04.12.2017

Carnati de casa

Carnati suculenti si bine condimentati...un deliciu!! Nu conteaza anotimpul... si pe timpul verii fac carnati proaspeti din 4-5 kg de carne, nu ii afum, ii pun in pungute si ii tin in congelator. Se pot face doar din carne de porc renuntand la cea de vita.



Daca probati reteta mea de Carnati de casa, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.


   Ingrediente:
  • 5 kg burta, fleica, piept de porc(am avut carne de porc crescut la curte)
  • 3 kg pulpa de porc
  • 2 kg carne de vita (pentru lucru)
  • 350-400 g usturoi
  • 150 g sare mai mare(grunjoasa) 
  • 40 g piper macinat
  • 20 g boia iute 
  • 75 g boia dulce
  • 20 g cimbru uscat
  • 400-500 ml vin alb, rosu sau supa de oase
  • 10 m intestine de porc (aproximativ)


Mod de preparare:

Curatam usturoiul, il zdrobim si il frecam cu 2 linguri de sare(din cele 150 g). Il punem intr-un castron si turnam vinul peste el. Amestecam bine.
Taiem carnea  in bucati mai mici si o trecem prin masina de tocat. Carnea nu trebuie sa fie macra, trebuie sa aiba 25-30% grasime ca sa nu iasa carnatii tari/uscati. Eu am avut si carne de vita, dar altadata i-am facut doar din carne de porc
Punem carnea intr-un vas incapator si o amestecam bine. Incepem sa adaugam treptat condimentele si amestecul de usturoi. Amestecam/framantam bine carnea si o gustam. Daca ni se pare suficient de sarata si condimentata ne oprim in a mai pune sare si condimente. La 1 kg de carne se pun intre 12 si 20 g de sare, iar condimente dupa gust. Eu am scris cantitatile exact cum am facut noi, dupa gustul nostru. Carnea trebuie amestecata/framantata aproximativ o jumatate de ora. Mai puteti adauga putin vin daca considerati ca este prea uscata. Lasam carnea 1-2 ore la "odihnit" la loc racoros sau se poate lasa si peste noapte.
Dupa acest timp amestecam din nou carnea aproximativ 5 minute si formam 2-3 chiftele pe care le frigem intr-o tigaie. Gustam chiftelele, iar daca este nevoie mai adaugam condimente....eu nu am mai pus nimic. 
Umplem carnatii cu ajutorul masinii speciale sau cu masina de tocat la care vom atasa dispozitivul pentru umplut carnatii. Pe masura ce umplem carnatii le vom da  forma de spirala. Nu ii indesam prea tare ca sa nu plesneasca, dar nici prea putin ca sa nu ramana aer in intesteine. Cand sunt gata, ii atarnam pe o stinghie de lemn la roc racoros ca sa se zvante (cel putin o zi), apoi ii afumam(sau nu😊).  Ii putem pastra mai mult timp in congelator sau prajiti, asezati in borcane si acoperiti cu untura.
 Bunatate!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete cu MANCARURI CARNE/PESTE.

11 comentarii:

  1. Arata suuper , o sa incerc reteta .

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Buna. Astept sa-mi spui cum ti-au iesit...eu ti-o recomand cu drag!

      Ștergere
  3. As vrea sa fac aceasta rețetă acuma vara. După ce ii termin trebuie sa ii pun la congelator asa cruzi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! da, ii pui in pungute cat consideri ca folosesti odata.

      Ștergere
  4. Buna seara! Va rog sa repostati reteta de carnati. Am facut anul trecut dupa reteta dvs si au iesit deliciosi! Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Simo! Ma bucur mult ca ti-au placut. Am sa repostez reteta in curand, o noapte linistita sa aveti!

      Ștergere
  5. Mulțumim pentru rețetă. Mereu uit de la un an la altul cantitățile

    RăspundețiȘtergere
  6. Am făcut ieri, super rețetă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca v-au placut. Sarbatori frumoase sa aveti!

      Ștergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!

COPYRIGHT Bunătăți din bucătăria Gicuței ©2016- 2024. Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).