Ingrediente:
- 650 g faina tip 650
- 500 g cartofi
- 7 g drojdie uscata sau 25 g proaspata
- 1 lingurita cu zahar
- 1 lingurita cu varf de sare
- 400 ml apa in care au fiert cartofii
- 3-4 linguri ulei
Mod de preparare:
Prima data ne vom ocupa de cartofi. Vom folosi cartofi albi fainosi, nu cartofi cu coaja rosie. Ii curatam de coaja, ii spalam in apa rece, apoi ii taiem in cubulete. Ii punem intr-o oala, adaugam un varf cutit de sare si ii punem la fiert. Cand sunt bine fierti ii scoatem din apa cu o spumierea si ii punem in bolul in care vom framanta painea. Apa in care au fiert nu o aruncam, o vom folosi la framantat. Asa fierbiti cum sunt incepem sa ii zdrobim ca pentru piure adaugand din apa in care au fiert(cam 150 ml) cat sa iasa un piure mai subtire. Lasam piureul sa se racoreasca sa ajunga la aproximativ 38°C,
apoi punem peste el drojdia si zaharul. Daca folositi drojdie proaspata o frecati cu zaharul pana se lichefiaza. Amestecam, apoi punem faina cernuta si sarea. Daca doriti, puteti adauga in plus ½ lingurita cu sare. Incepem sa framantam adaugand treptat din apa in care au fiert cartofii. Mie mi-au intrat in total 400 ml de apa….cu tot cu apa cu care am subtiat piureul. Trebuie sa obtinem un aluat potrivit de tare. La inceput aluatul va fi mai tare, dar pe masura ce il framantam va deveni lipicios. Il vom framanta cu mainile unse cu ulei. Chiar daca este lipicios, nu mai adaugati faina in plus, este lipicios de la cartofi si este normal sa fie asa. Rasturnam aluatul pe masa de lucru unsa cu ulei si il framantam maxim 10 minute tot cu mainile unse cu ulei. Cand este gata, punem din nou aluatul in bol, acoperim bolul cu un prosop curat si il lasam la crescut pana isi dubleaza volumul(cca 45 de minute). Dupa acest timp il mai framantam putin cat sa iasa aerul din el, ii dam din nou forma rotunda(sau cum doriti) si il punem intr-o cratita sau orice forma in care asternem hartie de copt. Acoperim cratita cu un prosop si mai lasam aluatul la crescut pentru cca 20 de minute. Prosopul nu trebuie sa atinga aluatul din cratita.
Cand este crescut, pensulam deasupra aluatul cu apa rece si introducem cratita in cuptorul preincalzit la foc mediu ( 180°C) pentru aproximativ 50 de minute sau pana painea se rumeneste frumos. Cand este coapta o scoatem cu hartie cu tot din cratita si o lasam sa se racoreasca/raceasca. Noi am mancat-o mai mult de jumatate calda…cu branza si unt…asa de buna a fost 😊. Recomand cu drag si aceasta reteta💜!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.
Aici gasiti reteta pentru PAINE PUFOASA CU IAURT.
Rețete de mare ajutor,mulțumesc frumos
RăspundețiȘtergereMultumesc, o zi frumoasa!
Ștergere