17.12.2017

Caltabos

Retetele de caltabos difera de la o regiune a tarii la alta. Astazi va prezint reteta pe care o stiu de la mama si se face la noi in zona Buzaului.


Daca probati reteta mea de Caltabos, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut.


loading...
       Ingrediente:
  • 1,500 kg carne de porc (carne de lucru, fleica)
  • 400 g plamani si splina de porc
  • 400 g slanina cu sorici
  • 150 g orez
  • 3 cepe mari
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • boia dulce si iute
  • 2-3 frunze de dafin





Aici gasiti reteta LEBARULUI DE CASA.
Aici gasiti reteta TOBEI DE PORC.


Mod de preparare:
Intr-un vas mai incapator punem la fiert in apa rece plamanul si slanina. Adaugam putina sare si 2 frunze de dafin si lasam sa fiarba aproximativ un sfert de ora. Dupa acest timp le scoatem din apa si le lasam sa se raceasca. Cand s-au racit taiem plamanul si slanina in bucati mai mici, la fel si carnea. Curatam si spalm ceapa, apoi o taiem in 4.
Trecem prin masina de tocat carnea, plamanul, slanina si ceapa. Eu am folosit o sita de marime medie, daca doriti puteti folosi una mai deasa.
Punem tocatura intr-un vas incapator si adaugam orezul spalat, sare si condimente. Amestecam bine si gustam sa vedem daca compozitia este destul de sarata si condimentata.
Umplem caltabosii cu ajutorul masinii speciale sau cu masina de tocat la care vom atasa dispozitivul pentru umplut carnatii/lebari/caltabosi. Intestinele nu trebuie sa fie indesate cu amestecul de carne, pentru ca la fiert orezul se umfla si pot plezni. Legam capetele matelor cu sfoara, apoi le unit. Cam asta-i tot. Putem pastra caltabosii mai mult timp in congelator.
Cand vrem sa-i fierbem, ii scoatem din congelator si ii lasam sa se dezghete intr-un loc mai racoros sau in frigider. Ii intepam in mai multe locuri cu o scobitoare si ii punem intr-o oala cu suficienta apa rece. Adaugam putina sare si o frunza de dafin. Fierbem caltabosii la foc mic aproximativ o ora. Daca apa scade, mai adaugam alta apa ferbinte. Caltabosul este bun si cald si rece.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca :). Puteti distribui pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete de APERITIVE/GARNITURI..






loading...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Toate articolele si imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Publicarea lor integrală sau parțială fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe).

Articole recente