16.12.2021

Cozonac coarda cu umplutura de nuca sau mac

Cozonacii coarda cu umplutura generoasa de nuca sau mac sunt extraordinari de gustosi, pufosi si aromati. O reteta nu prea complicata care trebuie neaparat incercata.😉


 Daca probati reteta mea de Cozonac coarda cu umplutura de nuca sau mac 
sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de FacebookFacebook.😉.


    Ingrediente
    Aluat:

  • 6 galbenusuri
  • ¼ lingurita sare
  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 100 g zahar
  • 2 pliculete drojdie uscata(14 g) sau 50 g drojdie proaspata
  • 1 lingura coaja de lamaie
  • 1 lingura coaja de portocala
  • 1 lingurita esenta rom
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • 100 g unt cu minim 80% grasime
  • 100 ml ulei
    Umplutura de nuca:
  • 400 g miez de nuca macinat
  • 175 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 100 g stafide
  • un varf cutit sare
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 3 ½ albusuri
    Umplutura de mac:
  • 400 g seminte de mac macinate
  • 175 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 100 g stafide
  • un varf cutit sare
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 3 ½ albusuri
    Pentru uns cozonacii:
  • 1 galbenus amestecat cu 2 linguri de lapte 
Inainte de prepararea cozonacilor trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi/trucuri: toate ingredientele trebuie sa stea de seara in bucatarie la loc caldut(mai putin laptele). Faina pe care o folosim trebuie sa fie tip 000. Peste drojdie nu vom pune nicioadata lichide fierbinti ci doar caldute(35-40 °C). Drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea. Niciodata nu vom taia cozonacul cat este fierbinte...daca nu aveti rabdare, asteptati macar sa devina doar caldut. Vom folsi faina tip 000 si o vom cerne de doua-trei ori.

Mod de preparare
Aluat:

Masuram/cantarim toate ingredientele ca sa le avem la indemana. Cernem faina de doua- trei ori intr-un bol mai mare.
Spargem ouale separand galbenusurile de albusuri. Pe masura ce le spargem punem galbenusurile intr-un castron si cate 3 albusuri in 2 cesti sau pahare….le vom folosi mai tarziu la umplutura. Peste galbenusuri adaugam sarea si le batem usor cu furculita…sarea va intesifica culoarea acestora. Luam 2 linguri(50 g) din faina cernuta si o punem intr-un bol de metal sau sticla. Fierbem in clocot 250 ml lapte(din cei 500 ml) in care adaugam 1 lingurita cu zahar, apoi il turnam peste faina din bol. In timp ce turnam laptele peste faina amestecam energic cu telul in forma de para sau o lingura ca sa nu se formeze cocoloase. Lasam amestecul deoparte si cand devine caldut (nu trebuie sa friga) adaugam peste el drojdia. Amestecam si lasam "maiaua" la crescut pana creste in volum...cam 15-20 de minute.
In timp ce maiaua creste punem intr-o craticioara restul de lapte impreuna cu zaharul si untul. Lasam pe foc pana zaharul se dizolva si untul se topeste, apoi o dam deoparte si punem coaja de lamaie si portocala. Cand se racoreste bine adaugam galbenusurile si esentele. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem maiaua crescuta si compozitia calduta de lapte, galbenusuri si zahar. Amestecam mai intai cu o lingura, apoi cu mana pana se incorporeaza toate ingredientele si obtinem o bila de aluat. Daca aluatul este prea tare mai adaugam putin lapte caldut, iar daca este prea moale mai punem putina faina.... depinde de gradul de umiditate al fainii pe care o folosim.
Rasturnam aluatul pe blatul uns cu ulei si incepem sa il farmantam cel putin 20 de minute. Ungem din cand in cand mainile cu ulei si framantam aluatul aducand marginile catre centru. In timp ce framantam vom folosi cei 100 ml ulei. Cand este gata, punem din nou aluatul in vas, acoperim vasul cu folie alimentara sau cu un prosop si lasam la crescut, la loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Cat timp aluatul creste avem sufficient timp sa pregatim umpluturile.
*
Spargem un ou separand gabenusul de albus. Galbenusul il punem intr-un castronel si il amestecam cu 2 linguri de lapte…cu acest amestec vom unge mai tarziu cozonacii. Albusul il imparim, ochiometric, in doua si il punem in cele doua cescute cu albusuri.
Umplutura de nuca:
Punem miezul de nuca intr-o cratita impreuna cu zaharul, sarea, stafidele, coaja de lamaie si laptele. Amestecam totul cu o lingura de lemn, apoi punem cratita pe foc mic. Lasam sa fiarba cca 2 minute sau pana zaharul se dizolva si obtinem o compozitie omogena. In acest timp amestecam continuu in cratita. Cand este gata, lasam compozitia sa se raceasca complet, apoi adaugam albusurile(nu este nevoie sa le batem). Omogenizam, si umplutura de nuca este gata.
Pentru umplutura de mac procedam la fel.
*
Cand aluatul a crescut il rasturnam pe blatul uns cu ulei si il impartim in 4 bucati egale pe care le vom framanta usor dandu-le forma sferica. Intindem, pe rand, fiecare bila de aluat intr-un dreptunghi de cca 32x25 cm. Eu am folosit sucitorul, dar se poate intinde si cu palmele. Peste foaia de aluat punem jumatate din umplutura de nuca si o intindem cu lingura lasand marginile acesteia libere cam de 1,5-2 cm. Aducem cele doua margini laterale catre interior, apoi rulam aluatul pe lungime cat de strans putem. “Ciupim”/sigilam cu degetele aluatul acolo unde se imbina si il asezam (cu lipitura in jos) intr-o tava captusita cu hartie de copt. Procedam la fel cu restul bilelor de aluat si umpluturi....la final vom avea doi cozonaci cu umplutura de nuca si doi cu umplutura de mac. Mai lasam cozonacii coarda 45 de minute la crescut, apoi ii ungem cu amestecul de galbenus si lapte. Dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu (170-180 °C) pentru aproximativ 45-50 de minute sau pana se rumensc frumos. Cand sunt gata, ii scoatem din tava si ii lasam sa se raceasca…daca vom avea rabdare 😊. Ii feliem si ii servim cu mare pofta.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z




Aici gasiti reteta pentru COZONACI BAIGLI CU UMPLUTURA DE NUCA SAU MAC.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!