19.11.2017

Prajitura cu mere si sirop de zahar ars (de post)

O prajitura delicioasa, buna in orice moment...nici nu zici ca este de post.

loading...
      Ingrediente
      Pentru caramel:
  • 4 linguri zahar
      Blat:
  • 200 g faina
  • 175 g zahar
  • 250 ml apa
  • 125 ml ulei
  • o lingurita esenta de vanilie
  • un pliculet praf de copt
  • un varf cutit de sare

      Alte ingrediente:
  • 7 mere potrivite ca marime
  • 4-5 linguri gem de gutui (sau orice fel de gem aveti)
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1 lingura de zahar
  • 5o g margarina vegetala 


Aici gasiti reteta TORTULUI CU MERE INTREGI

Mod de preparare:
Am folosit o cratita cu diametrul de 24 cm in care am  caramelizat cele 4 linguri cu zahar,apoi prin miscari circulare am tapetat peretii acesteia cu el.Trebuie sa fim atenti sa nu ardem zaharul, ca devine amar.
Am asezat merele curatate de coaja si cotor peste caramelul intarit si le-am umplut cu gemul de gutui.Am pus bucatele de margarina printre ele si am presarat scortisoara si o lingura de zahar deasupra lor.Am dam cratita la cuptorul preincalzit (foc mediu) pentru aproximativ 15 minute, pana merele s-au inmuiat putin.
In timp ce merele au stau in cuptor am pregatim compozitia de blat:
Am pus pe foc o craticioara cu cele 175 g zahar. Cand s-a caramelizat,  am turnat apa (atentie la aburi!) si am lasat sa fiarba pana s-a dizolvat tot zaharul.Cand a fost gata, am asezat craticioara intr-un vas cu apa rece, ca sa grabesc racirea siropului.Acest sirop il puteti face mai inainte, sa aiba timp sa se raceasca.




Am turnat siropul rece intr-un bol, am adaugat un praf de sare, esenta si uleiul. Am amestecat cu telul , apoi am incorporat treptat faina cernuta cu praful de copt.Am amestecat bine ca sa nu faca cocoloase. Consistenta aluatului trebuie sa fie ca acelui de chec. Daca vi se pare prea moale, mai adaugati o lingura de faina.
Cand merele s-au inmuiat, am scos cratita din cuptor si am turnat compozitia de blat. Am avut grija ca acesta sa ajunga peste tot, printre mere.Am reintrodus cratita in cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute, pana blatul a inceput sa se desprinda de pe margini si s-a rumenit frumos.Am facut testul scobitorii.
Am pus un platou deasupra cratitei si cu o miscare ferma am rasturnat prajitura .Dupa vreo 10 minute, am scos cratita si am lasat prajitura sa se raceasca. Daca doriti ca prajitura sa fie mai inalta (gen tort), puteti adauga inca jumatate din cantitatile ingredientelor de la blat, si in plus 1-2 linguri de zahar pentru caramel.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii.
Sa va fie de folos!
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu mai jos. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Aici gasiti si alte retete cu DULCIURI










loading...
loading...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Articole recente