Daca probati reteta mea de Rosii cubulete in suc propriu, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.
Ingrediente:
- rosii carnoase si bine coapte
- sare de muraturi
Mod de preparare:
Mai intai ne ocupam de borcane: le spalam foarte bine cu apa calda si detergent de vase, apoi le clatim din abundenta cu apa rece. Le punem intr-o tava fara sa se atinga intre ele si fara sa le inchidem cu capace. Punem tava cu borcanele in cuptor la foc mic pentru 15-20 de minute. Cuptorul NU trebuie preincalzit dinainte. Dupa acest timp inchidem cuptorul, punem si capacele bine spalate in tava cu borcane si le lasam acolo pana pregatim rosiile.
Punem un vas cu apa pe foc.... cand fierbe, cufundam rosiile spalate. Le lasam sa clocoteasca 1-2 minute, apoi le scoatem cu o spumiera si le lasam sa se racoreasca. Indepartam pielita si cotoarele acestora, apoi le tocam cubulete. Le punem in borcanele sterilizate mai inainte. Eu am folosit 6 borcane cu volumul de 720 ml in care mi-au intrat 5 kg rosii cantarite inainte de curatare. La fiecare borcan adaugam cate o lingurita rasa de sare. Inchidem borcanele cu capace si le punem la fiert in vase pe fundul carora punem mai multe straturi de hartie, un prosop de bucatarie sau o laveta curata. Eu am folosit coli de scris. Turnam apa macar pana la umarul borcanelor (daca aveti vase mai inalte puteti acoperi borcanele cu apa) si le fierbem 50-60 de minute...cronometram din momentul in care apa da in clocot. Dupa acest timp, oprim focul de sub cratita si lasam borcanele sa se raceasca in apa in care au fiert. A doua zi depozitam borcanele cu rosii in beci sau camara. Simplu de facut, nu-i asa? :😊
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpil prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi
lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi
rasplatiti munca💜. Puteti sa distibuiti pe facebook sau in alte retele de
socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Am dubii ca fara o fierbere initiala, rosiile vor rezista peste iarna. Apoi, se fierb fara zeama/suc?!
RăspundețiȘtergereNu cred ca e buna hartia, eu folosesc material textil (prosop).
Capacele se pot pune in cuptor dupa inchiderea focului.
Constantin, rosiile fierb in suc propriu si garantat tin peste iarna.Eu am asternut mai multe straturi de hartie pe fundul vaselor si borcanele au ramas intacte dupa 50 minute de fierbere. Iti multumesc pentru sugestii si pentru vizita! O seara frumoasa!
ȘtergereAcum 2 ani am pregatit roșiile dupa aceasta reteta si au iesit extrem de gustoase! Anul acesta o pregătesc din nou!
RăspundețiȘtergereMa bucur sa aud asta :)
ȘtergereO sa incerc si eu anul acesta.va multumesc
ȘtergereCu drag!
ȘtergereExact așa procedez și eu,dar timpul de sterilizare la jumătate ,nu folosesc sare.Borcanele le pun sub pătură cu gura în jos și ramin așa pină se răcesc,ies perfect.
ȘtergereAm sa incerc si eu anul aceasta sa fac fara sa mai pun sare. Te pup, o zi frumoasa!
ȘtergereȚin fără sare, însă capacele sa fie noi iar sterilizarea "ca la carte"!
ȘtergereAm sa incerc sa fac si eu fara sare. O zi buna!
ȘtergereSunt f.bune si eu fac aceasta reteta.O zi buna va doresc.
RăspundețiȘtergereO zi frumoasa si tie, Maria!
ȘtergereFac si eu reteta asta de la dv. si sunt foarte multumita
RăspundețiȘtergereBuna. Ma bucur ca iti place!
ȘtergereSi eu am făcut această rețetă anul trecut și acum și este foarte buna!
ȘtergereMa bucur ca v-a placut. O zi frumoasa!
ȘtergereLa fel le fac și eu, de mulți ani, numai că eu nu le pun sare. Mă tem să nu mi se acrească, în cămară.
RăspundețiȘtergereȚin și peste 2 ani, în felul acesta.
Am să încerc să fac câteva borcane și după rețeta ta, adică cu sare. Mulțumesc și,, LA mai multe rețete! 😘🌹
Iti multumesc si eu. O zi frumoasa!
