentru ornat:
  • 50 g ciocolata 65% cacao
  • 4 linguri lapte




Aici gasiti reteta PRAJITURII CU BISCUITI, MERE SI CREMA DE VANILIE.


Mod de preparare
Blat:

Pornim cuptorul la foc mediu spre mare ( 200°C).
Punem intr-o cratita apa, untul moale si sarea. Asezam craita pe foc si lasam sa fiarba.
Cand apa da in clocot mai lasam sa fiarba cateva secunde, apoi reducem focul la mic si adaugam toata faina deodata. Amestecam continuu cu telul pana compozitia se ingroasa si se desprinde cu usurinta de pe peretii cratitei. Vom observa ca se formeaza o pelicula albicioasa pe fundul acesteia, semn ca aluatul este gata.
Dupa ce se racoreste incepem sa adaugam ouale, pe rand, amestecand bine cu telul in forma de para sau cu mixerul. Nu punem alt ou pana nu il incorporam complet pe cel dinainte..
Tapetam o tava cu hartie de copt. Eu am folosit o tava cu dimensiunile de 24x24 cm, dar merge foarte bine si una putin mai mare. Transferam aluatul in ea si il intindem intr-un strat cat mai uniform…eu l-am intins cu o racleta/spatula de bucatarie. Ridicam putin aluatul si pe peretii laterali ai tavii.
Introducem tava in cuptorul incins pentru aproximativ 15- 20 de minute sau pana blatul incepe sa se rumeneasca frumos. Cand blatul incepe sa se rumeneasca reducem temperatura cuptorului la170-180°C si il mai lasam inca 10-15 minute. In primele 20 de minute NU deschidem usa cuptorului. Cand blatul este copt il lasam putin sa se racoreasca, apoi il scoatem din tava cu hartie cu tot si il lasam la racit.
Crema:
Punem intr-o craticioara, galbenusurile, zaharul si sarea, apoi le amestecam bine cu telul in forma de para. Adaugam si faina, amestecam din nou si turnam laptele rece. Amestecam bine ca sa nu fie cocoloase. Asezam cratita pe foc mic sau pe baie de aburi si amestecam continuu cu telul in crema. Cand devine ca o smantana mai groasa(dupa aproximativ 5-7 minute), dam vasul deoparte si cand se racoreste crema putin(dupa cca 5 minute) adaugam untul moale si esenta. Omogenizam, acoperim suprafata cremei cu folie alimentara si o lasam sa se raceasca.
Strat de frisca:
Smantana pentru frisca trebuie sa stea peste noapte in frigider, sa fie foarte rece. O punem in vasul mixerului sau in alt vas inalt si incepem sa o mixam la viteza mica. Cand incepe sa-si mareasca volumul si sa se lege putem mari viteza mixerului. Adaugam zaharul si mixam in continuare pana frisca se intareste si capata consistenta. Nu o mixam prea mult ca sa nu se taie. O pastram in frigider pana la intrebuintare.
Asamblare:
Asezam blatul pe un platou si intindem peste el crema racita. Punem frisca intr-un pos si o repartizam peste stratul de crema(vezi mai jos foto). Dam tava cu prajitura la frigider pana topim ciocolata.
Punem ciocolata rupta in patratele intr-un castronel/ vas de metal si adaugam cele 4 linguri de lapte. O topim pe baie de aburi amestecand continuu si avem grija sa nu se incalzeasca prea tare ca se va taia.. Cand este gata, indepartam castonelul de pe vasul cu apa si cand sosul de ciocolata se raceste luam cu lingura din el si facem diferite modele deasupra stratului de frisca. Dam tava cu eclerul la frigider si in cateva ore ilputem potiona si servi. Mmmm, deliciu!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca :). Puteti sa distibuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti retetele mele de DULCIURI.

























loading...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca va place reteta(sau nu :) ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc!

COPYRIGHT © Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).