17.09.2020

Ceafa de porc in sos de rosii si usturoi

Saptamana trecuta am gatit aceasta ceafa de porc in sos de rosii si usturoi...ne-a placut la maxim. Este o friptura frageda cu un sos delicios de iti lingi degetele. Sper sa incercati si voi cat mai curand reteta.









Daca probati reteta mea de Ceafa de porc in sos de rosii si usturoi, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.        

     Ingrediente:
  • o bucata de ceafa de porc(1,2 kg)
  • sare(1 lingurita cu varf)
  • piper(1 lingurita rasa)
  • boia dulce de ardei(1 lingurita rasa)
  • 1-2 linguri ulei
  • 3-4 linguri bulion de rosii 
  • 4-5 catei mari de usturoi 
Mod de preparare:
Spalam bucata de carne, o lasam putin la scurs, apoi o tamponam cu prosoape de hartie. Taiem din ea felii cam de 3 cm grosime si le asezam, fara sa le suprapunem, pe o tava. Puteti sa le puneti chiar in tava in care urmeaza sa gatiti friptura. Presaram peste ele(pe ambele parti), sare, piper si boia, toate puse dupa gustul fiecaruia….eu am spus mai sus ce cantitate de condimente am folosit, dar voi puneti sare si condimente dupa gustul vostru. Masam usor feliile de ceafa ca sa se distribuie condimentele si le lasam deoparte cel putin o ora. Daca este prea cald le puteti pune in frigider.
Dupa acest timp asezam feliile de ceafa intr-o tava incapatoare, fara sa le suprapunem. Le stropim cu uleiul si turnam apa cat sa ajunga la nivelul carnii. Dam tava la cuptor, la foc mediu. Din cand in cand luam cu lingura din zeama din tava si turnam deasupra feliilor de ceafa. Verificam si daca zeama din tava scade prea mult mai completam cu cate putina apa fierbinte. La jumatatea prepararii intoarcem carnea si pe partea cealalta. Daca se rumeneste prea repede si nu este bine patrunsa putem acoperi tava cu folie de aluminiu. Cand se patrunde bine punem bulionul de rosii(se poate folosi suc de rosii sau pasta) si usturoiul decojit si feliat. Mai lasam aproximativ un sfert de ora si preparatul nostrum este gata. Servim ceafa de porc alaturi de o salata/muraturi si garnitura preferata. Eu am facut un piure de cartofi si o salata de ardei copti….nu am mai apucat sa fac poze, ne era prea foame 😊 
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii. plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti retetele mele cu MANCARE CARNE/PESTE.














Aici gasiti reteta pentru SUPA CU GALUSTE.

14 comentarii:

  1. Carnea nu se spala. Se presupune ca este proaspăta. Recomand o marinada făcută din condimentele din rețeta, la care se adauga uleiul și un pahar cu vin roșu sau o lingura de otet din vin roșu și doua linguri de apa. Se amesteca bine Ingredientele respective și se da fiecare bucata de carne prin aceasta marinada, pe ambele părți. Se aseaza carnea in tava in care se va pune la cuptor,se lasa peste noapte sau cel puțin doua ore la frigider. Apoi se toarnă peste carne un pahar de vin roșu și 1/2 cana (125 ml.) bulion de rosii amestecat cu o lingura de pasta de ardei și mujdeiul rezultat din usturoiul menționat in rețeta. In rest procedurile sunt identice. Dacă se vrea o carne mai suculentă, sub tava cu friptura se aseaza o alta tava cu apa. Cu 10-15 minute înainte de finalizarea coacerii se scoate tava cu apa și se lasa friptura la cuptor pentru a se rumeni. Sosul din tava se poate folosi la garnitura ( Ostropel de paste, cartofi natur, cartofi țărănești) Dacă se vrea sosul mai picant se toaca 1/2 ardei iute roșu și se fierbe sosul in tigaie la foc mic timp de 5-7 minute .

    RăspundețiȘtergere
  2. Am urmat rețeta întocmai, mi-a iesit extraordinar de gustoasă, mulțumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  3. A ieșit ff gustoasa. Sigur voi mai face. Am uitat sa pun uleiul dar a ieșit f frageda carnea iar sosul a fost delicios cu piure de cartofi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, Ramona! Ma bucur mult ca v-a placut. Te imbratisez cu drag si iti doresc sa ai o zi frumoasa!

      Ștergere
  4. Maine incerc si eu sper sa mi iasa

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte bună, eu am folosit roșii proaspete și am pus și doi ardei grași tocați mărunt. În ce privește usturoiul "decojit și feliat", uite cum ne însușim fără să ne dăm seama limbajul corporatist. În cărțile vechi de bucate se scria: curățat și tăiat. Nu e un reproș, doar mă sperie felul în care "evoluează" limba română.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte bună, eu am folosit roșii proaspete și am pus și doi ardei grași tocați mărunt. În ce privește usturoiul "decojit și feliat", uite cum ne însușim fără să ne dăm seama limbajul corporatist. În cărțile vechi de bucate se scria: curățat și tăiat. Nu e un reproș, doar mă sperie felul în care "evoluează" limba română.

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitări , Mulțumire, Sănătate ! Excepționale rețete ! Respect și pretuire !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu pentru aprecierei, o zi frumoasa si sarbatori cu bine!

      Ștergere
  8. Anonim3/10/22

    Eu pun primăvara usturoi verde și mai adaug marar tocat

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!