ȘtergereBuna ziua. Am preparat roșiile ca în rețeta dv, tăiate cubulețe, cu o parte din zeama adunată ( era prea multa), dar am pus sare grunjoasa iodata ( nu am avut sare de sac) și am adăugat zeama de lămâie ( adjuvant pt aciditate și împotriva fermentării). Le-am sterilizat o ora la bain-marie, lăsat în patra sa se răcească treptat. Dimineața, le-am găsit separate, apa din roșii în josul borcanelor ( cam 1/3 din borcan), bucățile de roșii ridicate. Pare să fie și aer in borcan, se vad bule mici. Credeți că au fermentat peste noapte? Mulțumesc anticipat pt răspuns!
RăspundețiȘtergereBuna dimineata! Daca s-au separat, nu este nicio problema, asa se intampla cand rosiile au prea multa zeama. Nu aveau cum sa fermenteze, asa, peste noapte. Verifica si vezi daca capacele sunt bombate spre exterior. Daca sunt, trebuie sa le inlocuiesti si sa mai fierbi borcanele 20 de minute.
ȘtergereAm verificat, capacele sunt perfect plate, nu se mișcă la apăsare. Doamne ajuta sa nu fermenteze, e primul an când fac rețetă așa, și cu roșii din gradina proprie ( tot primul an când plantam), deci ...presiune mare pe gospodina familiei să iasă toate bune!
RăspundețiȘtergereMulțumesc pt sfat și spor in toate! Să fim sănătoși!
Cu mult drag! Sa le consumati sanatosi la iarna, oameni gospodari! Pup si sanatate multa sa aveti!
ȘtergereDe mulți ani fac această rețetă! Tin foarte bine si doi ani ! Adaug și o mână de verdeață: leustean,pătrunjel,timbru proaspăt....e minunată reteta ! Seară frumoasă și linistită!
RăspundețiȘtergereTe imbratisez cu draag!
ȘtergereAnul acesta am pus rosii cubulete in 3 borcane mici la care am adaugat 1 lingurita sare. Sper sa fie ok. Dupa ce le-am pus la fiert am intrat pe net sa caut reteta cu rosii cubulete pentru iarna si tare m-am bucurat ca reteta exista si e testata. Multumesc mult aceasta reteta !
RăspundețiȘtergereCu mult drag! Vor rezista cu siguranta :) Iti multumesc si eu pentru vizita si comentariu, o zi frumoasa!
ȘtergereCand folosesc rosii proaspete pasate la mancare, adaug intotdeauna o lingurita de zahar pentru a corecta aciditatea naturala a rosiilor. Anul acesta, pentru prima data, as vrea sa pun rosii la borcan. Nu se acresc / devin prea acide daca nu le pun si zahar?
RăspundețiȘtergereBuna. Eu nu am folosit zahar, prefer sa corectez aciditatea rosiilor cand le folosesc in mancare. Daca doresti, poti adauga 1 lingurita cu zahar la fiecare borcan. O zi frumoasa! :)
ȘtergereSi eu pun asa de multi ani doar ca fără sare... roșiile le tai feli mai groase le clădesc mai usor .
RăspundețiȘtergereAnul acesta am sa le pregatesc si eu fara sare. O zi frumoasa iti doresc!
ȘtergereExcelenta reteta si eu folosesc de ceva ani.
RăspundețiȘtergereAm făcut anul trecut aceasta rețetă și o fac și anul acesta. Este excepțională aceasta rețetă. Mulțumesc mult doamna.
RăspundețiȘtergereCu mare drag, ma bucur ca ti-a placut! :)
ȘtergereBuna ziua.V-as ruga sa-mi spuneti catitatea exacta de rosii,n-as vrea sa dau gres ,mai ales fiind prima data cand vreau sa fac aceasta reteta.Multumesc
RăspundețiȘtergereBună ziua, vreau să fac roşiile la cuptor în tavă cu apă cam cât ar trebui să le las la cuptor şi ce temperatură cam 150°C aşa las şi compotul. Vă mulțumesc
RăspundețiȘtergereBuna. Am vazut mesajul cam tarziu...cel putin o ora se sterilizeaza si in cuptor, la foc mic...150 grade cum ai zis si tu. O zi buna!
ȘtergereO rețetă foarte bună pe care o fac de ani buni și niciodată nu am avut probleme.Multumesc!
RăspundețiȘtergere