24.09.2020

Afinata - lichior de afine

Lichiorul de afine- afinata se face foarte usor, doar ca dureaza putin mai mult pana il putem degusta 😊 . Are o aroma intensa, inconfundabila si o culoare superba de rubiniu. Anul acesta ne-am propus sa facem mai multe licori: din visine, nuci verzi, caise, mure, gutui si afine. Va asteptam cu drag la degustare 😊   



 Daca probati reteta mea de Afinata, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.

 
    Ingrediente:
  • 3 kg afine
  • 1,5 kg zahar
  • 1,5 -1,7 litri alcool rafinat sau vodka de calitate( de 40°)






Mod de preparare:
Pentru inceput spalam afinele sub jet de apa rece indepartand coditele si eventualele frunzulite, apoi le lasam la scurs intr-o strecuratoare. Eu am folosit afine de padure care sunt foarte mici, dar sunt foarte aromate. Cand sunt bine scurse punem afinele intr-un borcan de 5 litri in straturi alternative cu zaharul. Avem grija ca ultimul strat sa fie de zahar. Acoperim borcanul cu o panza curata sau o farfurioara si lasam la macerat, la loc mai racoros, pentru aproximativ 3 zile. In niciun caz nu lasam borcanul la soare sau nu lasam prea mult la macerat fiindca afinele vor fermenta ...eu am pus borcanul in pivnita si dupa 2 zile si jumatate zaharul s-a dizolvat si s-a format siropul. In acest timp vom scutura de 2 ori pe zi borcanul. Cand zaharul se dizolva complet punem alcoolul. Inchidem borcanul cu capac, il agitam bine si il dam din nou la loc racoros. Il lasam 3 saptamani(in tot acest timp vom mai agita borcanul macar o data pe saptamana), apoi strecuram lichiorul printr-o strecuratoare deasa. Daca vi se pare ca lichiorul este slab alcolizat sau prea dulce mai puteti adauga alcool dupa gustul vostru. Turnam lichiorul in sticle pe care le inchidem etans cu dop. Afinele din afinata pot fi pastrate și folosite pentru diverse deserturi. Se pun in borcane sterilizate care se inchid etans. Pana la servire pastram afinata intr-un loc mai racoros.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distibuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti reteta pentru VISINATA DE CASA.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!