23.09.2020

Caisata - lichior de caise

Pentru lichiorul de caise vom folosi fructe parfumate si bine coapte care se desfac cu usurinta de pe sambure. Din cantitatile date mi-au iesit aproape 3 litri de lichior….fin, dulce, parfumat si potrivit de alcolizat. 💛

 Daca probati reteta mea de Caisata, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.
 
 
     Ingrediente:
  • 3 kg caise
  • 1,5 kg zahar
  • 1,5 - 1,7 litri alcool rafinat sau vodka de calitate( de 40°)
  • miezul de la 15 samburi de caisa


Mod de preparare:

Pentru inceput spalam bine caisele si le lasam la scurs intr-o strecuratoare. Cand sunt bine scurse indepartam samburii si taiem caisele in sferturi. Punem bucatile de fructe intr-un borcan de 5 litri in straturi alternative cu zaharul. Adaugam si miezul samburilor(eram gata sa uit de ei 😊) si avem grija ca ultimul strat sa fie de zahar. Acoperim borcanul cu o panza curata sau o farfurioara si lasam la macerat, la loc mai racoros, pentru aproximativ 3 zile. In niciun caz nu punem borcanul la soare sau nu lasam prea mult la macerat fiindca,fructele vor fermenta si se vor acri….eu l-am pus in pivnita si in trei zile zaharul s-a dizolvat si s-a format siropul. In acest timp vom scutura de 2 ori pe zi borcanul. Cand zaharul se dizolva complet punem alcoolul. Inchidem borcanul cu capac, il agitam bine si il dam din nou la loc racoros. Il lasam 3 saptamani( vom mai agita borcanul macar o data pe saptamana), apoi strecuram lichiorul.
Mai intai il strecuram printr-o strecuratoare mai mare, apoi printr-o panza deasa pe care o vom aseza in strecuratoare sau printr-un tifon impaturit in mai multe straturi. Daca vi se pare ca lichiorul este slab alcolizat sau prea dulce, mai puteti adauga alcool dupa gustul vostru. Turnam lichiorul in sticle pe care le inchidem etans cu dop. Pana la servire pastram caisata intr-un loc racoros…sa va fie de folos!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca👀. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti reteta LICHIORULUI DE GUTUI.














Aici gasiti reteta pentru AFINATA.
Iar aici gasiti reteta LICHIORULUI DE MURE- MURATA.


7 comentarii:

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!