Ingrediente:
- 5 kg gogonele
- 350-400 g morcovi
- o telina mare(radacina+ frunze)
- 1 radacina mare de hrean
- 2 capatani de usturoi
- cativa ardei iuti (dupa gust)
- 2 lingurite piper boabe
- 4 lingurite boabe de mustar
Saramura:
- 4 litri apa
- 4 linguri cu sare pentru muraturi(120 g)
- 4 linguri cu zahar(100 g)
- 4 linguri cu otet(50 ml)
Mod de preparare:
Spalam gogonelele cu apa rece si le lasam la scurs in
strecuratori. Curatam si spalam telina, hreanul si morcovii. Eu am avut morcovi
micuti (tot de la tara) si doar pe cativa dintre ei i-am taiat in rondele,
restul i-am pus intregi. Taiem hreanul si telina in suvite. Decojim usturoiul si
il taiem in bucati. Punem pe fundul borcanelor frunze de telina(pastram sa
punem si in mijloc si deasupra borcanului), apoi incepem sa asezam (cat se
poate) gogonelele, iar printre ele adaugam bucati de telina, hrean, morcovi si
ardei iuti intregi. La fiecare borcan de 5 litri adaugam 1 lingurita cu piper
boabe si doua cu mustar boabe. Deasupra asezam frunze de telina.
Saramura:
Punem apa la fiert impreuna cu otetul,
sarea si zaharul. O lasam sa dea cateva clocote pana sarea si zaharul se dizolva.
Cand este gata, o lasam 5 minute la racorit.
*
Asezam borcanele pe o tava de metal si
turnam cu polonicul saramura fierbinte. Acoperim borcanele cu folie(am folosit
folie alimentara impaturita in 4 straturi) pe care o legam cu elastic sau sfoara.
Lasam borcanele cu gogonele in bucatarie pana se racesc, apoi le depozitam in
camara sau beci. Dupa doua- trei zile zeama se va tulbura, dar in timp(cam 3
saptamani) se va limpezi si gogonelele se vor mura si vor fi bune de consum. Cam asta-i tot dragele mele gospodine si dragii mei gospodari.
Update: Sotul meu a facut niste stinghiute din lemn si le-am pus deasupra gogonelelor pentru a le tine presate.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul
prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi
lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi
rasplatiti munca😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de
socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
In urmatoarele 3 imagini de mai jos sunt gogonelele si ardeii iuti pusi in anul 2023
Aceasta reteta mi se pare suspecta. Iata si de ce. 1Gogonelele contin aer, pe parcursul murarii saramura difuzeaza in interiorul gogonelelor si lichidul scade incit gogonelele de deasupra nu mai sint acoperite cu saramura si se vor strica daca nu se va complecta cu saramura.2In timpul fermentatiei se formeaza CO2 care trebuie eliminat ca sa poata continua fermentatia.Deci se desface capacul se vintura si se pune capacul la loc.3Muraturile trebuie vinturate obligatoriu si ma refer strict la reteta de fata unde se foșosesc borcane de cca.5l. In cazul in care nu se vintura saramura se va forma la suprafata un mucegai alb ca o pănza de paianjen ce se va depune la fund si va compromite produsul.
RăspundețiȘtergereBuna, Ionel. Incearca reteta si ne mai "auzim". Sa ai o seara frumoasa! :)
ȘtergereReteta pe care o folosesc de multi ani este simpla si nu da gres.La fundul borcanului cimbru si marar. Umplu borcanele cu gogonele chiar taiate in jumatati pentru a se umple borcanele cit mai bine. Intre gogonele hrean si ardei iuti.Piper si mustar boabe. Sare cit corespunde proportiei 1lg la 1L. Apa rece pina se umple borcanul. Zilnic rastorn borcanele cu gura in jos de citeva ori ca se se vinture saramura timp de zece zile.Complectez cu saramura daca e cazul Capacesc si pun la beci.4-6 saptamini , in functie de temperatura sint gata de consum. Au o aciditate placuta sint potrivit de acre si foarte gustoase.
ȘtergereSunt sigura ca este foarte buna si reteta ta. O zi buna, Ionel!
ȘtergereO zi buna si dvs.
ȘtergereMultumesc
ȘtergereMultumim doamna Gicuta pentru reteta de gogonele murate(si nu numai ......).Este o reteta sigura ,aceeasi pe care o stiu de la parintii mei si imi amintesc ca erau f bune si se mincau primele si inca f repede.Sa aveti zile frumoase!
RăspundețiȘtergereCu mult drag! Toate cele bune si voua!
ȘtergereAm respectat si eu reteta , sper sa imi iasa delicioase asa cu sunt toate retetele de aici de pe blog.
RăspundețiȘtergereBuna dimineata, Veronica! O sa iasa niste muraturi minunate :) Pup si o saptamana minunata sa ai!
ȘtergereReteta este excelentă, tocmai ce am terminat un borcan de 5 kg făcut anul trecut.
RăspundețiȘtergereAm cautat-o din nou pentru că vreau să o încerc cu castraveți, ce ziceți merita?
Buna. Ma bucur mult ca ai gasit reteta si mai ales ca ti-a placut. O zi frumoasa in continuare sa ai!
ȘtergerePrimul an in care am gogonele excelente si la timpul acesta! Desi citisem ca se va tulbura moarea, dar apoi isi va reveni singura si totul va fi in regula, asta toamna cand s-a intamplat asta, mi-am zis: " gata, nici anul acesta nu voi avea muraturi bune". Dar chiar s-a limpezit, si sunt foarte, foarte bune si acum. Multumesc si felicitari pentru ceea ce faceti!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-a reusit reteta. Te mai astept in bucataria mea virtual, o zi buna!
ȘtergereVreau sa pun si eu gogonele dupa reteta ta dar nu am hrean.Imi dai o ideie.multumesc .Elena
RăspundețiȘtergereBuna. Hreanul tine muraturile corocante, dar se poate si fara.
RăspundețiȘtergereEu nu vreau cu oțet , se poate ?
RăspundețiȘtergereBuna. da, se poate si fara otet.
Ștergere