13.10.2023

Cornulete fragede cu iaurt si untura sau unt

Cornuletele sunt niste delicii dulci cu care ne rasfatam dimineata la ceai sau cafea sau in orice moment al zilei cand avem pofta de ceva dulce. Contin ingrediente la indemana oricui, aluatul se face rapid si usor, doar modelarea lor ne ia putin mai mul timp...dar se merita din plin💜.

Daca probati reteta mea de Cornulete fragede cu iaurt, untura sau unt, va astept cu drag sa reveniti sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de FacebookFacebook.😉

   

    Ingrediente
    Aluat:

  • 350-400 g faina
  • 150 g untura solida sau 250 unt moale cu peste 80% grasime
  • 250 g iaurt gras( am folosit iaurt tip grecesc)
  • 1 lingura zahar pudra vanilat(optional)
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt
  • ¼  lingurita cu sare
    Umplutura:
  • 350- 400 g rahat
    Pentru finisat:
  • zahar pudra




Mod de prepapare
Aluat:

Prima data cantarim toate ingredientele ca sa le avem la indemana. Intr-un bol cernem 350 g faina(am folosit faina tip 000) pe care o amestecam cu praful de copt, apoi adaugam peste ea restul ingredientelor. De data aceasta am folosit untura, dar alta data le-am facut si cu unt. Nu uitati, untul trebuie sa fie moale, iar daca puneti untura trebuie sa fie solida….nu le topim. Incepem sa framantam cu mana pana se incorporeaza toate ingredientele si obtinem un aluat potrivit de moale care nu se lipeste de maini si bol. Daca aluatul este prea moale mai adagam 1-2 linguri cu faina. Eu am mai pus o lingura. Aluatul NU se framanta prea mult...se framanta doar pana se formeaza o bila omogena…atat! Cand este gata, infasuram aluatul in folie alimentara si il punem in frigider pentru 1-2 ore sau poate sta acolo si peste noapte. Daca va grabiti, puteti tine aluatul in congelator timp de 15-20 de minute sau pana se raceste bine.
Intre timp taiem rahatul in fasii.
Formarea cornuletelor:
Dupa ce aluatul a stat la rece il impartim in 6 bucati cat mai egale carora le dam forma rotunda. Eu am cantarit aluatul, a avut 800 g si l-am impartit in 6 bile de cca 135 g / bucata. Intindem prima bila de aluat intr-o foaie subtire si rotunda cam de 27-30 cm diametrul….foaia trebuie sa fie aproape transparenta. Restul bilelor de aluat vor sta in figider pana o modelam pe prima. Eu am avut un tocator rotund si am intins direct pe el….am noroc ca nu se lipeste deloc aluatul de el. Voi puteti presara blatul de lucru cu putina faina, apoi intindeti foaie rotunda. Puneti deasupra foii o farfurie sau un capac si cu un cutit decupati aluatul de jur imprejurul acesteia.
Tot cu cutitul taiem foaia in doua, apoi in 4, apoi fiecare sfert il taiem iarasi in 4…deci vom obtine 16 triunghiuri. Punem la baza rahatul taiat, apoi rulam frumos spre varf.
Asezam cornuletele in tava neunsa, cu distanta intre ele pentru ca vor creste putin la cop. Daca doriti puteti asterne hartie de copt in tava.
Punem tava in cuptorul preincalzit la foc potrivit(170-180°C) pentru 20-25 de minute sau pana cornuletele incep sa se rumeneasca usor pe talpa.
Cand sunt gata, le tavalim fierbinti prin zaharul pudra. Eu am copt doua tavi mari(tavi de la cuptorul clasic pe gaz)…96 de cornulete dragute si gustoase care s-au topit efectiv in gura 😊. Spor la treaba, dragii mei! 😊
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.






Un comentariu:

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!