Daca probati reteta mea de Peltea de gutui, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.
- gutui
- zahar
- lamaie
- zeama de lamaie
- apa
Mod de preparare peltea de gutui :
Prima data vom steriliza borcanele(vedeti aici cum se procedeaza).
Spalam gutuile si le lasam la scurs. Punem intr-o oala, apa rece si o lamaie taiata in felii. ….eu am avut 2 kg de gutui(cantarite inainte de curatare) si am pus aproximativ 2,4 litri de apa. Taiem gutuile in felii, iar pe masura ce le taiem le punem in oala pregatita mai inainte. Nu indepartam coaja si cotoarele, doar le curatam de eventualele stricaciuni. Eu am lasat si o parte din seminte. Apa din oala trebuie sa acopere fructele. Punem oala pe foc si lasam sa fiarba pana gutuile se inmoaie si furculita intra cu usurinta in ele…cam un sfert de ora a durat la mine 😊. Cand sunt fierte, punem intr-o strecuratoare o panza curata sau o bucata de tifon impaturit in mai multe straturi si strecuram zeama. Masuram zeama, o punem in oala si adaugam 800 g zahar la fiecare litru de lichid. Mie mi-a ramas cam 2 litri de lichid si am pus 1, 6 kg zahar. Punem oala pe foc potivit si amestecam pana se dizolva zaharul, adaugam zeama lamaie(2-3 linguri) apoi reducem focul si fierbem siropul pana acesta se ingroasa. Pe parcursul fierberii inlaturam spuma care se formeaza. Cat timp fierbe siropul ne apucam si de prepararea gemului/marmeladei de gutui(aici gasiti reteta). Ca sa ne dam seama cand pelteaua este gata facem “testul picaturii”: trecem cu o lingura prin sirop si lasam sa cada pe o farfurie ultimile picaturi. Daca picaturile sunt ferme si nu se imprastie, pelteaua este gata….daca nu, mai fierbem pelteaua si repetam testul dupa cateva minute(5-10). Cand este gata, punem pelteaua ferbinte in borcane si inchidem borcanele cu capac, apoi le depozitam in camara sau intr-un loc mai racoros….tare bine ne va prinde la iarna.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.Aici gasiti reteta pentru DULCEATA DE GUTUI.
Îmi place foarte mult tot ce postați ai ales felul cum explicați modul de pregătire. Mult succes în continuare
RăspundețiȘtergereIti multumesc din inima, o zi minunata!
ȘtergereCît timp se fierbe pelteaua ?
RăspundețiȘtergereBuna. La cantitatile de mai sus in jur de 25 de minute
ȘtergereMulțumesc ptr.reteta de peltea.Sunteti o drăguță.
RăspundețiȘtergereCu mare drag!
ȘtergereNu am făcut am să lncerc pt. CĂ AM MINCAT SI MIA PLĂCUT FOARTE MULT
RăspundețiȘtergereEste foarte buna, recomand cu drag reteta.
ȘtergereNam facut ,dar o sa incerc. Multumesc
RăspundețiȘtergereCu drag!
ȘtergereBuna ziua, va multumesc pentru aceasta reteta eu am facuto anul trecut si o repeta si anul acesta. Si va urmaresc si alte retete. Am facut si de trandafiri tot dupa reteta ei , am pubblicato si la prietenele mele si au fost multumite multumesc pentru toate retetele publicate! ❤👋
RăspundețiȘtergereBuna. Ma bucur ca ti-au reusit si ca impartasesti retetele mele si cu alte gospodine. O zi frumoasa! <3
Ștergere❤
Ștergere