30.11.2021

Tort litera, din foi coapte pe dosul tavii si crema mascarpone

Acest minunat tort este simplu de facut...doar trebuie sa ai putina imaginatie si rabdare. Este gustos si aspectuos.❤



Daca probati reteta Tortului meu litera, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.


   Ingrediente
   Pentru foi:

  • 50 g unt 82% grasime
  • 50 g miere
  • 75 g zahar
  • un varf cutit de sare
  • 1 ou
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura otet
  • 225 g faina(aproximativ)
  • 1-2 linguri lapte(doar daca este necesar)
   Crema:
  • 250 ml smantana pentru frisca cu 30%grasime
  • 75 g zahar pudra
  • 250 g branza mascarpone
  • 100 g ciocolata 50% cacao




Mod de preparare
Foi:

Punem intr-o craticioara untul taiat cubulete, mierea, zaharul si sarea. Punem craticioara pe foc mic si o lasam pana zaharul se dizolva. In acest timp amestecam continuu cu telul. Compozitia nu trebuie sa fiarba in clocot. Cand este gata, o lasam la racit, apoi o punem intr-un bol. Adaugam peste ea oul batut cu furculita, vanilia, si bicarbonatul stins in otet. Incepem sa incorporam treptat faina, la inceput amestecand cu lingura, apoi cand aluatul incepe sa se ingroase amestecam/framantam cu mana. Daca aluatul este prea tare adaugam 1-2 linguri cu lapte, iar daca este prea moale mai punem putina faina. Nu exageram cu faina, trebuie sa obtinem un aluat potrivit de tare, si nici nu il framantam prea mult, il framantam doar pana se aduna intr-o bila. Cand este gata, acoperim bolul cu un prosop curat si lasam aluatul la odihnit o jumatate de ora la temperatura camerei.
Dupa acest timp, impartim aluatul in 3 bucati egale carora le dam forma sferica. Intindem prima bila direct pe o hartie de copt presarata cu putina faina. Daca este nevoie, presaram din cand in cand cate putina faina si pe sucitor. Eu am intins aluatul intr-un patrat cu laura de aproximativ 22 cm pentru ca litera a avut marimea de cca 18 x16 cm. Punem hartia cu litera decupata pe foaia intinsa de aluat si taiem/decupam in jurul ei cu un cutit bine ascutit. Indepartam surplusul de aluat si il punem deoparte. Indepartam si hartia…o vom folosi la urmatoarea foaie. Intepam litera formata din loc cu furculita, apoi o transferam cu hartie cu tot pe fundul unei tavi…eu am folosit tava de aragaz. Introducem tava in cuptorul preincalzit la foc mediu(170-180°C) pentru aproximativ 8-10 minute. Foaia nu trebuie coapta prea mult…doar pana isi schimba usor culoarea si incepe sa se rumeneasca putin pe margini. Cand este coapta, inclinam usor tava ca hartia cu litera coapta sa alunece usor pe un tocator sau o suprafata plana. Trecem usor cu lama unui cutit ca sa dezlipim litera de pe foaia de copt si o lasam asa pana se raceste complet. Procedam la fel si cu celelate doua bile de aluat. Din aluatul ramas putem sa intindem o foaie si sa decupam din ea diferite forme(inimioare, stelute, etc) pe care le coaceti, apoi le glazurati cu ciocolata sau le lasati simple, ca pe niste biscuiti.
Crema:
Rupem ciocolata patratele, o punem intr-un castronel/vas de metal si adaugam peste ea 100 ml smantana peste frisca. O topim pe baie de aburi procedand astfel: asezam castronelul deasupra unui vas in care punem apa...fundul castronelului nu trebuie sa atinga apa din vas. Cand apa din vas incepe sa clocoteasca, reducem focul la mic si amestecam continuu in ciocolata pana aceasta se topeste si obtinem un sos mai gros. Lasam ciocolata topita sa se raceasca complet, apoi o incorporam in branza mascarpone.
Smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece, sa stea macar o zi in frigider. La fel si branza mascarpone.
Punem restul de frisca(150 ml) intr-un bol sau in vasul mixerului si mixam pana devine spuma. Adaugam zaharul pudra si mixam in continuare pana frisca capata consistenta. Punem treptat amestecul de ciocolata si mascarpone si mixam doar pana se incorporeaza. Nu vom mixa mult ca sa nu se taie crema.
Ansamblare:
Asezam pe un platou o foaie/litera. Trebuie sa impartim crema in 3 parti egale ca sa o distribuim uniform pe cele 3 foi/litere….noi ar trebui sa avem 675 g de crema. Cantarim 225 g de crema, o punem intr-o seringa de bucatarie sau posh si o spritam pe prima foaie/litera….nu spritam direct pe margini, le lasam libere(vedeti foto mai jos). Eu am folosit un dui in forma de stea. Peste crema asezam atent a doua foaie/litera si apasam usor Cantarim alte 225 g de crema si spritam pe urmatoarea litera. Spritam din nou crema cantarita, asezam a treia litera si apasam iarasi usor. Ultimul strat va fi de crema.
Decor:
Pentru décor am folosit diverse dulciuri, jeleuri si bomboane de ciocolata….le-am aranjat frumos pe stratul de crema. Tortul a cantarit aproximativ 900 g.
Tortul trebuie facut cu o zi inainte de aniversare ca sa aiba timp foile sa se inmoaie. Se tine in frigider pana la servire.
Daca optati sa il decorati cu fructe proaspete, recomand sa o faceti cu 1-2 ore inainte de servirea tortului ca sa isi pastreze prospetimea
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca :). Puteti sa distibuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!