01.12.2017

Fasole cu ciolan in bol de mamaliga

Ne place fasolea gatita in mai toate felurile, insa fasolea cu ciolan este preferata noasta. Recomand cu drag sa incercati reteta!👍 Va invit sa o cititi mai jos.


Daca probati reteta mea de Fasole cu ciolan in bol de mamaliga, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut.

     Ingrediente:
  • 600 g fasole boabe 
  • un ciolan afumat (aproximativ 700 g) 
  • 2 morcovi 
  • 1 ceapa mare 
  • un ardei gras 
  • 250 ml suc de rosii
  • 2 frunze de dafin 
  • boia 
  • cimbru 
  • sare 
  • piper boabe si macinat 
  • 3 linguri ulei 
  • cateva fire de patrunjel




Mod de preparare:
Alegem fasolea de impuritati, apoi o spalam si o punem intr-un vas. Turnam apa rece cat sa treaca peste ea cu doua palme si o lasam sa stea asa peste noapte ca sa se inmoaie. O punem intr-un loc mai racoros sau in frigider ca sa nu fermenteze. Boabele de fasole vor creste in volum de doua sau chiar trei ori, asa ca avem grija sa o punem intr-un vas incapator.
A doua zi spalam ciolanul si il punem la fiert intr-o oala cu apa suficienta. Eu am avut un ciolan fara os si l-am fiert in oala sub presiune....in 35 de minute a fost gata. Punem in oala 2 frunze de dafin si 7-8 boabe de piper. Daca il fierbeti int-o oala clasica sa o acoperiti partial cu capac ca sa fiarba mai repede. Cand este gata, il scoatem din oala si il lasam ca sa se raceasca. Pastram zeama in care acesta a fiert.
Acum ne ocupam de fasolea care a stat peste noapte la inmuiat: inlaturam boabele care plutesc la suprafata apei si vom opari de doua ori fasolea inainte de gatire. Prin aceasta operatiune mai eliminam din substantele care produc balonarea. Cum procedam: scurgem apa in care a stat fasolea peste noapte, o inlocuim cu alta si o punem la fiert. Cand incepe sa fiarba o lasam sa clocoteasca 10 minute, apoi o scurgem din nou, punem alta apa si o lasam iarasi sa clocoteasca.
Intr-o cartita incapatoare punem uleiul la incins, apoi adaugam legumele curatate, spalate si tocate in cubulete. Daca doriti puteti adauga si telina sau albitura.
Cand acestea se inmoaie putin punem si fasolea deja oparita si turnam din zeama in care a fiert ciolanul cat sa treaca cu doua degete peste fasole si legume. Lasam sa fiarba la foc mic in cratita acoperita partial cu capac si mai completam cu zeama fierbinte cand aceasta scade. Dupa aproximativ 45 de minute punem ciolanul taiat in bucati potrivite. Adaugam sare dupa gust si condimentam cu boia, cimbru si piper macinat. Punem sucul de rosii sau o lingura zdravana de pasta/bulion si mai lasam sa fiarba aproximativ un sfert de ora. La sfarsit presaram patrunjel verde tocat. Bunatate! Noi am servit fasolica in bol de mamaliga.
Bolul de mamaliga: am facut o mamaliga potrivit de tare, iar cand a fost gata am luat cu lingura din compozitie si am tapetat peretii unui castron. Cand s-a racit putin am rasturnat castronul si am scos cu grija bolul de mamaliga. L-am asezat pe un platou si am pus fasole in el.  Simplu de facut, nu-i asa?
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.

2 comentarii:

  1. Abia aștept să gătesc această rețetă sper să-mi iasă la gustul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are cum sa nu iasa gustoasa...abia astept sa imi spui cat de mult v-a placut.

      Ștergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!